|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #1 kdy: 12.07.2016, 08:16 » |
|
Tady je druhá část: ... O víkendu jsem si vyslechl zajímavý rozhovor o stavbách svépomocí a dodavatelských . Po dvou hodinách se účastníci nemohli shodnout, zda je lepší varianta dodavatelsky (včetně dozoru) nebo svépomocí a dozoru vlastního. Musím říct, že obě strany měly opravdu pádné argumenty.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #2 kdy: 12.07.2016, 12:01 » |
|
No, nevím. Dokážu pochopit že pokud máte potřebné znalosti a rozhled, případně i dostatek času, můžete si provést stavební dozor sami. Jinak musím rezolutně doporučit sjednání odborníka a podmínit vyplacení faktur jednotlivým profesím, jeho schválením.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #4 kdy: 12.07.2016, 13:34 » |
|
Měl jsi sám takového odborníka na své stavbě? A platil si ho za dnes cenu obvyklou?
No, protože postupuji jen po malých částech, tak jsem měl stavební dozor jen na kompletní výměnu střechy a nový strop. Jedna stavební firma realizovala a majitel jiné mi dělal dozor. Pravdou je že jsem neplatil cenu obvyklou, ale podstatnou část nákladů uhradil protislužbou. Topení mi projektovala a relizovala jedna firma, ale s tou dlouhodobě spolupracuji a mám v ní velkou důvěru. Asi nepatřím k těm úplně typickým protože se po stavbách pohybuji, znám mnoho různých řemeslníků i firem a vybírám si koho si na dům pozvu a kdo mou důvěru nedostane. Ale myslím že tomu taky trochu rozumíš že?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #6 kdy: 13.07.2016, 10:39 » |
|
V rozhovoru nebyla zmíněna jedna celkem typická situace, kdy je i u stavby typu RD jeden "generální" dodavatel (stavební firma) a ta potom zajistí "zednickou" část a na jednotlivé řemesla (i elektroinstala ce) potom hledá subdodavatele.
Subdodavatelé jsou potom odpovědní tomu, kdo je najal, tedy stavební firmě.
|
|
|
Zaznamenáno
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Jaroslav Molák
|
|
« Odpověď #8 kdy: 14.07.2016, 07:02 » |
|
Video je časově náročné a proto budu reagovat jen na reakce diskutujícch. Úvodem ještě myšlenku: stavitel, který staví svépomocí (typicky rodinný domek) je ten kdo má velit na stavbě a to prostředníctví m stavebního dozoru po odborné stránce ve smyslu §2 stavebního zákona. Zcela jiná byla moje pozice jako technického dozora investora podle §152 zákona. Toto je na jiné, vyšší úrovni, protože v takovém případě jde už nejen o odbornost, ale i o peníze investora, veřejné. Tady vládne dozor, ne zhotovitel. Narážím na problém vůbec si na stavbě pohlídat odbornost, ale i peníze, jak o tom mluví Mirek, kdy v reálu je těžké najít řemeslníka, kterého nikdo nemusí dozorovat a jeho dílo je bez vady, provedené tak jak určuje předpis, norma, kterou cituje Milan Illek. Je výhodou investora, když má dozora, který je navíc revizní technik, který nejen že hlídá dílo, ale odhalí i nedostatky projektu a řeší problémy na stavbě, které projekt neřeší. Na stavbách je dnes dost "řemeslníků", kteří dělají po svém s přesvědčením, že konají správně i když je to zcela v rozporu s předpisem. Staví se podle projektů, které mají "neznámé" projektanty a zjistíte, že projekt si stavebník okopíroval, stáhl z internetu.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|