|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 11.07.2018, 09:48 » |
|
Ve vlhkém prostředí mám krabici Acidur 6455 IP66 a o kus vedle Kopos KSK100KA do obou vede ze spod 2x CYKY 4x2,5 případně 5x2,5, použity jsou průchodky s gumovým těsněním. Po několika letech jsem krabice rozdělal a v každé bylo několik kapek vody, asi vysrážená pára. U té Acidurky zarezla dokonce svorkovnice. Vše bylo fest dotažené. Máte nějaký fígl co s tou vodou? Přece nevezmu vrtačku a nenavrtám krabice zespodu.. Nebo radíte malé kapky neřešit?
Radím wago + kontaktní pasta
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 11.07.2018, 12:35 » |
|
Také jsem jednou hledal závadu ve sklepě domu... Byli tam ty samé ACIDURky a zajímavé že všechny "měli" vlhko až na jednu, tam elektrikář zapoměl dát pod víčko těsnění.....ta byla OK ?  Zajímavé, že? 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 11.07.2018, 16:31 » |
|
Podle indicií - jedná se o napojení ponorky? To řeším bezúdržbově-hermetickou spojkou. Vím o experimentech v této oblasti, kdy do krabice před uzavřením byl vložen silica gel, který vytáhl vlhkost ze vzduchu vniknuvšího před uzavřením krabice. Kupodivu to docela fungovalo, ale jednalo se o ještě bakelitové acidurky, ty bílé nevzbuzují toliko důvěry, že nepropustí něco průchodkami. Pokud se nevyskytuje vyloženě tekoucí voda, pak dírka ve dně klidně 2 mm a výrazně se to zlepší. Neobával bych se o výrazné změny v krytí, protože i membránová kompenzační průchodka není hermetická už z principu. Lehké potření šínek kontaktní kvalitní vazelínou není na škodu a proti korozi pomůže. Pozor jsou-li přítomny slaněné vodiče v dutinkách, špičku je dobré zamáznout taky, nebo ještě lépe použít lisovací oko uzavřené, s dutinou vyplněnou modrou kontaktní vazelínou. Na plný vodič nakroutit očka a pomáznout taky. Bavíme se o variantě s napojením v acidurce. Když se s tím budu chtít mazlit, vyměním všechny šínky za mosazné a šrouby nahradím nerezem či rovněž mosazí. U moderního ekologického pozinku acidurek dojde rychle ke korozi a stečením oxidů železa po stěně krabice vznikne krásná vodivá cesta. Možnost je i vyházet z ní všechno a použít wagovky naplněné vazelínou.
|
|
|
|
Hynek Havliš

Automatizace
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 11.07.2018, 16:42 » |
|
Podle indicií - jedná se o napojení ponorky? To řeším bezúdržbově-hermetickou spojkou. Neobával bych se o výrazné změny v krytí, protože i membránová kompenzační průchodka není hermetická už z principu.
Já se taky neobávám, ale mám rád korektní řešení (vím, že se to takto dělá a vím, kolik asi stojí a jak blbě se občas shání odvětrávací průchodka). Provrtání krabice například IP68 (s tím, že nápis asi zůstane) se mi prostě nelíbí. Kdybych k tomu přišel jako RT, tak už bych musel dělat, že to nevidím a to nemám rád (i když občas se člověk i některým svým zásadám zpronevěřit musí...).
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 11.07.2018, 22:14 » |
|
Používám k tomuto účelu gelovou spojku. I za 15 let ji snadno otevřete a na kabely nepůsobí nic, co by jim ublížilo. Cena je sice trochu nad acidurkou, ale mám to raději, než vrtání dírek. Je to čisté a profesionální řešení.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 12.07.2018, 22:46 » |
|
Gel se dá také koupit v kartuších pro dodatečnou izolaci stávajících krabic. Úplně dobře se s tím nedělá, lepí se to, patlá se to, ale jde to.
Ano. Zrovna minulej tyden, jsem takto musel zaizolovat jeden Abox v zemi. A pouzil jsem toto, kdyz jsem pripojoval jezirkove 12V DC RGB svetylka, cca rok zpatky, krabice zakopany nad hladinou na brehu a zatim bez problemu
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|