za všechny komentáře. Co se týče mé odbornosti, tak máte pravdu v tom, že se elektroinstala
cemi neživím, byť mám elektro vzdělání a platný par. 6,7,8 - dělám občasné zásahy (1-2x ročně) v kancelářských elektroinstala
cích a s žádným RT jsem nikdy neměl problém co se správnosti, bezpečnosti a preciznosti zapojení. Jen nevím vše co se týče norem a obvyklých řešeních se kterými se setkávám poprvé.
Co se týče mého dotazu, tak si dovolím doplnit několik věcí, byť to nakonec dopadlo úplně jinak.
1) Při kopání pásů jsem měl na parcele bagr, který měl vykopat i rýhu pro položení kabelu od ER k domu. Pokud by se tak stalo, chtěl jsem do tohoto výkopu položit chráničku s kabelem (4x10 + 3x1.5 pro HDO) s tím, že se tento kabel napojí přímo do ER a bez nějakých spojek povede až na desku do místa budoucí bytové rozvodnice. Domek je rámová dřevostavba, takže poškození od nějakých hrubých stavebních prací nehrozí. Tímto jsem chtěl ušetřit nějaké peníze a čas, protože pokud se k ER umístí nějaká zásuvková krabice, tak v momentě, kdy budu potřebovat přepojit ER na vedení k domu, budu muset udělat v zemi nějakou spojku (to nemám rád) nebo ER odplombovat, přepojit a pravděpodobně znovu platit revizi přípojky.
2) Co se týče 4-kolíkové zásuvky. Celé je to o tom, že se všude krade a bohužel jsem byl svědkem už dvou případů v minulosti, kdy krásný nový certifikovaný stavební rozvaděč v ceně lehce přes 30 tis. zmizel. Patřil partě zedníků a stav. firmě. Takže jsem chtěl vyřešit možnost, jak takový stavební rozvaděč snadno ze stavby odvést - stejně jako ostatní nářadí a pomůcky. Tyto rozvaděče jsou obvykle napojeny napevno, což v případě, že ho chcete odvést znamená přívodní kabel odpojit a ráno opět připojit. Z pohledu elektrikáře sranda, z pohledu stavařů.... Každopádně jedním RT mi bylo včera vysvětleno, čemuž naprosto rozumím a je to v pořádku, že problém řešení odpojovatelnéh
o stavebního rozvaděče se 4-kolíkovou zásuvkou je ten, že by se mohl najít někdo, kdo by do této zásuvky chtěl zapojovat spotřebič přímo (tedy bez rozděleného PE a N, bez pr. chrániče a jištění menšího než je 3x25B v ER). A je pravda, že byť je tato možnost v mém případě minimální (tzn. mě ani nenapadla), tak teoreticky se to stát může a zásuvkou tedy ne.
Nakonec to dopadlo tak, že jsem kvůli nemoci nebyl na místě a výkop na kabel od ER k desce se neudělal. Tzn. dopadne to variantou, kdy se k ER umístí napevno připojená zásuvková krabice a z ní si pak stavaři napojí co budou potřebovat. Jen se za dva měsíce bude muset ER znovu rozpojit, a pokud mi nikdo zásuvkovou skříň neukradne, zbyde mi po této akci pomníček za 3500,-
Celá akce je o stavbě domku dodavatelsky a svépomocí. Tzn. že neexistuje žádný generální dodavatel, existuji jen já, stavební dozor na zavolání a pokud nějakou práci nezvládnu sám, tak ji svěřím nějaké firmě. Samozřejmě by se mi líbilo jen sledovat jak stavba sama roste, ale tak to bohužel nejde, zvlášť když stavíte za vlastní peníze.