Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Proč venkovní jednotka klimatizace i když neběží shazuje 16A jistič?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Proč venkovní jednotka klimatizace i když neběží shazuje 16A jistič?  (Přečteno 1385 krát)
Mirek Lukš
Neverifikovaný uživatel @2
*

« kdy: 26.11.2024, 20:37 »

Prosím o radu nebo nasměrování, jaká součástka může být příčinou padajícího jističe 2roky staré klimatizace Toshiba RAS-16J2AVSG-E. Klimatizace je normálně funkční chladí/topí. Jen začala například v noci, když je v klidu a neběží nahodile shazovat jistič 16A. Někdy to udělá ten samý den, jindy třeba až třetí den. Na tomto okruhu je pouze tento spotřebič. Klimatizace má venkovní a vnitřní jednotku. Venkovní je připojena na přívod na tento jistič. Vnitřní je propojena s venkovní dalším kabelem.

Abych ověřil že je v pořádku přívodní okruh, napojil jsem venkovní jednotku přes jiný kabel na jiný jistič a děje se to samé.
Odpojil jsem vnitřní jednotku a děje se to samé. Takže to dělá venkovní jednotka.
Ve venkovní jednotce pohledem není nic v nepořádku ani deska ani jiné díly

Otázka zní: Jaká komponenta je schopna shodit 16A jistič, když klima neběží. Po nahození jističe klimatizace normálně funguje.

* Výstřižek1.PNG (19.7 KB, 584x342 - prohlédnuto 104 krát.)

* Výstřižek2.PNG (32.83 KB, 612x341 - prohlédnuto 65 krát.)

* Výstřižek3.PNG (73.25 KB, 583x832 - prohlédnuto 81 krát.)

* Výstřižek4.PNG (103.67 KB, 647x863 - prohlédnuto 64 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Údržbář
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: 27.11.2024, 11:27 »

Mě vyhazuje klimatizace jistič, když mám znečištěné voštiny kondenzátoru chladiva na vnější jednotce (po vyčištění voštin mám vždy na rok od výpadků jističe pokoj).
Vyhazuje mi to jistič ale za chodu chladící jednotky (ne za klidu, jak píšete).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #2 kdy: 27.11.2024, 11:47 »

Pořád v té venkovní jednotce běží nějaká řídící jednotka, která bude napojená přes napájecí zdroj, může být načnutý nějaký kondík/cívka ve zdroji.
Může tam být el. topení pro temperování, které se spíná jen když jednotka nejede...
Bez znalosti konkrétní jednotky těžko říci.

Mírně pokročilý RT Úsměv
Jirka Údržbář

« Odpověď #3 kdy: 27.11.2024, 12:41 »

Pro jistotu se zeptám. Vyhazuje to opravdu jistič a není to proudový chránič?
Mirek Lukš
*

« Odpověď #4 kdy: 27.11.2024, 14:39 »

Pro jistotu se zeptám. Vyhazuje to opravdu jistič a není to proudový chránič?

Nene je to jistič

Pořád v té venkovní jednotce běží nějaká řídící jednotka, která bude napojená přes napájecí zdroj, může být načnutý nějaký kondík/cívka ve zdroji.
Může tam být el. topení pro temperování, které se spíná jen když jednotka nejede...
Bez znalosti konkrétní jednotky těžko říci.

souhlasím, díky za nápad. Deska má označení WP-044-03, úplné schéma se mi nedaří dohledat, přidám tedy alespoň to co mám. Mám i manuál výrobce ale má 20MB a ten nepřiložím

* 20240831_171652.jpg (1034.11 KB, 4080x3060 - prohlédnuto 127 krát.)

* 20240831_174152.jpg (980.54 KB, 4080x3060 - prohlédnuto 87 krát.)

* 20240831_174210.jpg (1068.89 KB, 4080x3060 - prohlédnuto 124 krát.)

* 20240831_174758.jpg (1060.85 KB, 4080x3060 - prohlédnuto 88 krát.)

