Igor Molák
|
|
« kdy: 06.11.2018, 11:23 » |
|
Setkal jsem se s těmito tvary: - trapézový - čtyřhranný (SQR) - šestihranný (HEX)
Možná existují ještě nějaké další (plochý od kombinačních kleští nepočítám). Který tvar je podle vás nejlepší? S ohledem na kontakt ve svorkovnici. Používáte jiný tvar do svorkovnice pod šroub a jiný do svorkovnice pod třmen? Existují šestihranné "kapesní" lisovací kleště na 16mm2 dutinky? Používáte raději kleště s čelním nebo bočním zavedením?
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #3 kdy: 06.11.2018, 15:44 » |
|
Podle mne nejde ani tak o tvar dutinky po jeho utažení ve svorce, ale o tvar který se bude nejsnadněji vkládat do těch svorek. Co se týká jističů, zde je to úplně jedno, svorka je dost veliká. Problém pak nastává i svorek, kde při využití maximálního možného průřezu už může znamenat problém se vsunutím dutinky do té svorky. Když pak děláte rozvaděč a máte tam 400 svorek, je to pěknej vopruz. Osobně se mi v těchto případech osvědčil spíše "trapézový" tvar. Jinak co do práce s kleštěmi a slisováním dutinky se mi pak líbí 6ti hran. Tedy bude velmi záležet na tom čím se zabýváte a na ergonomii těch kleští. Tyto kleště využívají převodů a práce s nimi je méně náročná než s kleštěmi na trapézové slisování. Nemusíte používat takovou sílu, což zase v případě velkého počtu dutinek bude velmi znát.
Protože každému vyhovuje něco jiného a jeho stěžejní činnost je různá, je rozhodnutí stejně na vás samotném.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #4 kdy: 06.11.2018, 17:29 » |
|
Podle mne nejde ani tak o tvar dutinky po jeho utažení ve svorce, ale o tvar který se bude nejsnadněji vkládat do těch svorek. Co se týká jističů, zde je to úplně jedno, svorka je dost veliká. Problém pak nastává i svorek, kde při využití maximálního možného průřezu už může znamenat problém se vsunutím dutinky do té svorky. Když pak děláte rozvaděč a máte tam 400 svorek, je to pěknej vopruz. Osobně se mi v těchto případech osvědčil spíše "trapézový" tvar. Jinak co do práce s kleštěmi a slisováním dutinky se mi pak líbí 6ti hran. Tedy bude velmi záležet na tom čím se zabýváte a na ergonomii těch kleští. Tyto kleště využívají převodů a práce s nimi je méně náročná než s kleštěmi na trapézové slisování. Nemusíte používat takovou sílu, což zase v případě velkého počtu dutinek bude velmi znát.
Protože každému vyhovuje něco jiného a jeho stěžejní činnost je různá, je rozhodnutí stejně na vás samotném.
Právě u klecové svorky jističe nebo přípojnice bych tvrdil, že to vůbec jedno není a situace se bude dramaticky měnit poměrem kapacita svorky/průřez dutinky.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #5 kdy: 06.11.2018, 18:40 » |
|
Právě u klecové svorky jističe nebo přípojnice bych tvrdil, že to vůbec jedno není a situace se bude dramaticky měnit poměrem kapacita svorky/průřez dutinky.
A? Co tedy doporučuješ?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 06.11.2018, 19:49 » |
|
A? Co tedy doporučuješ? Pokud vezmu v úvahu běžnou klecovku jističe. 1 až cca 4mm drží dobře jelikož je dutinka s vodiči dosti tuhé těleso a u trapézového tj.mírně placatého tvaru obzvlášť. 4/6 až 16 je asi nejhorší, jelikož celek není již tak pevný, a zároveň nedosáhne až k okrajům svorky, takže se furt a furt placatí .... 25 ok. dosáhne k okrajům a je dále je tlačeno zpětně do třmenu.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #7 kdy: 06.11.2018, 20:49 » |
|
Osobně dost používám CYA 10, častěji 6 a 4 mm na prodrátování v rozvaděčích. Přiznávám že jsem o tom takto zatím jako ty nepřemýšlel, protože jsem prozatím nezaznamenal žádný problém s tímto řešením. Přiznávám že asi tyto dutinky utahuji silněji než je předepsáno výrobcem jističů a předpokládám že zvýšený "napnelismus" třmenové svorky bohatě vystačí na pomalé deformování (placatění) dutinky (které není nekonečné), stejně jako většina elektrikářů. Jak jsem psal, za ty roky zatím žádný problém, proto v tom osobně ani nějaký zásadní problém nevidím. Tím rozhodně nesnižuji tvé znalosti a poznání, jen se dělím o svou osobní zkušenost. Přesto se na to teď díky tobě asi více zaměřím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #13 kdy: 10.11.2018, 06:37 » |
|
Špatně položená otázka. Osobně používám kleště s tvarem skoro dokonalého čtverce. Vždy to stačilo. Neexistuje jednoznačná odpověď na to, který tvar je lepší či nikliv. Kapesní lisovací kleště do 16mm2, no jsou, ale do kapsy?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|