|
Martin Novák

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 13.09.2025, 17:37 » |
|
... Zkušenost ale říká, že velké spotřebiče se zpravidla opotřebují a "odcházejí" po zhruba třinácti až patnácti letech....
Jo, bývávalo Plánovaná životnost i u velkých spotřebičů se stále zkracuje. Když si porovnáte vnitřní uspořádání a součástky ve výrobku z roku 2000 s dnešním výrobkem, zalomíte rukama. Levné materiály, náklady stažené na kost. Místo tlakového odlitku z duralu něco seskládané jako Lego z tenkých profilů. Čekám, že za 3 roky až budu kupovat nový, bude tam kostra vytištěna na 3D tiskárně z bramborového škrobu.
Pračku Whirlpool jsem kupoval v roce 2000 když jsme se stěhovali. Vydržela 17 let a 2 male děti a než skončila v 2017 závadou na desce procesoru spolehlivě prala do posledního dne. Pračka LG kupovaná po ní skončila v 2022 měsíc po konci pětileté záruky, pračka Samsung koupená v 2022 už se sype a podle zvuku jí odchází ložiska (která nelze vyměnit).
Lednice Whirlpool co jsem kupoval v 2000 skončila v 2023 a šla z domu jen proto, že nenávratně odešel pant dveří a sehnat náhradu se mi nepovedlo nikde v Evropě. Do posledního dne chladila a mrazila. Její nástupkyně od Bosch prodělala za 2 roky už 2 záruční opravy a o smysluplnosti a účinnosti flashe firmware při reportovaných problémech s hlukem a vibracemi kompresoru si dovolím pochybovat. Mimochodem, podle monitoringu spotřeby žere jen o 10% míň jak ta 20 letá whirlpoolka.
A to nekupuji domácí techniku někde v obchodech s jídlem a všechny spotřebiče v domu jsou v cenové kategorií 20 000+
A tak by se dalo pokračovat. Nejvíc mně naštvalo, když tanková tiskárna Epson za pomalu 10 tisíc mi po třech letech, tři týdny po skončeni záruky oznámila, že plánovaná životnost byla dosažena a mám si koupit novou. Stará OKI před ní věrně sloužila víc jak desetiletí...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

Elektrika kope dle ČSN
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 13.09.2025, 21:42 » |
|
Moje zkušenost je jiná. Řekl bych, že záleží na mnoha faktorech. Ne jen, kdo vyrábí ale pro koho. Protože ten, kdo diktuje jak kvalitní má produkt být, má nějakou strategii. A ta je jiná v Česku, Německu a třeba v Indii. Myslím, že se to už stalo mnohým jiným, že stejný produkt téže značky je jiný v Německu a třeba v Polsku. Cena jiná, kvalita jiná, objednací číslo stejné. Už dávno neplatí MADE IN, je to spíš výhra v loterii. Ale určitě považuji za šílenství očekávat něco z Temu, že to bude mít dlouhou životnost. Naopak mě zaráží u velkoobchodu KVelektro, že prodávají něco "levného" s pochybnou kvalitou.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když jsem na to už přišel, zjistil jsem, že jsem se spletl ale kupodivu to bylo pravdivé :-)
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.09.2025, 10:01 » |
|
Např.šasi pračky, k vzájemnému spojování připraveny tři otvory, originál pro němce=tři šrouby, pro východní trh po jednom. Panty lednice opět pro západní trh zesíleno velkoplošnou podložkou, východu musí stačit trn v plastu. Člověk by si toho ani nevšiml, kamarád je opravář těchto spotřebičů, tak vždy u nového spotřebiče provedu prohlídku s nápravou jím vytip.míst. Takové dodělej si sám, ale pro mne coby kutila celkem snesitelné, takové chlapské Lego  Ano povětšinou přijdu možná o záruku....., ale po doladění jsou spotřebiče na vyššim levelu.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Michal Čeleda
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #7 kdy: Včera v 16:06 » |
|
Ložisko je možné vymenit, plastová nádrž sa rozreže a znovu zvarí, robí to jedna firma v Ostrave.
Ano, nám vydržela cca půl roku. Opravit či neopravit? Asi je více pohledů - udělám to tak, že to zas chvíli vydrží, cena opravy, cena nového spotřebiče, "citový vztah" ke spotřebiči :-), dostupnost jiného stejných vlastností, ... jednoduchá otázka, složitá odpověď.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 08:19 » |
|
Někdy je to "zajímavě načasované"
Pračka necelý rok po konci záruky "zhasla". Deska elektroniky za 2400 Kč Tak jsem se v tom povrtal Na řídící desce vadný integrovaný obvod ve zdroji, kondenzátor, odpor... Poštovné za IO stálo nejvíc...
Fungovala pár týdnů a začala vydávat divné zvuky. Nechtělo se mi do toho, zavolal jsem servis
"...Vadné ložisko. Ale je tam další problém. ten odlitek, co drží buben, má praskliny, to se u této značky stává, není jednoduché to vyměnit, správně nanýtovat... Mění se to i s celým bubnem..."
A nabídnul nám cenu jak za půl pračky...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|