* Výstřižek5.jpg (484.86 KB, 1129x786 - prohlédnuto 113 krát.)
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #5 kdy: 27.11.2024, 15:02 »

Přiznám se k jednomu kutilskému bastlířskému řešení.
Už jsem jednou rozpojoval napájecí větve a cpal tam držáky na trubičkové pojistky, abych zjistil co občas shodí jištění přívodu...  poklona

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #6 kdy: 27.11.2024, 17:03 »

Podla schemy to ma vnutri plno dalsich poistiek, tie su ok, kedze po nahodeni istica to bezi ako nic dalej. Zameral by som sa na izolacny stav kablov, mozu byt niekde chytene klincom, skrutkou, profilom na sadrokarton, navlhnute, fusersky napojene kdesi pod omietkou ...
M S

« Odpověď #7 kdy: 27.11.2024, 17:12 »

Hm, mozno transily, je ich tam vcelku dost. Na scheme rezistor so sikmou ciarou a oznacenim U. Pripadne modul softstartu, na scheme ako triak s teplotnym snimacom premosteny kontaktom rele.

Zjavne to nie je tvrdy skrat, inak by ste mali po 25A poistke.
Premerajte rele, ci niektoremu nelepi kontakt, napriklad zrovna ten triakovy softstart. Schema je samozrejme zjednodusena, tazko povedat, ci sa aktivuje len raz pri pripojeni napajania, alebo odpaja celu AC/DC stranu inverterov pri kazdom vypnuti kompresora a ventilatora.

Stav kablov k internym komponentom je dalsia moznost. Napajanie ste uz skusali zo zasuvky, takze necakam kabel trafeny vrtackou.
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #8 kdy: 27.11.2024, 18:07 »

Napajanie ste uz skusali zo zasuvky, takze necakam kabel trafeny vrtackou.

Co stale nevylucuje problem v prepojeni vonkajsia - vnutorna jednotka.
M S

« Odpověď #9 kdy: 27.11.2024, 19:39 »

Precitajte si prvy prispevok este raz, OP skusil vnutornu jednotku odpojit.
Lukáš Krejčíček
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #10 kdy: 27.11.2024, 19:41 »

Otázka zní: Jaká komponenta je schopna shodit 16A jistič, když klima neběží. Po nahození jističe klimatizace normálně funguje.
[/quote]

V tomto počasí i když je jednotka vypnutá dochazí k nahřivaní oleje topným kabelem, může byt problém tam. Nebo chycená invertorová deska, nato se použivá specialni měřák od refca, ten je schopný z měřit invertorovu desku asi je ok...
Tomáš Vyšohlíd
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #11 kdy: 28.11.2024, 14:19 »

Koukám na ty fotky a zaujalo mne:

1 - Na třetí fotce vidím nějakou "neelektronicky se tvářící žvejkačku" (na integrovaném obvodu v pravé třetině fotky, přitom na páté fotce, která je zřejmě z nějaké dokumentace, není) - o co se jedná, má tam co dělat ?

2 - Na první fotce je pravá část desky trochu tmavší - není to nějaká mastnota (např. vyteklé chladivo) nebo se jedná jen u nějaký stín při focení ?

3 - Jen pro jistotu - propojovací kabel z vnitřní jednotky jste odpojil ve vnější jednotce ?
Martin Procházka, Slaný

« Odpověď #12 kdy: 29.11.2024, 08:55 »

Varistory mě napadají též - tím bych asi začal.

Předehřev bych osobně nepodezíral. Co vím, tak Toshiby ohřívají kompresor až při požadavku na chod a ohřívají ho proudem přes vinutí motoru.

Pak už mě bohužel jen napadá, že může být načnutý usměrňovač nebo nějaký IGBT v tom měniči kompresoru (měnič pro ventilátor a zdroj pro elektroniku jsou za malými rychlými pojistkami - tam bych asi problém nehledal).

Zkusil bych asi též sledovat napětí v síti během noci.
Mirek Lukš
*

« Odpověď #13 kdy: 29.11.2024, 13:12 »

Díky za spousta odpovědí, asi se pokusím reagovat na každou zvlášť:

Varistory mě napadají též - tím bych asi začal.
Předehřev bych osobně nepodezíral. Co vím, tak Toshiby ohřívají kompresor až při požadavku na chod a ohřívají ho proudem přes vinutí motoru.

