František Valerián
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: Včera v 17:30 » |
|
Pro jaká zařízení se kromě stupňů přepěťové ochrany T1 a T2 navrhuje i T3? Vím, že u většiny výrobců není potřeba typ 3 použít, pokud není zařízení dále než 5 m od SPD T2/T1+T2, protože tento stupeň má obvykle dostatečně nízkou ochrannou úroveň (Up), ovšem při delší vzdálenosti je potřeba ochranu opakovat pomocí SPD T3. Našel jsem, že se stupeň T3 používá k ochraně citlivých elektronických zařízení. Nenašel jsem ovšem, která zařízení zde spadají a která ne. Jedná se pouze o výpočetní a audiovizuální techniku (PC, televize, server, router atd.), nebo např. i bílou techniku (pračka, myčka, varná deska atd.), která v dnešní době obvykle obsahuje také řídící elektroniku různé úrovně "chytrosti" (našel jsem i pračku s Wi‑Fi). Co další elektronika, jako základová stanice robotického vysavače, prvky chytré elektroinstala ce, svítidla atd. Navíc např. nabíječku od telefonu nebo notebooku je možné připojit do libovolné zásuvky.
Ideální by asi bylo chránit takto všechny zásuvky, ale z ekonomických důvodů tomu tak není. Existuje nějaký oficiální postup podle normy, nebo nepsané pravidlo, podle kterého projektant učuje, která zařízení a zásuvky vybaví i stupněm T3? Jsou v tomto případě rozdíly mezi např. rodinnými domy a byty oproti jiným objektům (kanceláře, průmysl, obchody, nemocnice atd.)?
|