|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.07.2025, 17:04 » |
|
Nebo je potřeba nějak improvizovat a nechat si udělat nový plech, který jističe zakrývá? Jde to udělat tak, že dáte do starého rozvaděče nový menší plastový s DIN lištou.(Ale to je práce pro elektrikáře)  Nebo retrofity.Tam by se měli ale použít jen jističe výrobce retrofitů.Větš inou jsou určeny v popisu jen pro ně.Určtě tam vejdou i jiní výrobci ale už nejsou u výrobce certifikovaní.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Jan Šus.
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 02.07.2025, 07:20 » |
|
Pokud mě to zase někdo nesmaže. Já přidělal DIN lištu na základní plech v rozvaděči, vypodložil tak, aby vrchy nových jističů byly mírně nad úrovní krycího plechu (2-3 mm). Pak jsem přesvědčil elektrikáře, aby mě je vyměnil za ABB (je jedno jaká značka). Pak jsem vzal kus plechu, naměřil zakrytí jističú, vyřezal a vypiloval díru přesně na jističe a jednostrannýma nýtkama po odvodu přinýtoval na původní krycí plech, protože staré bakelitové jističe jsou vetší než nové tak kolem nich byla díra y byly vidět šroubky připojení kabelů. Samozřejmě to můžeš dovést k dokonalosti a ten krycí plech si můžeš nechat vypálit a naohýbat a nalakovat někde kde to dělají. Nakonec jsem nalepil popisky. Pokud budeš dělat ten krycí plech, je dobré i lištu i ten plech udělat delší včetně díry na nové jističe a dát tam plastové krytky, až budeš potřeba rozšířit, tak ať nemusíš dělat vše znovu a jen vyloupneš krytku nasadíš další jistič a připojíš další okruhy (nebo elektrikář může rozdělit stávající okruhy, dát jističochránič e apod).
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 02.07.2025, 08:48 » |
|
Samozřejmě to můžeš dovést k dokonalosti
K dokonalosti z pohledu mechanické konstrukce asi ano, nicméně váš počin má k dokonalosti velmi daleko, protože jste se tímto s velkou pravděpodobnos tí stal výrobcem rozvaděče a to asi bez jakékoliv kvalifikace v oboru. O výrobě rozvaděčů se tu už psalo dost. Není to o tom, že bych Vaše dílo odsuzoval jako nebezpečné ale z principu nemůže splnit legislativní požadavky. Neberte to jako nespravedlnost . Spočítejte čas, který trvala tahle úprava a zkuste ho ohodnotit hrubou hodinovou mzdou. Srovnejte to s cenou nového rozvaděče renomovaného výrobce. Jako domácí bastl to fungovat bude, u RT s tím může být problém.
|
|
|
|
Jan Šus.
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.07.2025, 06:59 » |
|
ano z hlediska zákona máte pravdu. Pak je ale většina elektrikářů i laiků v naší republice výrobcem rozvaděčů, zejména ve starších rodinných domech? To by znamenolo, že každy kdo si koupí do RD nebo bytu třeba indukční desku natáhne nový kabel do kuchyně a do starého rozvaděče přidělá novej jistič apod, tak je výrobce rozvaděče? Tak jak tu bylo několikrát napsáno, pravidla pro bezpečí se v průběhu let zvyšují, zvyšuje se nárok na počet okruhů atd. A 90 % majitelů, pokud mají staré plechové rozvaděče dostatečně velké jen přidávají další jističe a okruhy. Teď jsme nechali měnit hlavní rozvaděče s hodinama v naší bytovce (2 vchody o 3 bytech + společná spotřeba) a když vidím co jsme "zbytečně" utratili za nové rozvaděče je hrozné. Když vidím, že jsou vlastně kvalitativně horší než rozvaděče z roku 1980 a je v nich vlastně jen nová výbava. Ale nové jsou hezčí!  . K původnímu dotazu, pokud nechám stejný počet jističů a hodnot a jen je vyměním za nové a zakryju větší díru jsu opravdu výrobcem rozvaděče, když vše ostatní zůstane stejné?
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04.07.2025, 15:42 » |
|
Pokud to vezmeme vážně, tak přidání jističe už je problém. Přidáme tím nějaký ten Watt tepelných ztrát. Měl původní výrobce nějakou rezervu, vyhoví oteplení při přidání jističe? A je šance dohledat původního výrobce a něco seriózního od něj zjistit?
--------- A teď to berte jako názor, jednoho člověka, nikoliv jako něco oficiálního: Já bych u nějakého většího staršího rozvaděče z oteplení takový strach neměl, spíše je to dnes problém u malých "plných plasťáčků", zastříknutých do zdi pěnou, která dělá slušnou tepelnou izolaci
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #13 kdy: Včera v 08:45 » |
|
... přidání dalších třeba deseti nových jističů nemůže mít významnější vliv na oteplení...
A co výměna jističů? Odeberu 4 jističe 16A. to je při jmenovitém zatížení 7 - 8W A přidám 10 jističů 6A, což se při jmenovitém proudu blíží 20W
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #17 kdy: Včera v 21:39 » |
|
A co výměna jističů?
Odeberu 4 jističe 16A. to je při jmenovitém zatížení 7 - 8W A přidám 10 jističů 6A, což se při jmenovitém proudu blíží 20W
Ono se to u takovýhle tepelných pidivýkonů pěkně počítá s tabulkovými hodnotami při proudu rovném jmenovité hodnotě na štítku. Jenže realita je zas někde jinde. domácnost s hlavním jističem 3x25 může trvale v každé fázi odebirat 25A. Hlavní jistič bude u elektroměru, domovní rozvaděč bude mít několik jističů 16A pro zásuvkové okruhy a několik 10A pro světelné, pak asi sporák a trrouba, 3 fáz zásuvka pro vodárnu a možná vyvedenou 3 fáz zásuvku pro buhvíco. Když bych tepelný výkon každého jističe počítal podle jmenovitého proudu tak mám zaručenou obrovskou rezervu, protože nikdy se nemůže stát, aby každým jističem procházel takový travlý proud. Nakonec ten tepený výkon vzniká převážneě na ohmickém odporu jistících prvků. Takže P=I*I*R. Tepelný výkon se z rozvaděče vede všemi směry jak do okolního zdiva tak do okolního prostředí. Pokud do rozvaděče umisťuju další techniku (zdroje, průmyslové počítače, stykače, internetové routery atd pak teprve začíhá boj s teplem a seriózní výpočty jak to uchladit. U rozvaděčů v bytech nebo rodinných domech je to většinou bez jakýchkoliv problémů. Nicméně když se podívéme na starí rozvaděče s bakelitovými jističi tak bakelit je termostet co snese teplotu okolo 200 stupňů (okolo 300 začíná rychlá degradace) Plechový rozvaděč mívá tepelnou vodivost ccca 5W/K*m2 , plastový výlisek na ustájení jističů je na tom dalek hůř může to být i 5-10x méně. Materiál dnešních jističů bývá ABS a tam začínají problémy s teplotou už při 100stupních. pokud se tedy do starého rozvaděče nacpe po "úpravě " víc jističů než bylo původně a zárověň se zvětší počet spotřebičů, může být důvod k obavám a je dobré ztrátový výkon přepočítat. Domácí rozvaděče nebo tomu podobné kutilské bastly představují většinou jiná nebezpečí než nadměrné oteplení. Z praxe vím , že pokud je výpočet příliš jednoduchý tak autor výpočtu mnohé zanedbal a zaokrouhlil. Když mám dát za nějaké číslo ruku do ohně, musím se od všech zjednodušení oprostit.
|
|
|
|