|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 24.08.2013, 06:50 » |
|
A pozor na revize komínů. Rádi píšou:
Nařízení č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv J. Uzemnění konstrukce spalinové cesty - pokud je stavba opatřena ochranou před bleskem, musí být kovový komín, nebo komínová vložka přečnívající přes komínovou hlavu více jak 100 mm uzemněna (předpis ENV 61024-1)
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 24.08.2013, 11:33 » |
|
20 let stará přednorma, dávno zrušená a nahrazená.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 24.08.2013, 16:53 » |
|
A pozor na revize komínů. Rádi píšou:
Nařízení č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv J. Uzemnění konstrukce spalinové cesty - pokud je stavba opatřena ochranou před bleskem, musí být kovový komín, nebo komínová vložka přečnívající přes komínovou hlavu více jak 100 mm uzemněna (předpis ENV 61024-1)
Kominičtí revizáci jsou šikovní kluci... Napíší i ihned vyměnit vložkování Al za NEREZ...i když se nemění spotřebič... A to ještě jak to výhodně sami vymění ...  Lidi jsou z nich na hlavu... Zkuste někomu říci že potřebuje vyměnit kabel, rozvaděč a pod při revizi.... Za 20 let to tam ještě bude !! Ale jak to napíše komický RT tak to měmí ( i pro nic) ihned ! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Henrich
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 27.10.2013, 13:04 » |
|
Spíš se snažím saze považovat za vodivé. Určitě chránit jímačem, pokud to jde tak ho radši i oddálím. A hlavně si dávám pozor na to co je komín zač. Teď sem párkrát narazil na něco jako Schiedel, ale tento byl navíc vyztužen 4 ocelovými pruty v každém rohu.....
Práve s týmto mám problém. Na RD je hotová inštalácia bleskozvodu, ale až teraz som sa rozhodol vymeniť starý tehlový komín za nový. Takže je presne podľa popisu hore vystužený prútmi v rohoch a horná betónová čapica komínu je chytená o štyri šróbovnice ktoré trčia pár cm nad čapicu a sú teoreticky vodivo spojené s výstužou celého komína. Takto je, myslím, robených 90% moderných komínov. Komín mám v strede domu hneď pod hrebeňom, ktorý presahuje o cca 70cm aj s nerezovou hlavicou. Zberacia tyč (dĺžka 1m nad hrebeňom) hromozvodu bola pôvodne uchytená o starý komín (ideálny stred domu). Môžem ju naďalej nechať pripevnenú aj o nový komín? Ak nie, koľko ju oddialiť? Ako zabezpečiť, aby tie trčiace kotvy neboli lákadlom pre prípadný blesk? Zaviedli by ho až do suterénu domu skrz dve obývané podlažia... Možno som len paranoik. Jasné, známeho projektanta elektro+bleskozvodov som už otravoval. Nemá tak skoro čas sa ísť na to pozrieť, ale po popise situácie mávol rukou a poradil mi ho o komín uchytiť tak, ako to bolo po starom...
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.10.2013, 14:54 » |
|
Milého známého elektroprojekt anta kopněte do .... (kam je libo zepředu, zezadu a nebo klidně i do ucha). O kolik oddálit vám tady zrovna neporadím, protože věštecká koule má poruchu a hvězdy zatím nejsou.... Pro výpočet dostatečné vzdálenosti jsou podstatné parametry: třída LPS, počet svodů, rozměry objektu, délka svodů, konfigurace svodů s ohledem na cestu bleskového proudu ........
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Henrich
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.10.2013, 19:25 » |
|
No, možno sa ma len chcel zbaviť.  Pri mne by stratil viac času, ako by zarobil prerátaním existujúceo projektu. Mám pocit, že pokým živnostník nemá vidinu poriadneho zárobku, nepozná brata.
|
|
|
|