|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.09.2026, 20:58 » |
|
Motor 120W, žárovka 100W. Dostal jsem tento dotaz a vlastně nevím..... Prosím tedy zdejší motoráře a další chytré hlavy.
Samozřejmě na "našich" 230V.
|
|
|
|
|
Pavel Matoušek1
Neverifikovaný uživatel @4

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 12.09.2026, 21:45 » |
|
Slovy klasika, tak to vím úplně přesně. Žárovku v sérii běžně používali takoví ti domácí převinovači motorů pro základní diagnostiku jako omezovač proudu. Když byl motor zkratovaný, žárovka se rozsvítila, když byl OK, tak žárovka krátce blikla, pak svítila slabě a motor, pokud byl mechanicky v pořádku, tak se rozběhl (nebo se mu muselo trochu pomoct). Otázka zní jaký motor - asynchronní běží na normálních otáčkách (celkem logicky), ale jeho síla je vzhledem k děliči napětí a omezenému proudu mizivá. U komutátorového dojde ke snížení otáček, síla opět na prd. Tak to asi ve stručnosti, jak se chová. Počítat se mně to moc nechce, poradím - náhradní schéma motor - indukčnost a odpor v sérii a k tomu žárovka jako odpor v sérii. Důležité je, jestli se motor roztočí nebo ne, pokud ano, žárovka svit zeslabí, protože poměrně dost vzroste impedance celého motoru, blbé je, že si už moc nevystačíš s jednoduchou matematikou, ale je potřeba nějaká ta derivace a integrál nebo numerická simulace.
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: Včera v 05:33 » |
|
Důležité je na jaké napětí žárovka bude. Pokud se použije žárovka 220-240V 100W, tak bude proud motorem nedostatečný (cca 0,43A) a motor se nejspíš nerozběhne.
Chtělo by to žárovky, nějakou kombinaci, aby proud byl obdobný proudu motoru. Z dostupných žárovek by přicházela v úvahu paralelní kombinace 100 a 150W 230V. Rozdíl v chování motoru proti napájení 110V, např. z trafa, bude záviset na konstrukci motoru. S ohledem na vlastnosti motorů, se bude asynchronní provedení motoru chovat hůře než motorek universální - komutátorový.
Prvně bych motorek odzkoušel při provozu z trafa na 110-120V a změřil jeho ustálený provozní proud. Pozor však na naše trafa (bakelitové "ježky") přepojené na transformaci dolů, kdysi hojně používané v oblastech, kde bylo 120V v síti. Ty dávají na prázdno zhruba 130V!
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Včera v 16:32 » |
|
Milane, samozřejmě jsem mluvil o experimentu a nikoli o tom, že se tě někdo ptal na to, jestli by to tak nešlo provozovat.
Právě že nesťastnik má tento motorek a chce ho za každou cenu provozovat (krátký chod 1x za týden) no a není úplný laik, tak ho napadlo ta žárovka.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Včera v 17:00 » |
|
Funguje to... Po převratu si jeden podnikatel z USA dovezl stropní ventilátor.U nás to bylo něco, co nikde nebylo. Jenže si nevšiml, že je v druhé části USA kde je 110V.Rodina bydlela v části na 230V. Koupil Ventilátor a za velké peníze ho dovezl k nám letadlem. Pak chtěl po mě abych ho zapojil.Jak jsem zjistil že je na 110V byl z toho špatný.Nechtěl měnit instalaci.Zkou šel jsem ho přepojit, jednu objímku z 6 ks jsem zapojil na žárovku 230V. Takže při chodu ventilace svítila jedna žárovka cca 60W. Ventilátor se rozběhl a běžel tal cca let ,než si koupil u nás na 230 V ventilátor druhý. Zajímavé bylo že měl do konce své životnosti záruku, prý i po 20 letech by ho vyměnili za druhý ,kdyby zkolaboval? Nevím, jen mě to pan podnikatel překládal.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: Včera v 18:09 » |
|
Ono funguje všelicos, ale musí se to vyzkoušet. My prozatím nevíme o jaký motorek se jedná (asynchron, universální) ani co má pohánět, zda se bude rozbíhat volně nebo pod zátěží. Standardní je trafo nebo autotrafo mírně vyššího výkonu než má motorek, to by mělo fungovat bez omezení.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Včera v 18:28 » |
|
Ono funguje všelicos, ale musí se to vyzkoušet. My prozatím nevíme o jaký motorek se jedná (asynchron, universální) ani co má pohánět, zda se bude rozbíhat volně nebo pod zátěží. Standardní je trafo nebo autotrafo mírně vyššího výkonu než má motorek, to by mělo fungovat bez omezení.
Jediné co o tom vim, tak motorek 110V 100W české/cesloslovenské výroby ze 60 let pohánějící pidilis původně na lisování snad malých ložisek, nyní ho chce chlapik použít na razidla na Cu plech (ozdobné předměty).
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Včera v 18:42 » |
|
Tak alespoň něco víme. Motorek je na 50 Hz (je československý), jeden problém odpadá. Napájení přes žárovku zřejmě nebude vhodné, jak se motorek dostane do tahu, žárovka se rozsvítí více a napětí pro motorek se sníží a ten se zastaví. Je také potřeba pohlídat opačnou situaci, aby při odlehčení napětí na motorku příliš nestoupalo a vinutí se nepřipálilo.
Já to vidím na to trafo, pán bude muset něco málo zainvestovat.
|
Václav 3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 10:38 » |
|
I když byl na motorku (střadače jističe AR) štítek s jmenovitým napětím motorku 110V, napájel se 220V (vzhledem ke krátké době provozu neshořel a poskytl výkon potřebný k natažení pružiny střadače).
Z jakého důvodu byl motorek na 110V? Nějaký interní rozvod ve spínačkách?
|
|
|
|
|
|
|