Můžeme se ptát, když nebudou v hlavičce RZ uvedeny žádné normy ani právní předpisy, na základě čeho by tam měly být, aby to mohlo někoho oprávnit k připomínkám.
Otázku v tomto vlákně položil zkušený projektant a revizní technik.
Odpovídám jako zkušební technik SZ a revizní technik strojů se 40 praxi.
O této poznámce jsem začal vážně uvažovat a prohlédl jsem všechny právní podklady, kde by byla podobná zmínka, nebo nařízení.
Nikde jsem ji nenašel. Pak jsem prohlédl v archivu svoji firmy mnohé revizní zprávy a "vývoj" přední strany za posledních dvacet roků. Dokonce jsem prohlédl mnohé, tak zvané vzorové stránky RZ dostupné na internetu.
Když to vezmu zcela prakticky, RZ se ustálily s "vymazlenou " následující "hlavičkou":
ZPRÁVA O REVIZI ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ
VÝCHOZÍ NEBO PERIODICKÁ REVIZE 2025[
Následuji další důležité údaje jako objekt/název zařízení, objednatel a provozovatel, dodavatel revize a kdo revizi provedl a celkový posudek. Číslo revize a datum a další drobnosti jsou samozřejmosti.
Proč bych měl uvádět, že revize byla provedená podle nějakého zákona a podle nějaké normy.
Předpokládám, že z názvu zprávy o revizi elektrického zařízení dále odborníkovi vyplyne, zdá se jedná o VTEZ, nebo jen o EZ.
Proč pod hlavičku zprávy mám uvádět na příklad:
a) provedeno podle zákona 262 a 390/2006 a ČSN 33 1500 a dalších na př. ČSN 60204-1
B) provedeno podle zákona 250/2021 a §10 NV 190/2022 -protože to je VETZ
To vše mohu uvést dále do "rozsahu" revize , ale také nemusím. Je zde diskuse o revizi strojního zařízení, někdy je to více norem, než 60204. Ale to vše vyplyne ze zprávy. Nic nepokazím, když budu postupovat v provedení RZ podle §10 NV 190%/2022
Zpráva o revizi elektrického zařízení nemá být vyplněná "vatou" a zbytečnými údaji.
Přední stránka Zprávy má obsahovat všechny údaje důležité pro provozovatele a případně pro kontrolní orgány státní zprávy.
Záměrně zde nechci diskutovat o zákonem stanovené prevenci a kontrolách technického zařízení podle NV 378/2001. Tam má být tohle NV uvedeno, včetně všech bodů podle §3 a 4, případně dalších bodů stanovených výrobcem nebo provozovatelem . Rovněž nechci diskutovat o spotřebičích. V obou případech to je všechno dostatečně jasné. Alespoň by mělo býti, pokud diskutujeme na úrovni revizních techniků.