Pak už mě bohužel jen napadá, že může být načnutý usměrňovač nebo nějaký IGBT v tom měniči kompresoru (měnič pro ventilátor a zdroj pro elektroniku jsou za malými rychlými pojistkami - tam bych asi problém nehledal).

Zkusil bych asi též sledovat napětí v síti během noci.
OK dám si s tím práci než zavolám servis a desku vyndám a pokusím se něco identifikovat. Sledování nočního napětí dobrý nápad, zkusím

Koukám na ty fotky a zaujalo mne:

1 - Na třetí fotc
Stav kablov k internym komponentom je dalsia moznost. Napajanie ste uz skusali zo zasuvky, takze necakam kabel trafeny vrtackou.
jak jsem zmiňoval výše desku vyndám a zkusím prověřit všechny tyto možnosti,  poklona  za ně. Přívodní kabely bylo první co mě napadlo, ale nepřišlo mi to jako pravděpodobné. Celý rozvod je nový a dávám si na kabely sakra pozor abych je já ani nikdo jiný neprovrtal. Proto mě napadlo i to napojení přes jiný kabel a to se chová stejně. Mám podezření na tu elektroniku, ale asi si to nechci přiznat, fungovalo to 2 roky bez problému. A dle toho manuálu se rovnou mění celá deska v případě problémů. Kabely propojující vnitřní periferie jsou jako nové. Zkusím ještě odpojit vnitřní jednotku venku abych vyloučil i ten druhý kabel.
Jak píšete pojistky na desce jsou ok.e vidím nějakou "neelektronicky se tvářící žvejkačku" (na integrovaném obvodu v pravé třetině fotky, přitom na páté fotce, která je zřejmě z nějaké dokumentace, není) - o co se jedná, má tam co dělat ?

2 - Na první fotce je pravá část desky trochu tmavší - není to nějaká mastnota (např. vyteklé chladivo) nebo se jedná jen u nějaký stín při focení ?

3 - Jen pro jistotu - propojovací kabel z vnitřní jednotky jste odpojil ve vnější jednotce ?
[/quote]

1- Dobrý postřeh, až to vyndám podívám se na to.
2- nene to jenom fotkou. Deska je čistá. Je umístěná úplně nahoře v poměrně robustní plechové krabici
3- ha, odpojil jsem ho uvnitř, zkusím odpojit venku, abychom vyloučili i ten kabel vedoucí dovnitř - super!
Mirek Lukš
*

« Odpověď #14 kdy: 29.11.2024, 13:13 »

Hm, mozno transily, je ich tam vcelku dost. Na scheme rezistor so sikmou ciarou a oznacenim U. Pripadne modul softstartu, na scheme ako triak s teplotnym snimacom premosteny kontaktom rele.

Zjavne to nie je tvrdy skrat, inak by ste mali po 25A poistke.
Premerajte rele, ci niektoremu nelepi kontakt, napriklad zrovna ten triakovy softstart. Schema je samozrejme zjednodusena, tazko povedat, ci sa aktivuje len raz pri pripojeni napajania, alebo odpaja celu AC/DC stranu inverterov pri kazdom vypnuti kompresora a ventilatora.

Podla schemy to ma vnutri plno dalsich poistiek, tie su ok, kedze po nahodeni istica to bezi ako nic dalej. Zameral by som sa na izolacny stav kablov, mozu byt niekde chytene klincom, skrutkou, profilom na sadrokarton, navlhnute, fusersky napojene kdesi pod omietkou ...
fušeřina je vyloučená, to provrtání snad i také, kabely vedou pod omítkou. Jak jsem psal proto jsem zkoušel i jiný přívod
Mirek Lukš
*

« Odpověď #15 kdy: 29.11.2024, 13:14 »

Proč to vlastně celé řeším... Venkovní jednotka je na hůře přístupném místě a měl jsem snahu to nějakým způsobem pořešit než mi tam bude dupat půl dne technik. Trochu mě to mrzí, kupoval jsem Toshibu se kterou by neměly být problémy. Nedá se nic dělat.

