Jan Kelbich

|
 |
« kdy: 02.05.2016, 21:22 » |
|
Jaké krytí má běžná domácí elektronika napájená ze zdoje bezpečného mn SELV (např. routery, laptopy, některé audiozesilovač e apod.)?
Přístroj je nápajen mn ze zdroje SELV, obvykle není vůbec chráněn proti učinkům vody (0), živé části jsou na konektorech přístupné jakémukoliv dotyku (0). Vnitřní živé části mají ale krytí obvykle vyšší (např. 2,3,4).
Je potom krytí takového přístroje IP20 / IP30 / IP40, nebo je (kvůli konektorům) IP00?
(Můj vlastní názor je, že krytí je v tomto případě IP00 (konnektory přístupné dotyku dlaní, koulí větší než 50mm).)
|
|
|
Zaznamenáno
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomáš Žabka

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.05.2016, 15:10 » |
|
No, tak nějak jsi nejsem jist, jestli switch, router atd. je napájené ze SELV. Zrovna teď mám na stole zdroj ke "switchi" a ať na něj koukám jak na něj koukám tak vidím jen dvojitou izolaci a další věci, ale žádný "štít". Tak nevím, co si o tom myslet. To samé je na zdroji od notebooku (tam je těch značek ještě víc). Myslím, že podle 33 2000-4-41, 61558-2-6 musí mít všechny zdroje SELV značku, a nebo se pletu. Když tak mi někdo prosím tuto věc vysvětlete.
Je možné mít pulzní zdroj SELV a pokud ano, tak na základě čeho a jak se pozná?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|