Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak postupovat v případě nepovolené přípojky na mém pozemku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak postupovat v případě nepovolené přípojky na mém pozemku?  (Přečteno 4003 krát)
Zdeněk Pitra
Neverifikovaný uživatel @4

« kdy: 06.04.2025, 07:36 »

Soused si bez mého vědomí a souhlasu nechal vybagrovat a natáhl přípojku elektřiny přes můj pozemek.
Jak postupovat, pokud s tím nesouhlasím?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #1 kdy: 07.04.2025, 07:36 »

Soused si bez mého vědomí a souhlasu nechal vybagrovat a natáhl přípojku elektřiny přes můj pozemek.
Jak postupovat, pokud s tím nesouhlasím?

Fundovanější odpověď než ta, kterou vám sdělí právník, zde nedostanete.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: 07.04.2025, 11:00 »

To je možná i na trestní oznámení na policii.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #3 kdy: 07.04.2025, 15:30 »

To je pravny, nie elektro odborny problem. Hovorili ste so susedom o tom ? Aka bola jeho reakcia ? Ste si na 100% isty, ze pozemok je vas, zapisany v katastri a spravne geometricky zamerany ?
Zdeněk Pitra

« Odpověď #4 kdy: 07.04.2025, 18:14 »

To je pravny, nie elektro odborny problem. Hovorili ste so susedom o tom ? Aka bola jeho reakcia ? Ste si na 100% isty, ze pozemok je vas, zapisany v katastri a spravne geometricky zamerany ?

Ano mluvil, říkal, že ho ani nenapadlo, že by to mohl být problém a že bych o tom měl vědět ?? Což mi přijde jako úplná hloupost. Pozemek je zaměřený a v mém vlastnictví. Na katastru vše zapsáno.

Našel jsem tady obdobné dotazy týkající se přípojek vedených přes cizí pozemky (viz. rubrika "Připojení do energetické sítě nn (nízkého napětí)") Myslel jsem, že třeba někdo již řešil stejnou / podobnou situaci řešil a poradil by kde začít.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #5 kdy: 07.04.2025, 19:19 »

CO nejdříve oslovte právníka a řešte to s ním.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
jan as x
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #6 kdy: 07.04.2025, 19:23 »

1) vyzval jste ho písemně na dodejku nebo datovkou k odstranění a s jakým výsledkem?

2) Není jasné o jakou přípojku se jedná? To co je před nebo za jeho elektroměrem?
Zdeněk Pitra

« Odpověď #7 kdy: 08.04.2025, 07:33 »

1) vyzval jste ho písemně na dodejku nebo datovkou k odstranění a s jakým výsledkem?

2) Není jasné o jakou přípojku se jedná? To co je před nebo za jeho elektroměrem?

Zatím nevyzval, zjistil jsem to teprve ve čtvrtek 3.4.,  kdy výkop nebyl ještě zcela zahrnut a technik eg.d montoval elektroměr. Přípojku i sloupek dělal někdo jiný. Technik pouze osadil elektroměr a zaplomboval.

Jedná se o přípojku před elektroměrem.
Jan Palička
*

« Odpověď #8 kdy: 08.04.2025, 11:09 »

Jedná se o přípojku před elektroměrem.
A HDS je kde?
jan as x

« Odpověď #9 kdy: 08.04.2025, 11:11 »

To jde někde na hranici nějaké cesty ne?

Jinak by přece distributor vyžadoval věcný břemeno nebo ne?
jan as x

« Odpověď #10 kdy: 08.04.2025, 11:16 »

Řešením je sousedovi Část pozemku od prodat za cenu běžných parcely plus si to musí zařídit Geodetické vyměření, Tedy pokud chcete. Nebo co vlastně chcete, když jste to zjistil, nekonal, nevyzval, tak nikdo neví co chcete a až to zahrnou tak co?

Mohl to vést někudy jinudy nebo vy tam budete stavět nebo co vlastně?

Běžně se to tak dělá že když jde o nicotný zásah tak si to prostě udělá a poškozenýmu to nestojí za to to řešit… Tím neříkám že to schvalují, ale pokud jste si dostatečně zřetelně nebránil například tu písemnou výzvu včas když jste se to dozvěděli hned, no tak Takovéto sousedské “mě se to nelíbí” noo…,   U soudu pak řekne no vždyť u toho byl když se to dělalo a nic neříkal a pak to změnil a vydírá mě, a můžete být vite kde.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #11 kdy: 08.04.2025, 13:44 »

To jde někde na hranici nějaké cesty ne?