Postřeh z posledních pár dnů. Zapnul jsem klimu na pár minut - normálně běžela (na režim topení - je zima) . Tento samý den o pár hodin později shodila jistič. Jistič jsem nahodil a poté jsem s klimatizací nic nedělal a jistič už 3 dny drží. Dnes jsem ji zkoušel zapnout jen na "foukání" to je funkce, u které se nezapíná kompresor venkovní jednotky, tak jsem zvědav. Takové trochu zoufalé sledování Úsměv

Napadla mě ještě jedna myšlenka, kterou zatím v mysli odkládám co nejdál, protože se mi z principu věci nelíbí. Mohl bych zkusit vymenit jistič např. za 20A
Mirek Lukš
*

« Odpověď #16 kdy: 29.11.2024, 13:19 »

no ty odpovědi to je nakonec katastrofa. Smutek měl jsem napsanou jednou delší, ta nešla odeslat a pak při rozdělování se z toho stal salát. Ale nemůžu je editovat.
Milan Hudec
*

« Odpověď #17 kdy: 29.11.2024, 13:25 »

Vaše klima má 4,6KW, tudíž předpokládám, že za ty dva roky unavila jistič 16A, tj.3,6KW+korekce.
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak připojit klimatizaci v panelákovém bytě?
 Je nutné ochranné pospojování rámu automobilu na kterém je umístěno chlazení?
 Kde najit nejake elektricke a blokove schema klimatizaci?
 Jak nejlépe ochránit splitovou klimatizaci před bleskem ?
 Jakou zvolit řídicí jednotku pro větrání?
 Existuje domovní ventilátor do hořlavého podkladu ?
 Jak zhodnotit při revizi přívod pro klimatizaci s ohledem na vnější teplotu?
 Jak chránit klimatizační jednotky před bleskem, dle staré nebo nové ČSN?
 Podla akeho predpisu sa robi revizia kompresorovej jednotky klimatizacie?
 Jak řešíte odvod tepla z rozvaděče vy?
 Jaké normě odporuje uložení el. obvodů uvnitř vzduchového kanálu klimatizace?
 Jak účinně ochránit splitové klimatizace, resp.místnost před zavlečením blesku?
 Dáte tip na spolehlivou klimatizaci pro 3m3 cca 1200W?
 Už jste řešili chlazení serverů principem chladné uličky?
 RITTAL note #1: Chlazení rozvaděčů pomocí ventilátorů
 RITTAL note#2: Chlazení rozvaděčů pomocí klimatizačních jednotek
 Použili jste někdy chlazení rozvaděče systémem voda - vzduch?
 Jak v létě zásobovat podnik chladem z dřívějšího tepla?
 Máte zkušenosti s propojením klimatizace k systémové instalaci?
 RITTAL: Představujeme novou generaci chladicích jednotek Blue e+
 Je potřeba ještě dělat k revizi klimatizačních jednotek revizi elektro?
 RITTAL: Princip chlazení nové jednotky Blue e+
 RITTAL: Proč používat chladicí jednotku Blue e+
 Může být klimatizace připojena na rozvaděč serverovny?
 Je přípustné kapalinové chlazení rozvaděčů na nn rozvaděčích v nn/vn rozvodně ?
 LIVE Rittal: Chladicí jednotky Blue e+ (REPRÍZA)
 RITTAL: Návrh vhodné technologie chlazení rozv programem Therm
 Má význam zateplení stěn rozvaděče podobně jako stěny domu?
 LIVE RITTAL: Kapalinové chlazení (dotazy)
 LIVE RITTAL: Rozvaděčové chladicí jednotky - od návrhu k provozu
 LIVE RITTAL: IT chlazení
 Kdy je vhodné rozvaděč chladit vzduchem a kdy kapalinou?
 Q: Jak spočítám, zda potřebuji klimatizaci, pokud neznám výzbroj?
 Q: Mají přístroje v rozvaděči, vzhledem k jejich chlazení, odlišné umístění?
 Q: Lze chladit rozvaděč s vyšším krytím jinak než klimatizací?
 Kdy je vhodné rozvaděč chladit vzduchem a kdy kapalinou?
 Jak a čím chladíte IT v rozvaděčích?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.053 sekund, 22 dotazů.