Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Lze v bytě v paneláku provést třífázový rozvod místo jednofázového?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Lze v bytě v paneláku provést třífázový rozvod místo jednofázového?  (Přečteno 4154 krát)
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« kdy: 15.04.2024, 10:00 »

Byt v paneláku, myslím ten typ stavěný za komunistů. Lze v každém takovém panelákovém bytě provést rozvod třífázově? Jistič za elektroměrem je jednofázový B25 A. Jednofázově by to šlo hlavně při užití plynu na vaření. Ale tady je plyn odpojen.
Při užití varné desky a dodatečné instalaci myčky by to určitě chtělo třífázovou elektroinstala ci.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 17.04.2024, 19:48 »

Vo vnutri bytu bez problemu, problem moze nastat so stupackami pred bytom :
- ak tuto zmenu urobi kazdy, povodne projektovane vedenie nebude postacovat
- nemusi byt miesto pre 3F istic a elektromer
- problemy vam moze robit SVJ
- mala sanca je tiez, ze distributor nema dostatocnu rezervu na trafe a nepovoli to on
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 17.04.2024, 20:21 »

Je třeba požádat SVJ o svolení a distributora o změnu připojení. Změnu lze provést v každém bytě, ne však ve všech bytech jednoho objektu zároveň.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 17.04.2024, 22:35 »

U distributora by bylo dobré začít, protože se bude jedna o navýšení příkonu a jsou místa, kde už není rezerva
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 20.04.2024, 20:15 »

(Zde někdo nečetl pravidla! To musí někdo opravit a opozdí to zveřejnění!) všem za příspěvky
Mně jde o to, zda je to hlavně TECHNICKY možné. Zda je technicky možné ten čtyřžilový kabel(předpokládám, že rozdělení na PE a N se bude konat až v samotném bytovém rozvaděči) do bytu dotáhnout(současný kabel vede do bytu v liště)
Jestli to jde obecně v pánelákových domech vzhledem ke stoupačkám
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #5 kdy: 20.04.2024, 23:05 »

Máme někde elektroměrový rozvaděč.
Nemusí to tak být na 100%,  ale dalo by se předpokládat, že do něj je přívod třífázový a jednofázové jsou jednotlivé vývody pro byty

Takže pokud mě energetika "rezervu",  dá se jednofázové měření vyměnit za třífázové.

To, co je za elektroměrem, už je v podstatě energetikům jedno, to záleží na majiteli nebo správci objektu jestli bude chtít kabel zasekat a hezky stavebně upravit stěnu, nebo je pro něj nějaká lišta přijatelným řešením.

Bod rozdělení - pokud se to tahá nově, měl by být PEN 10mm2, ono se s CYKY 4x 10mm2 moc dobře nedělá, v liště by to v ohybech nebyla pěkná práce.
Takže je na zvážení jestli by nebylo lepší tahat 5x 6mm2 nebo jít až na 5x 4mm2 (podle požadovaného příkonu a jištění spočítat podle normy nebo v programu SICHR)
Stoupačka je fajn na pospojování, ale pro funkci napájení a ochrany před nebezpečným dotykovým napětím bych na ni rozhodně nespoléhal

Pak už jen jedna drobnost - pokud byste si chtěl dát do bytu do okruhového rozvaděče ochrany proti přepětí a začít stupněm T1, bylo by dobré s napájecím kabelem dotáhnout zemnicí CYA 16

Ale to, co jsem napsal, by chtělo posoudit na místě, doladit detaily, "namalovat" to jako nějaký zjednodušený projekt, s tím vyrazit na "majitele domu"
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 21.04.2024, 10:04 »

(Zde někdo nečetl pravidla! To musí někdo opravit a opozdí to zveřejnění!) za doplnění, pane Schwarzi Afro
Ten zeleno/žlutý CYA vodič 16mm2 kvůli svodiči předpětí  mě nenapadnul.
Možná ješětě nějaká další rada přibude
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #7 kdy: 21.04.2024, 10:32 »

