Richard Šimek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #36 kdy: 04.02.2016, 11:19 » |
|
Omlouvám se, že používám toto cizí téma pro svůj dotaz, byl jsem sem odkázán administrátore m.
Dvakrát za posledních 10 let nám v koupelně odešel plynový ohřívač vody, John Wood v ceně nějakých 12 tisíc, řekl jsem si, že do stejné vody potřetí nevstoupím a začal jsem přemýšlet o tom, že místo něj dám klasický elektrický bojler, který je jednak o polovinu levnější a řekl bych, že i bezpečnější. Výměna jednoduchá, rozměry plus mínus stejné, současný elektrický rozvod, i jištění vyhovuje, kolega elektrikář by mi to i zapojil.Samozř ejmě by součástí výměny měl být i přechod na dvoutarifní sazbu za elektřinu a využití nízkého tarifu, bez toho bych se asi nedoplatil. Tady jsem ale narazil a zjistil, že to tak jednoduché nebude, po prostudování podmínek, i několika diskuzí tady i jinde mi vychází, že ČEZ vyžaduje, pro přiznání tarifu D25D, aby byl spotřebič blokován právě jen pro provoz v nižším tarifu, a za tímto účelem instaluje do rozvodné skříně vedle elektroměru i přijímač HDO. Přijde mi to jako kravina, vyhlédl jsem si bojler Dražice Smart, který již v sobě má přijímač HDO zabudovaný a časy nízkého tarifu si tak zjišťuje sám, navíc by ČEZu mělo být jedno, jestli využívám, nebo nevyužívám nízký tarif, u zařízení s příkonem rychlovarné konvice určitě. Bohužel já na ten jejich přijímač HDO nemám v rozvodné skříni místo a nechat jí předělat za větší, to se mi opravdu nechce.
Můj dotaz zní, je to opravdu tak, že ČEZ to HDO řízení vyžaduje a nebo to jde, v případě takto poměrně málo výkonného zařízení nějak obejít, navíc, když toto řízení již má v sobě? A pokud ne, platí stále stav, který byl někdy v roce 2014 (podle jedné diskuze), že ČEZ stále nenabízí elektroměry s integrovaným HDO, jak to má už dávno PRE?
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #37 kdy: 04.02.2016, 12:44 » |
|
ČEZ (obecně dodavatel) vám dodá elektřinu za nižší cenu v době, kdy "není špička". Je to jakási "forma dohody". Dálkové ovládání pomocí přijímačů HDO používá několik systémů, není to úplně stejné všude, a existuje několik skupin, které mají různé časy spínání, je to proto, aby to nebyla taková pecka na síť, kdyby všechno sepnulo najednou. Přijímač HDO by měl být instalován a zapojen podle aktuálně platných připojovacích podmínek, jedna přepíná tarif na elektroměru a pak blokuje některé (především tepelné) spotřebiče s velkým odběrem (bojler, akumulačky,...). Pokud budete přecházet na D25 z D01 nebo podobného tarifu, dá se předpokládat, že dodavatel bude chtít revize odběrného místa, kde RT mj. potvrzuje, že je to zapojené včetně blokování podle PP.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Martin Hroudný
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #38 kdy: 04.02.2016, 20:29 » |
|
Můj dotaz zní, je to opravdu tak, že ČEZ to HDO řízení vyžaduje a nebo to jde, v případě takto poměrně málo výkonného zařízení nějak obejít, navíc, když toto řízení již má v sobě? A pokud ne, platí stále stav, který byl někdy v roce 2014 (podle jedné diskuze), že ČEZ stále nenabízí elektroměry s integrovaným HDO, jak to má už dávno PRE?
Obejít to nelze. Ano, existují elektroměry s integrovaným přijímačem HDO, ale v současné době žádný distributor na tuto úlitbu nepřistoupí. Tj. i kdyby montoval elektroměry s integrovaným HDO, stále vyžaduje v elektroměrovém rozvaděči místo pro klasický elektroměr + přijímač HDO. Jedinou možností je, pokud nechcete předělávat rozvaděč, vyčkat na platnost NTS, a sjednat si sazbu D2Bd - což bude 2tarifní sazba bez povinnosti blokování el. výkonového spotřebiče. No a nebo koupit elektromobil a získat obdobnou sazbu D27d již nyní.
|
|
|
|
|
Richard Šimek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #39 kdy: 05.02.2016, 09:10 » |
|
Velice vám  za odpověď! Můžete mi ještě napsat, od kdy by zmíněná sazba D2Bd měla platit, případně další, bližší informace? Bohužel jsem o ní na internetu nic nezjistil a je to pro mě naprostá novinka, která by ale řešila můj problém, do předělávání elektroinstala ce opravdu jít nechci. K té podmínce blokace obecně. Já chápu, že ČEZ (energetické společnosti), chce tím dvojtarifem nějak regulovat spotřebu, resp. řídit její využívaní, ale to přece zajistí už samotný dvojtarif, bez nutnosti nějaké blokace, přece si ho nenechám zavést, abych pak následně, za těžké peníze, ohříval vodu ve vysokém pásmu? Přijde mi, že blokace by neměla být povinnost, ale dobrovolná volba uživatele, pro jeho vlastní dobro, a lze vyřešit mnohem jednodušším způsobem, než předěláváním celé rozvodné skříně. Jsem přesvědčený, že pokud by žádná povinnost instalovat přijímač HDO nebyla, ČEZ by to ani nepoznal a ještě ušetřil na zařízení.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #41 kdy: 30.05.2016, 17:47 » |
|
... novinka, která by ale řešila můj problém, do předělávání elektroinstala ce opravdu jít nechci....
Pak počítejte s tím, že až nová tarifní struktura doopravdy vypukne (ERÚ nyní ústy pí Vitáskové hovoří o r. 2019), tak budete špekulovat, které další spotřebiče byste ještě ve V T vyblokoval.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #42 kdy: 30.05.2016, 18:46 » |
|
Začíná to nevinným dotazem, jestli se něco vyplatí a pak se hledá jak to "ochcat", abych nemusel splnit stanovené podmínky, které mi "výhodu" poskytnou A Vy si myslíte že nás rozvodné závody nederou ??Když to "ochčíte" jak píšete , tak ještě na tom rozvodné závody vydělají a pořádně!! Nebuďte dětinský na dospělé lidi!  Snížená sazba má hodně daleko k dnešní ceně el. energie která je na trhu.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|