Vlastislav Langhammer
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 02.05.2006, 10:13 » |
|
<p>Nedávno jsem se zajímal jak nejlépe zvýšit ochranu u stacionární míchačky. Dal jsem na radu ... Beláně a obstaral si starší staveništní rozvaděč. Ale - po nahlédnutí dovnitř bylo na první pohled jasné, že ho někdo "upravoval". Proto bych chtěl poprosit vás odborníky, zda zapojení podle mnou namalovaného schématu je správné?</p>
|
|
|
|
|
Vlastislav Langhammer
|
|
« Odpověď #2 kdy: 02.05.2006, 11:14 » |
|
Omlouvám se, pokusím se přidat ten obrázek.
|
|
|
|
|
Pavel Rotrekl.
|
|
« Odpověď #3 kdy: 03.05.2006, 07:41 » |
|
Pokud je čtyřvodičový přívod Cu10 nebo více, nebo Al16 nebo více, je to v pořádku. V opačném případě je potřeba vodič PE přizemnit. Alespoň já tak chápu ustanovení norem. Z hlediska užívání by ještě možná bylo dobré zvážit, zda by se nevyplatilo dát samostatný jistič na jednofázovou zásuvku. A také nahradit čtyřpólovou třífázovou zásuvku za pětipólovou, aby bylo možno připojit i spotřebiče vyžadující připojený vodič N. Kdyby vám šlo jen o tu míchačku, a pokud ta nemá ovládací prvky napájené fázovým napětím, může zůstat čtyřpólová zásuvka, jednofázovou můžete zrušit, a vodič PEN v přívodním kabelu můžete od začátku prohlásit za PE. Nemusel byste pak mít min. průřez kabelu ani uzemnění. To v případě, pokud není vzdálenost míchačky od posledního uzemnění velká. Chcete-li mít ve všem jistotu, bylo by možná lepší na místo přivést projektanta elektro, a na místě se zeptat.
|
|
|
|
Radko Mrva
|
|
« Odpověď #4 kdy: 03.05.2006, 09:54 » |
|
Poznámka: Pokud je přívod k rozvaděči proveden jako pohyblivý (což ale určitě je přívod k míchačce) vztahuje se na obě vedení § 3525 ČSN 34 0350/64. Bez samostatné ochranné žíly smějí být pohyblivé přívody připojeny jen k elektrickým předmětům třídy II nebo III. Pohyblivý přívod k rozvaděči i míchačce tedy musí mít samostatnou ochrannou žílu (nikoliv PEN) a je nutno použít pohyblivý přívod pětižilový bez ohledu na průřez žil.
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #7 kdy: 03.05.2006, 14:55 » |
|
Na všechny pohyblivé přívody připojované na zásuvky musí být samostatný vodič PE nebo dva vodiče PE a N. Nelze používat pohyblivý vodič PEN, a to bez ohledu na dimenzi. Vodič PEN 10mm2 lze použít jen u pevných instalací.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.05.2006, 07:05 » |
|
Není zde uveden způsob připojení, v tom bych viděl hlavní problém. Tak jak psal kolega Beláň, u šňůrových přívodů musí být oddělen vodič N a PE, přívodní šňůra tedy musí být pětižilová. Bohužel většina elektrikářů stále tuto zásadu nebere příliš na vědomí. Z hlavních požadavků na staveništní rozvaděče mi připadá podstatné zmínit hlavní vypínač, ten by měl být zvenku přístupný a uzamykatelný ve vypnuté poloze. Použití čtyřpólové zásuvky na rozvaděči není úplně v pořádku, měly by se používat pětipólové zásuvky, ale podle mě to lze tolerovat, s ohledem na obvykle připojované spotřebiče. Každopádně by bylo vhodné doplnit další informace.
|
|
|
|
Vlastislav Langhammer
|
|
« Odpověď #10 kdy: 04.05.2006, 13:26 » |
|
Nejdříve všem za jejich příspěvky. Na základě nich připojuji doplňující údaje : Malý staveništní rozvaděč bude pevně instalován na vnější stranu zdi chaty, kde byl původně vývod 3f zásuvky TN-C. Z tohoto rozvaděče budou napájeny pouze spotřebiče nutné k provedení hrubé stavby ( míchačka, pila, vrtačka atd.), které se budou používat ve venkovním prostředí. U všech 3f spotřebičů jsou pouze 4 kolíkové vidlice. Šlo mě o to zajistit po dobu výstavby zvýšenou ochranu těchto spotřebičů, neboť současné provedení elektroinstala ce v původní chatě má pouze základní ochranu nulováním. Rád bych se ale ještě vrátil k problému řešenému v mém dotazu "Jak nejlépe zvýšit ochranu před úrazem el. proudem u stacionární míchačky ?" Má uzemnění míchačky v místě jejího trvalého stanoviště nějaký efekt na ochranu před úrazem el.proudem ?
To p. Karvánek - omlouvám se za provedení obrázku, domníval jsem se, že v sekci "Amatéři, neodborníci, laici" si mohu dovolit schématické znázornění, zapojení jsem jen nakreslil podle skutečného zapojení rozvaděče. Jinak vás ubezpečuji, že nemám v úmyslu nic "fušovat", chtěl jsem se jen poradit, jak situaci řešit, protože bohužel téměř co odborník to jiný názor - viz sekce "Diskuse" na tomto webu (přečetl jsem téměř vše co se mého problému týkalo). ,
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #15 kdy: 05.05.2006, 01:11 » |
|
To: Mrva Opravte si počty uvedené ve Vašem příspěvku. Přívod k míchačce tak, jak píšete, samostatný ochranný vodič PE + fáze L1 + fáze L2 + fáze L3 = 4 vodiče.
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.05.2006, 22:03 » |
|
TO: Langhammer :nepohoršuji se nad obrázkem amatéra, ale tak jak to je nakreslené to není správně. Jistě bych já i řada dalších kolegů dokázali přesně slovem či obrazem popsat správné zapojení. S tím odborníkem sem to myslel tak, že pokud přijde přepojí bezchybně i bez obrázku a je hotovo. Jinak nemohu souhlasit s názorem, že na správné zapojení staveništního rozvaděče s proudovým chráničem existuje více správných názorů. Správně to lze zapojit vzásadě jenom jedním možným způsobem. Lišit se mohou jen nepatrné drobnosti, které nemají vliv na správnou funkci a bezpečnost. A potom si ještě neodpustím poznámku k diskusím obecně, jsou to jen diskuse, né všechny zveřejněné názory jsou vždy v souladu s platnými normami, proto to jsou diskuse, né databáze správných řešení. Někdy jsou v diskusích dokonce nesprávné názory, nicméně vzdělaný elektrotecnik, který zná správné řešení nad tím mnohdy jen mávne rukou a ani s tím názorem nepolemizuje. Laikovi se potom může zdát, že ani odborníci nejsou v dané věci jednotní. Ale snad ve všech případech existuje správné řešení problému, které má úplnou oporu v platných normách nebo fyzikálních, nebo státních zákonech. :-) P.S. Psal jste, že jste koupil ten rozvaděč starší a že obrázek jen znázorňuje skutečné zapojení a to se mi opravdu zdá k pláči.
|
|
|
|