František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #18 kdy: 31.08.2011, 17:04 » |
|
Ja osobne vylučujem z revízie elektrickej inštalácie všetko, čo sa pripája do zásuvky. Ano, správně...ale musíte to do revize napsat...jinak v případě "nehody" právník má jasno! Já osobně píši do revize:"Předmětem revize nejsou spotřebiče napojené pohyblivým přívodem ukončený vidlicí....... .............. .............. .....bla bla........a td...." Poučil jsem se od kolegy, soud není zrovna sranda..... Zde platí sto-krát co je psané je dané...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #19 kdy: 02.09.2011, 13:14 » |
|
Citácia z mojej správy: Predmetom OPaOS nie je: • rozvádzač - je v zmysle §2 Zákona SR č. 264/1999 Z.z. výrobkom, za jeho bezpečnosť zodpovedá výrobca a túto skutočnosť preukazuje v zmysle §2 NV SR č. 392/1999 .Z.z. • elektrické spotrebiče pripájané k pevnej elektrickej inštalácii cez zásuvky - tieto sú v zmysle §2 Zákona SR č. 264/1999 Z.z. výrobkami, za ich bezpečnosť zodpovedá výrobca a túto skutočnosť preukazuje v zmysle §2 NV SR č. 392/1999 .Z.z. Lepšiu formuláciu som zatiaľ nevymyslel.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
kolejník
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #20 kdy: 02.09.2011, 14:02 » |
|
To: Revús Dík ale muím to najít jinde. Odkazy na vyhlášky, zákony a normy jiného státu mi moc nepomůžou. Vaše názory ANO.
|
|
|
|
|
|
Ladislav Husár
|
|
« Odpověď #22 kdy: 02.11.2018, 21:04 » |
|
Citácia z mojej správy:
Predmetom OPaOS nie je: • rozvádzač - je v zmysle §2 Zákona SR č. 264/1999 Z.z. výrobkom, za jeho bezpečnosť zodpovedá výrobca a túto skutočnosť preukazuje v zmysle §2 NV SR č. 392/1999 .Z.z.
p.Révus, s tými spotrebičmi s pohyblivým prívodom s Vami súhlasím ale, s tým rozvádzačom by som to až tak ružovo nevidel...stač í si otvoriť STN 33 2000-6, príloha G.2, kde máte jasne napísané v bode 5. prehliadku rozvádzačov... je to súčasť inštalácie a i keď za výrobok zodpovedá výrobca neviem si predstaviť rozvádzač vyradiť jednoduchým textom z revízie.
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
|
|
« Odpověď #23 kdy: 10.12.2018, 22:12 » |
|
Rozvádzač je výrobok a tak ho nezahŕňam do revízie. Avšak jeho pripojenie na káble inštalácie už áno. Tak isto ho musím otvoriť a porovnať napr. istenie vývodov vzhľadom k pripojeným prierezom. A samozrejme ďalšie iné úkony s revíziou súvisiace. Avšak v zmysle toho vyjadrenia o výrobku nevykonávam merania a skúšky predpísané normou na rozvádzače. To je povinnosťou výrobcu. Preto, ak dostanem pri revízii do ruky vyhlásenie o zhode a rozvádzač má štítok, tak neskúmam jeho vyhotovenie. Do správy potom doplním v časti venovanej nedostatkom prípadné nesprávne alebo nebezpečné úpravy a články noriem s ktorými je to v rozpore.
Na slovensku je výroba rozvádzačov voľnou živnosťou. Za svoju kariéru so stretol veľmi veľa rozvádzačov s vydaným Vyhlásením o zhode, ktoré nezodpovedali požiadavkám normy na rozvádzače. Aj veľa prevádzkovateľ ov. ktorým to bolo ukradnuté. Tak prečo preberať na seba cudziu zodpovednosť zahrnutím rozvádzača do revízie, keď sám nemám prístrojové vybavenie ani čas potrebný k požadovaným meraniam a skúškam. Taktiež nemám čas hľadať technické údaje použitých komponentov, aby som si overil oteplenie rozvádzača.
A preto citáciou zákona nechávam zodpovednosť na výrobcovi, nech sa s tým popasuje sám, ak príde k problému.
Ja iba napíšem nedostatky do správy.
Ťažký alibizmus? Áno, avšak v prípade úrazu alebo smrti sa to nepovezie za mnou.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #25 kdy: 11.12.2018, 08:06 » |
|
... kde máte jasne napísané v bode 5. prehliadku rozvádzačov... je to súčasť inštalácie a i keď za výrobok zodpovedá výrobca...
Tady je třeba upozornit na to, že to může být rozvaděč, který je posuzovaný jako výrobek, takže se nereviduje jakou součást elektroinstala ce, ale může to být i tzv. úplný kryt a tam je obsah takového "rozvodu pod krytem" součástí elektroinstala ce a kontrola by měla být součástí revize
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #26 kdy: 11.12.2018, 08:27 » |
|
Pokud na rozvaděči nebo v dokumentaci není jasně vyznačeno že se jedná o úplný kryt dle ČSN EN 60 670-24, je nucen RT postupovat dle ČSN EN 61439-X . Navíc se zde od počátku píše o rozvaděčích proto bych to úplným krytem nekomplikoval Jsem přesvědčen o tom že Miroslav Revús si tohoto rozdílu je plně vědom a že k revizi také přistupuje tímto způsobem. Tedy zkontroluje shodu s dokumentací a dále postupuje kontrolou a měřením jednotlivých vývodů z vyrobeného rozvaděče. Všechny další informace a vlastnosti jsou předmětem povinných dokumentů, které musí výrobce k rozvaděči přiložit.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|