|
Zdeněk Friedrich
|
|
« Odpověď #1 kdy: 09.06.2018, 15:25 » |
|
Pokud víte, že uzemňovací soustava je v dobrém stavu a odpor uzemnění vyhovuje (to se dozvíte z naměřených hodnot v revizní zprávě), nejdříve bych si nechal spočítat dostatečnou vzdálenost s v místě, kde je železná konstrukce nejblíže jímací soustavě nebo svodu. Měla by být vypočtena v projektové dokumentaci. Pokud bude větší než udáváte ( 25 cm) uzemněním nevyloučíte přeskok z jímací soustavy (svodů) a tím možnost zahoření materiálu mezi konstrukcí a jímací soustavou (svody).Spíše uzemněním pravděpodobnos t přeskoku zvýšíte. Ideální je vyřešit ochranu před bleskem pomocí izolovaného hromosvodu s HVI. To musí být projektováno a realizováno firmou, která má pro instalaci HVI zaškolení. Odborná firma vám též pro konkrétní stavbu navrhne nejlepší způsob vnitřní ochrany a co všechno a jak musí být připojeno na MET (ekvipotenciáln í svorkovnici) a nezapomene na koordinovanou ochranu SPD, aby byla provedena příprava pro instalaci ostrovního systému. Elektroinstala ce a uzemnění i hromosvod je VTZ (vyhrazené technické zařízení) a proto jí musí navrhovat a realizovat odborná firma s oprávnění pro práci na VTZ, která už bude vědět jakým způsobem chcete řešit OS. Hromosvod a elektroinstala ce spolu úzce korespondují, a proto nelze řešit odděleně a radit na dálku.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #4 kdy: 10.06.2018, 09:34 » |
|
Teď "při svíčkách" bych na sebe raději nic nepřitahoval.
Jak máme chápat tuto větu?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #6 kdy: 10.06.2018, 13:31 » |
|
Mě by moc zajímalo, co by pak pan Žvak tvrdil těm, co jim blesk zapálil dům díky tomu, že jim před tím vyprávěl báchorku o ochraně objektu bez hromosvodu z důvodu eliminace přitahování blesků. To je taková hovadina, že jsem dlouho takovou ani neslyšel.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #7 kdy: 10.06.2018, 16:32 » |
|
... o ochraně objektu bez hromosvodu z důvodu eliminace přitahování blesků. To je taková hovadina, že jsem dlouho takovou ani neslyšel.
To je přeci notoricky známo, že blesky práskají jen do objektů vybavených vynálezy pánů Diviše a Franklina - před nimi žádné blesky nebyly.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Žvak Petr
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #9 kdy: 11.06.2018, 18:33 » |
|
Mě by moc zajímalo, co by pak pan Žvak tvrdil těm, co jim blesk zapálil dům díky tomu, že jim před tím vyprávěl báchorku o ochraně objektu bez hromosvodu z důvodu eliminace přitahování blesků. To je taková hovadina, že jsem dlouho takovou ani neslyšel.
Předpokládám, že podle popisu je použita pásovina jen na zpevnění střešních trámů. Kolem objektu je strojený zemnič typu "B" se dvěma uhlopříčně vyvedenými svody na hřebenovou soustavu a zemní odpor je vyhovující. V objektu není připojena elektřina. Pokud tam není ani natažená ani voda a nebo jiné technologie, pak nevidím důvod hledat možnou cestu přeskoku. Navrhoval bych pásovinu na zpevnění trámů připojit na obou koncích spojit na zemniče. Pokud ale budete budete instalovat HOP(MET) situaci zhoršíte. Proto jsem navrhl počkat s řešením až na připojení FVE.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #10 kdy: 11.06.2018, 19:18 » |
|
Navrhoval bych pásovinu na zpevnění trámů připojit na obou koncích spojit na zemniče. A já bych navrhoval, abyste si to patentoval jako skrytý hromosvod, určený k bezpečnému zapálení objektu.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Žvak Petr
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #11 kdy: 11.06.2018, 20:42 » |
|
Mám drevenú chatu 7x6m, steny sú izolované konopou, t.j. horľavý materiál. Chata nie je pripojená na el.sieť, v budúcnosti plánujem ostrovný systém. Je tam základový zemnič do štvorca, v protiľahlých rohoch vyvedená FeZn pásovina a napojený bleskozvod na hrebeňovej streche.
Mám dilemu ako vyriešiť vnútornú ochranu pred bleskom. Hrebeňová strecha obsahuje pod strešnou fóliou FeZn pásovinu, ktorá v diagonále spája krokvy a tvorí výstuž. Pásovina pod škridlou je na troch miestach blízko bleskozvodovéh o drôtu, ktorý je vonku na hrebeni strechy. Najmenšia vzdialenosť je okolo 25cm. Chcel by som túto pásovinu uzemniť izolovaným AlMgSi drôtom v chráničke a ten viesť v drevenej stene dolu a napojiť na základový zemnič. Nemám inú možnosť ako viesť ho cez horľavú dreveno-konopnú stenu. Už i tá samotná pásovina pod strechou, ktorú chcem uzemniť je na vonkajšom okraji konopnej izolácie.
