Petrmorava
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.06.2018, 21:40 » |
|
Chci připojit do jističe značky OEZ CYA 6mm a dle návodu se musí použít dutinka. Jaký je k tomu důvod, napadá mě jen možné mech. poškození jednotlivých žilek při dotažení.
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 28.06.2018, 13:19 » |
|
Ano, jsou to maličkosti. Setkávám se s provedením bez dutinek - to dělal amatér, nebo fušér. Drátky všelijak zakroucené přiskřípnuté, jen aby to drželo...  Jsou svorky, svorkovnice určené pro slaněné vodiče bez dutinek. A pokud výrobce doporučuje dutinky, tak je použiji.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 28.06.2018, 13:25 » |
|
Protože výrobce, jistě ne bezdůvodně, usoudil, že je to tak správně. Není potřeba o tom polemizovat.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 28.06.2018, 14:40 » |
|
Věřte že je to jenom pro vaše dobro použít u lankového vodiče dutinku  Hlavně aby to někoho nenapadlo cin se nepoužívá  Na pocínovaný licny jsem před časem narazil u jednoho elektroměru, kupodivu to nebylo nijak dramaticky vymačkaný ani vypálený.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 28.06.2018, 15:23 » |
|
Protože výrobce, jistě ne bezdůvodně, usoudil, že je to tak správně. Co se mi povedlo dohledat tak OEZ připouští slaněné vodiče i bez dutinky. (sice bych ji sám použil, ale nutné to není)
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Petrmorava
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.06.2018, 18:14 » |
|
Jedná se mi o to, že pokud použiju dutinku, tak tam je další přechodový odpor + zaleží jaký tvar má dutinka po slisování a jakou plochou pak dosedá na svorku na jističi. Když se připojí na svorky jističe holý vodič, tak se jednotlivé vlákna líp přizpůsobí svorce a jsou na ni rozprostřena větší plochou. Jinak pokud výrobce dutinku předepisuje, tak ji tam dám, jen mě zajímaly vaše názory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Ryšavý

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.07.2018, 09:54 » |
|
...dvě zmáčknutí kolmo nebo pootočené o 90°... Ehm .. jaký je rozdíl mezi kolmo, a pootočené o 90° ?!
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.07.2018, 10:03 » |
|
Ehm .. jaký je rozdíl mezi kolmo, a pootočené o 90° ?!
Správně mělo být souose. Omlouvám se.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.07.2018, 07:10 » |
|
Některé , především mechanické lisovací kleště, mají tendenci při mačkání deformovat dutinku do tvaru U. Předchází se tomu otáčením kleští, tedy střídáním slisů, aby dutinka byla co nejrovnější. Lépe to vypadá a lépe se to rovná do úzké spojky.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.07.2018, 20:42 » |
|
Některé , především mechanické lisovací kleště, mají tendenci při mačkání deformovat dutinku do tvaru U. Předchází se tomu otáčením kleští, tedy střídáním slisů, aby dutinka byla co nejrovnější. Lépe to vypadá a lépe se to rovná do úzké spojky.
Ano toto dělají lisovače na malé průřezy, ty co dělají "důlek" do dutinky. Při použití 6-ti hraných čelistí se toto neděje. Kdysi mě to taky říkal jeden člověk co dělal sítě pro EON, když se ještě používaly na připojení do skříní lisovací oka, že se mají dva vedle sebe provedené lisy otočit o 90°. Nevím jestli to mělo ještě nějaký jiný důvod než přání nějakého technika z eonu, ale nepátral jsem po tom. Dnes, kdy se na Al vodiče velkých průřezů používají "V" svorky, a na spojky šroubovací spojovače, tak to ani nijak neřeším.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 10.07.2018, 11:31 » |
|
Na pocínovaný licny jsem před časem narazil u jednoho elektroměru, kupodivu to nebylo nijak dramaticky vymačkaný ani vypálený.
Kdysi mnoho jiných možností nebylo, cínování bylo navíc dost obvyklé a když se to umělo tak, aby cínu bylo přesně tolik, kolik být musí, tak se nežádoucí vliv pocínování příliš neuplatnil. Další občas používanou metodou bylo pocínováním vytvořit pouze jakousi zpevněnou špičku vodiče (většinou max. v délce odpovídající průměru vodiče) a zbytek oholení nechat pouze zakroucený.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|