Jinak by přece distributor vyžadoval věcný břemeno nebo ne?
Proč by měl distributor vyžadovat břemeno na cizí kabel?
Zdeněk Pitra

« Odpověď #12 kdy: 08.04.2025, 14:35 »

Jak píšu výše - nesouhlasím s tím a zjišťují zde, jak mám postupovat. Svůj nesouhlas jsem vyjádřil  před sousedem a svědkem hned jak jsem to zjistil.
Nikomu nic odprodávat nehodlám.
Jde to přímo přes můj pozemek, ne na okraji cesty.
Také mě překvapilo, že eg.d to vůbec neřešilo a zřídilo přípojné místo. Ale technik mi řekl, že to není jejich starost.
Pavel Čermák
*

« Odpověď #13 kdy: 08.04.2025, 14:39 »

Tazatel píše, že jde o přípojku (HDV) před el.měrem. Nevím jak kde, ale toto si obvykle řeší
provozovatel DS (EDG,ČEZ..) a předchází tomu značná papírová válka (projekt vč. všech vyjydřovaček
a případného věcného břemene .Určitě ne, že si to někdo nějak vykope a zahrabe (obzvlášť na cizím
pozemku).
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

« Odpověď #14 kdy: 08.04.2025, 14:40 »

Stále žiji v domnění, že na kabelovou zemní přípojku je třeba projekt schválený na stavebním úřadě?

Kvita Ladislav
*

« Odpověď #15 kdy: 08.04.2025, 15:32 »

na kabelovou zemní přípojku je třeba projekt schválený na stavebním úřadě?

Ne v tom případě, kdy není delší než 25m.
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #16 kdy: 08.04.2025, 15:38 »

Tazatel píše, že jde o přípojku (HDV) před el.měrem. Nevím jak kde, ale toto si obvykle řeší
provozovatel DS (EDG,ČEZ..) a předchází tomu značná papírová válka (projekt vč. všech vyjydřovaček
a případného věcného břemene .Určitě ne, že si to někdo nějak vykope a zahrabe (obzvlášť na cizím
pozemku).

Provozovatel DS řeší HDV jen ve zvláštních případech, např. když je nutno řešit změnu nebo výměnu HDV v rámci rekonstrukce DS. V případě běžných přípojek provozovatel DS určitě HDV neřeší.
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #17 kdy: 08.04.2025, 15:46 »

Dokud tazatel neobjasní, co je podle něj přípojka před elektroměrem, co je to sloupek, kde je vedena trasa přípojky, kde je umístěna přípojková skříň, kde je vedena trasa kabelu HDV, kde je umístěn elektroměr, je tady každá rada marná.
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak se mohu bránit černému odběru mého souseda?
 Jakým způsobem zajistíte ztížení nedovoleného odběru na kabelu dodavatele?
 Dá se černá přípojka schovat do skříně s jističi?
 Co si myslíte o výpočtu náhrady škod vznklých černými odběry?
 Poradí někdo zloději energie jak z toho ven?
 Má ČEZ na distribučním nn za trafem pro běžnou bytovou zástavbu hlavní měření?
 Jak legalizovat pokoutně vytvořenou přípojku?
 Jak by šlo zabránit přetáčení elektroměrů?
 Co říkáte na chystanou vyhlášku o měření a černých odběrech?
 Že by další novinářská "elektrokachna"?
 Budou teď soudy posuzovat černé odběry jinak?
 Je možné zabrániť nelegálnemu odberu cez pripojovaciu svorku v EMR?
 Co říkáte na to, že se loni ukradla elektřina za 180mil. Kč?
 Co si myslíte o výpočtu náhrady škody způsobené neoprávněným odběrem?
 Je možné, aby někdo vedl černý odběr přes půl zahrady?
 Může docházet u domovní přípojky ke ztrátám el. energie?
 Víte už o precedentu náhrady škody za neoprávněný odběr?
 Může digitální elektroměr měřit špatně?
 Jak vypátrat a prokázat nárazový černý odběr ze společných prostor?
 Dojde už konečně k novelizaci nesmyslných předpisů, které hrají do not ČEZu?
 Jak zjistím, že jde o černý odběr?
 Jak dopadne spor ČEZu s Jiřím Chalupou?
 Co se mi stane, pokud nahlásím vlastní černý odběr?
 Je nějaká souvislost s poruchami našich zásuvek se sousedy panelového domu?
 Je v kabelu možná ztráta 520kWh?
 Kam se může na trafostanici v průmyslovém areálu ztácet 1,3MWh?
 Jak ověřím, že je soused napojen na naší elektroinstalaci?

Aktuální slova (1)

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.056 sekund, 23 dotazů.