|
|
|
|
Jan P
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.10.2019, 20:37 » |
|
Hromosvod na domě je, spojen s HOP je v betonových pasech.
Díval jsem se, jak velké přepěťové ochrany jsou a abych řekl pravdu, nevím. Předpokládám, že pokud by to mělo být na přívodu do domovního rozvaděče, jedná se o ochranu pro síť TNC. Někteří známí výrobci však nabízejí různé varianty - kombinované T1+T2, zvlášť každý stupeň, někdo má kombinované v šířce 4M, někdo jeden stupeň s šířkou 6M ... většinou se to liší podle max. proudu při úderu (asi?).
Je možné stupně rozdělit a třeba T1 dát k elektroměru a T2 do domovního rozvaděče?
Jinak domovní rozvaděč je Hager Volta 48M pod omítku. Hluboký moc není, normálka na jističe apod, jinak nic navíc.
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 07.10.2019, 20:58 » |
|
Tak já budu jmenovat... Uvažuju standartní domek, v LPL III, má vnější LPS (hromosvod). Takže podle mě by měly stačit svodiče T1+T2 12,5kA na pól. A výhercem je DEHNShieldEDIT: Aha, jsem si při prvním přečtení blbě všimnul, že je místo jen 3MOD... Řešení které nabízí HH, je asi nejjednodušší a nejelegantnějš í. Pod/nad (podle toho odkud vede přívod) rozvaděč zasekejte, případně osaďte na omítku malej plasťáček jen pro svodiče. Umístění do venkovního rozvaděče je k ničemu, protože svodiče mají být na rozhraní zón, takže byste musel, aby to bylo správně, osadit ještě jedny k domovnímu rozvaděči.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.10.2019, 07:04 » |
|
Rozvaděč je sice u vstupu v příčce (doprava/doleva není místo na další), nicméně z druhé strany je technická místnost. Přívod do rozvaděče je zespodu, tudíž by se dal, pokud to není v rozporu s normami, umístit nástěný rozvaděč na zeď v technické, těsně na přívod, ten do něho stáhnout, osadit potřebné prvky a jít zpět do původního rozvaděče (pár cm přes tu příčku). Mimo to by pak stačilo z nového cca. 50cm (přes zeď) a jsem přímo v krabici s uzemněním.
Výborné řešení. Stejnou situaci jsem před rokem řešil se zákazníkem, kterému totálně dokopal rozvaděč jeden "elektrikář" ze Žatce. Bylo to nejelegantnějš í řešení.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.10.2019, 07:22 » |
|
Mám domovní rozvaděč (48M), kde není volné místo na přepěťovou ochranu (počítám šířku min. 4-8modulů?) Historicky to elektrikář podcenil a místo je tam nejvíce na 3 moduly vedle sebe, další 3 po 1M.
S podobnými malými rozvaděči se potkávám v nových RD často. Většinou to tak malé montují elektrikáři, kteří jedou "po staru"....Pak tam není místo pro nic! Nedávno jsem počítal velikost rozvaděče pro nový dům známému, klasický nic moc velký a rozvaděč tam dal 120M a je jak se říká "akorát" !  Přepěťovky potřebují i určité místo a rozložení v rozvaděči. Ta cena velký-malý není až tak velká a estetická hodnota je vysoká!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 08.10.2019, 15:58 » |
|
Moc nechápu, co jsem viděl už často na novostavbách, že všichni nacpou SPD T1 (+T2) do hl. rozvaděče, pod kterým mají krabici s MET a odtud přívod PE do rozvaděče. Proč nezvolí malinko větší krabici s MET a do ní neinstalují rovnou SPD, když se "potká" nn přívod s uzemňovacím? Nemusím pak řešit tu "pakárnu" okolo SPD v hl. rozvaděči.
Máte samozřejmě pravdu. Instalací větší krabice co nejblíže ke vstupu napájecího kabelu do objektu by bylo vždy vše inteligentně vyřešeno. Jenže......... .do té krabice byste pak měl instalovat i jistící prvky okruhů jdoucích rovněž z vnějších prostorů (čerpadla, bazénové technologie, pohon brány atd. atd. atd.). Pak už tu nemáme větší krabici, ale další rozvaděč. Další certifikovaný rozvaděč. A on někdo certifikuje? Před časem tu vznikla poměrně velká úleva od certifikace nazvaná "úplný kryt". Spousta elektrikářů o tom ani neví a další spousta, která o krytech ví, na to z vysoka kálí. Proč se něčím takovým zaobírat, když pak přijde kámoš revizák, co vystaví revizi na vše. Je to přece kámoš  Ono jde spoustu věcí dělat lépe, jen se musí chtít. Musí být motivace bičem, protože vlídné slovo již dávno přestalo v našem oboru platit. Ale už dost. Mě ten bordel prostě strašně vadí a od něj se odvíjí uplně všechno. 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan P
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 10.10.2019, 13:39 » |
|
Pokud bych nechal dát z druhé strany další rozvaděč na přepěťové ochrany, tak se do něho budou muset přesunout jističe pro okruhy, které jdou ven?
Ve stávajícím mám vývod pro napájení brány, resp. nějakého rozvaděče, který tam v budoucnu bude, pak 2 zásuvky venku na domu a vývod pro garáž.
Abych nebyl úplně mimo v této oblasti, pročítal jsem si materiály u přepěťových ochran u OEZ. Zaujala mne jedna část, kde měli rozdělení výše rizik mezi nízké, střední, vysoké, co se týče řešení přívodu napájení, hromosvodu apod. Jako nejnižší riziko označují domy bez hromosvodu a s přívodem zemním kabelem. Na opačné straně s nejvyšším rizikem je dům s hromosvodem a jakýmkoliv přívodem. Z toho laikovi vyplývá, že nemít hromosvod je lepší? Přívod kabelem v zemi oproti drátům na sloupech, vidím jako lepší, ale tu absenci hromosvodu nevím tedy ...
Jinak je nutné u domu řešit i vedení kabelu od HDO? Většinou to elektrikáři protáhnou společně s přívodem. Všude píšou, že přívod v rozvaděči se nesmí křížit s odchozími vodiči jednotlyvých okruhů kvůli možné indukci při přepětí, ale venku tyto 2 kabely na sobě leží x-metrů. Pokud se něco naindukuje, jsem po spínaném N vodiči od HDO zpátky v rozvaděči, byť např. pouze na stykači.
Nebo si to vykládám špatně?
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 11.10.2019, 10:33 » |
|
OK, takže jiné kabely než jen hlavní napájecí neřešíte? A myslíte, že je to dobře? Myslíte, že při úderu, který bude poblíž chráněného objektu nemůže přijít značný náboj do domu po dalších kabelech, které jsou instalovány vně objektu?
Stále se držím poučky........ ..sedím za bouřky v autě, jsem v pohodě, nic se neděje, jsem chráněný. Pokud ale vystrčím z auta ruku, mám zaděláno na problém. Vy máte z auta vystrčené obě ruce a obě nohy a jednu z končetin schováte? Problém jste vyřešil z 1/4. Stačí to? Mě ne. vám ano?
|
|
|
|
|