Môže byť vodič ako súčasť vnútornej ochrany pred bleskom umiestnený vnútri horľavej steny? Alebo ho viesť v max.možnej miere po vonkajšej strane steny? (tam sa však nedostanem ku základovému zemniču). Premiestniť bleskozvod na streche tak aby tam bola väčšia vzdialenosť medzi bleskozvodovým drôtom a kovovou pásovinou pod strechou?
Omlouvám se vám za to, že jsem úmyslně napsal opravdu "hovadiny". Jen jsem chtěl vědět jestli se tu na vlákně náhodou neobjeví p. Hájek, který by vám Vaši situaci objasnil. Od projektantů bezplatnou odpověď nečekejte.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #13 kdy: 12.06.2018, 01:57 » |
|
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #14 kdy: 12.06.2018, 06:51 » |
|
Polemika, polemika a zase jen polemika. Proč sosáte moudra zde na diskusích? Nechte si vypracovat odborný návrh hromosvodu, kde bude uvedeno vše do detailu. Pokud se bojíte, že najdete projektanta neumětela a jen byste vyhodil peníze za nic, pak se obraťte na firmu LUMAPLUS Chomutov. Zde je pan Šalanský (jeden z NEJ odborníků na problematiku ochrany před bleskem) a ten vám vše navrhne. Ovšem, za peníze
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich
|
|
« Odpověď #15 kdy: 12.06.2018, 08:01 » |
|
... nasadiť oddialený bleskozvod s nenormálne drahým izolovaným zvodom, alebo upraviť existujúci aby vzdialenosť sedela ...
Pokud máte pouze dva svody, máte proveden výpočet rizika dle ČSN EN 62 305-2 ed.2, že jste si tak jistý, že počet svodů je pro třídu LPS , která z výpočtu vyjde (odhadl bych, že se bude jednat o LPS II, možná LPS I) dostatečný pro neizolovaný hromosvod a nebude třeba použít izolovaného, drahého řešení s HVI, který by vám značně zjednodušil situaci pro dodržování dostatečné s u vnitřní elektroinstala ce a panelů na střeše?
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #16 kdy: 12.06.2018, 08:17 » |
|
Pokud se budem bavit vážně a vynecháme "trolící" příspěvky kolegů:
1) řízení rizik 62305-2 ed.2 -> ochranná opatření 2) návrh ochranných opatření 62305-3 ed.2 -> varianty - a) spojit b) oddálit c) odizolovat v každém případě pokud to není "faraklec" spočítat dostatečné vzdálenosti, ale ty samozřejmě plynou z řešení, takže je to takové kolečko iterací přibližující se finálnímu návrhu. a) když spojím, mám na železe stejnou "s" jako v místě připojení, pokud je jinak v ochranném prostoru jímací soustavy nebo je to součást jímací soustavy a počítám na ní "s" jako na vedení jímací soustavy, pozor, pokud připojím na spodním konci a na horním se mi opět přiblíží, musím s tím pracovat jako se smyčkou. 62 305-3 5.3.4, obrázek 2 b) oddálit - je asi jasné c) odizolovat - HVI vlastně může vyjít v některých případech docela levně a někdy hlavně v případě již existujících staveb jako velmi levné a někdy dokonce jako jediné proveditelné řešení.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #17 kdy: 12.06.2018, 11:21 » |
|
Ptáte se jak. Přeskočím polemiky a vezmu to věcně popořadě. 1. Uvařte si kafe 2. Zapněte počítač 3. Vyhledejte v okolí odborného projektanta 4. Zkuste dohledat na vybraného odborníka reference 5. Dohodněte termín návštěvy, zadejte mu objednávku
Pak se bude odehrávat to, co již popsal např. Lukáš Rotrekl. Tento návrh s analýzou vyjde v řádu tisícikorun, či stovek euro. Ve srovnání s hodnotou chaty částka zanedbatelná, srovnatelná s náklady na jeden mejdan s přáteli na této chatě. Pak máte jistotu, že máte správný návrh, na základě kterého jde teprve zpracovat kvalitní projektová dokumentace, která řeší vše, co jste popsal.
P.S.1 - Edit bod 4 - pokud nedohledáte reference, zkuste kontaktovat Honzu Hájka, jistě vám někoho prověřeného doporučí. P.S. 2 - pokud řešíte vnitřní ochranu, jistě budete řešit i ochranu proti krokovému napětí
|
|
|
|