Jaroslav Široký
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 07.05.2012, 10:02 » |
|
Jaké je maximální možné zatížení domovního rozvodu? Jak poznám, že např. saunová kmana o výkonu 9 KW mohu nechat připojit? Hlavní domovní jistič je 25A.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 07.05.2012, 12:01 » |
|
9kW je kolem 13A v každé fázi. Teď záleží na tom jaké další spotřebiče v objektu provozujete. Zkuste co nejpřesněji popsat co ještě máte doma, nezajímají nás "drobnosti" jako nabíječky na mobily, ale především spotřebiče jako bojler, mikrovlnka, elektrická kamna (sporák, trouba,...), konvice,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jaroslav Široký
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.05.2012, 12:15 » |
|
Co je ještě v domě a má "větší" odběr? Rychlovarná konvice, elektrický sporák, mikrovlnka, el. bojler (spíná přes noc), lednička, mrazák, LCD televize 109cm. Přes zimu peletkový kotel s ovládací jednotkou a podavačem + oběhová čerpadla.  Prodejci u saunových kamen 9KW uvádějí obvykle jištění 16A a připojení CYKY 5x2,5.
|
|
|
|
|
wilix
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.05.2012, 22:27 » |
|
co se týče sauny dost záleží na regulátoru ( řídící jednotce), některé při natopení snižují výkon odpínáním jednotlivých fází, takže plných 9kW bere jen při natápění cca 30 - 60 min (del velikosti sauny a kvality tep. Isolace), setkal jsem se i s regulátorem který pro rovnoměrné opotřebení např. při sepnuté 1 fáze postupně rotoval sepnuté spirály, ale jednoduší to nedělají ( např regulace s obchodním označení sauna / claret easy). P.S.: dále bych rád upozornil že se na našem trhu vyskytují regulace které namají oddělený spínací prvek pro havarijní teplotní pojistku – při spečení relátka a vypnuté regulaci vesele topí dál...., po vybavení nevratné tepelné pojistky vesele topí dál....
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.05.2012, 11:01 » |
|
Jsem překvapen, kolikrát se můj Excel stáhl a žádný dotaz, že to nepracuje. Přesto upozorňuji na to, že u jednofázových vývodů a zátěží je třeba do sloupce G zadat číslo fáze (1, 2, 3), jinak se daný řádek ignoruje. Po vyplnění můžete fáze měnit a přitom sledovat, jak se mění rovnoměrnost zatížení. Bylo by nesprávné "naházet" vše na jednu fázi, protože to může zbytečně zvýšit ampéráž jističe před elměrem. Zaklikáváním můžete nasimulovat určitý, nejhorší pravděpodobný stav, který nastane v určitý den. Excel jsem stvořil proto, že objektivně neexistuje žádný oficielní podklad soudobosti v rámci jednoho bytu, protože používání spotřebičů je silně individuelní.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.05.2012, 11:51 » |
|
Jsem překvapen, kolikrát se můj Excel stáhl a žádný dotaz, že to nepracuje.
Petře, mě to moc nepřekvapuje. Pro porozumění programu je také potřeba vědět něco z oboru. Pokud si to stáhne laik, pak do toho jen čumí jak husa do flašky a neví co s tím. Víš ale, jak je to s českým človíčkem. Málo kdo veřejně přizná, že něčemu nerozumí a tak radši zaujme pozici mrtvého brouka a situaci se snaží řešit jiným způsobem. Já jsem tvůj prográmek již několikrát ocenil. Někdy ho používám jako podpůrný prostředek při jednání se zákazníkem nad přípravou vytvoření projektové dokumentace a při vysvětlení návrhu hl. jističe a obhajoby jeho velikosti.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.05.2012, 19:46 » |
|
Jsem překvapen, kolikrát se můj Excel stáhl a žádný dotaz, že to nepracuje. ...
Já jsem takový sběratel - "chleba to nežere", na HDD se to vejde a co kdyby se to někdy hodilo. Takže se přiznám, že jsem to stáhnul, uložil a ještě nezkusil...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|