Ti co do udělají brzy, ti mají šanci celkem levně si dát 3 fáz elektroměr do stávajícího rozvaděče.Posl ední mají pak velký problém s velikostí hromadného elektroměrovéh o rozvaděče.
Proč? Protože je tam místo na jednofázové měřiče a kařdý 3 fáz měřič zabere více místa od souseda!
Pak se tam všichni 3 fáz. měřiči nevejdou a bude se dělat nový rozvaděč za velký balík peněz!!
Pokud se všichni domluví, tak je nejlepší dát hned nový rozvaděč -větší-pro celé patro nebo celou menší bytovku....
Jen z paraxe!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 21.04.2024, 12:10 »

Bod rozdělení - pokud se to tahá nově, měl by být PEN 10mm2, ono se s CYKY 4x 10mm2 moc dobře nedělá, v liště by to v ohybech nebyla pěkná práce.
Takže je na zvážení jestli by nebylo lepší tahat 5x 6mm2 nebo jít až na 5x 4mm2 (podle požadovaného příkonu a jištění spočítat podle normy nebo v programu SICHR)
/quote]

Toto pekne riesi chranicka a v nej CYA vodice.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 22.04.2024, 07:50 »

Asi jste zapomněl něco připsat pane Munko, když jste použil recitaci
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kvita Ladislav
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 22.04.2024, 11:33 »

Asi jste zapomněl něco připsat pane Munko, když jste použil recitaci

Pan Munka to sfoukl při jednom právě v té recitaci.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 22.04.2024, 12:08 »

Příspěvek kol. Munky měl vypadat takto:

Bod rozdělení - pokud se to tahá nově, měl by být PEN 10mm2, ono se s CYKY 4x 10mm2 moc dobře nedělá, v liště by to v ohybech nebyla pěkná práce.
Takže je na zvážení jestli by nebylo lepší tahat 5x 6mm2 nebo jít až na 5x 4mm2 (podle požadovaného příkonu a jištění spočítat podle normy nebo v programu SICHR)

Toto pekne riesi chranicka a v nej CYA vodice

P.S. Recitovat doporučuji jen K.H. Máchu nebo J.V. Sládka.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Černých
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 24.04.2024, 23:45 »

(Zde někdo nečetl pravidla! To musí někdo opravit a opozdí to zveřejnění!) za upřesnění
To je povoleno, tahat místo kabelu CYKY z elektroměru do rozvaděče v bytě vodiče CYA v chráničce? Jaký typ chráničky tohle dovoluje, aby to splnilo normu?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 25.04.2024, 05:49 »

Vodiče CYA se nesmí použít pouze k připojení elměru. Při použití výstupní svorkonice může dále do bytu pokračovat CYA.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 25.04.2024, 08:41 »

CYA má jednoduchou izolaci, takže pokud se dá do lišty, je vhodné posoudit jakou lištu použít, mj. z hlediska jejího otevření bez použití nástroje
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #15 kdy: 25.04.2024, 11:44 »

Vodiče CYA a CY jsou z hlediska izolačních vlastností rovnocenné, mají pouze pracovní izolaci. Dle toho je třeba volit chráničku. Doporučit lze "husí krk" uložený ve zdivu, nebo pro povrchovou montáž lze použít hladké plastové elektroinstala ční trubky s příslušenstvím .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 25.04.2024, 12:58 »

Pro tyto instalace se používala protahovací lišta.
Dělala se ve dvou kvalitách/vlastnostech, jedna obvyklejší "křapavá",  mech.vlastnost i žádná sláva, a druhá, která vydržela kde co.
Jedna vlastnost byla společná, a to UV výdrž, nevím jestli se na to dříve tak dbalo, nebo spíše dlabalo na ekologii, ale tyto lišty slouží kol8krát dodnes i na slunci.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #17 kdy: 25.04.2024, 16:08 »

Pane kolego, protahoval jste skrze ní někdy něco silnějšího v počtu 4 vodičů? Já na ni tedy zase tak moc s láskou nevzpomínám.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.041 sekund, 22 dotazů.