Pane Grosshappele, diskuse se zase zvrtla ve výlevy dojmů a pokusy o charitu, s čímž s Honzou plně souhlasím.
Máte stav, který máte. Měl byste spíše položit otázku, kdo je ochoten vám pomoci nebo vašemu klientovi a za kolik. Takovou nabídku nenajdete na slevomatech.
Fajn. Nie je problém zavolať na to niekoho z vás, keď už sa tak ponukáte. Ale ste si istý, že to čo tam urobíte a za čo sa vám zaplatí bude 100% ochrana? Prevezmete na seba to riziko, že keď po ďaľšej búrke niečo odíde tak to zaplatíte?
Podľa mňa nie je žiadna ochrana na 100%. Ako viete, že keď tam bude trebárs oddialený bleskozvod, že blesk udrie práve do jeho zberača a nie napríklad do panelov alebo do stožira na ktorom budú namontované kamery?? Blesk si vždy udrie kam chce a je mu jedno kolko a akých zberačov tam bude. Ochrana pred bleskom je len na zníženie rizika.
Mňa osobne zaujímali Vaše názory na normy EN, ktoré sú plné rozporov. Bohužiaľ ani ten čo ich písal sám nevie ako to má byť naozaj spravené tak, aby to bolo dobre. 100 ľudí, 100 názorov. Už som obvolal pár známych (revizákov, projektantov, inšpektorov z TUV a TI a každý mi povie niečo iné. A tak je to so všetkým a nie len s bleskozvodmi. Čo jedna norma dovoľuje a doporučuje, iná to zas zakazuje alebo nedoporučuje. Tak ako som už spomínal, v žiadnbej norme nie je výslovne napísané že na stožiar ktorý slúži ako zberač alebo na náhodnom zberači nesmie byť nič namontované (aj keď už teraz je jasné aj mne, že tie zariadenia sú vystavené veľkému riziku a je lepšie ich tam nedávať). Tak isto ako neexistuje žiadna norma (ani právny predpis), ktorá by riešila bleskozvody na FVE alebo podobných dielach.
Takže len toľko na záver.
Všetkým ďakujem za rady a názory k veci.