Trochu jsme rozšířili aktuální téma, ....ano založil jsem nové téma
Připusťme, že je elektrická instalace bytové jednotky stanovený výrobek. Pokud zásuvkový okruh v instalaci rozšířím o jednu zásuvku napojenou v dosud koncové zásuvce, změnil jsem výrobek a musím tedy provést nové ověření výrobku. V jakém rozsahu? Těžko bych mohl vystavit EU prohlášení o shodě pouze na rozšířenou část (pak bych mohl ověřit pouze samostatný přidaný jistič do rozvaděče - což je nesmysl). Musel bych provést ověření celého výrobku - instalace v bytě. Dosud jsem nepotřeboval na toto rozšíření ani výchozí revizi, stačil záznam o kontrole.
Připouštím, že u bytové jednotky by to nebylo neproveditelné (ovšem cena za montáž kabelu, krabice a zásuvky s opětovným ověření celé instalace by se značně navýšila), ale jaká by byla situace při rozšíření elektroinstala ce o jednu zásuvku v průmyslovém areálu, na kterou by bylo vydáno EU prohlášení o shodě jako celek? Opět jsem změnil ověřený výrobek a kde je hranice požadovaného ověření - ověřit část výrobku?
... pokračování
Pokud děláme výchozí revize na rozšíření rozvodu i o jednu zásuvku, tak instalační firma dává do cenové nabídky zhotovení dokumentace a výchozí revizi dané instalace. Rozšíření o jednu zásuvku není podstatné rozšíření elektrické instalace a obvykle ani jištění. Na to se EU prohlášení o shodě nedělá. Pokud je to ale rozšíření nějaké funkce na strojním zařízení, tak se dělá analýza rizika a dokumentace o shodě. Tam nás NV 176/2008 Sb. tvrději tlačí a následně 378/2001 Sb.
Pokud je změna elektrického rozvodu, (přidávám již jistič, další samostaný obvod, rozvaděč...neb
o úplný kryt) tak se upravuje podle skutečnosti jednopólové schéma rozvodu. Některé firmy to mají i ve svých směrnicích pro práci na elektrickém zařízení, kde je odpovědnost za aktualizaci schéma rozvodu a seznámení všech údržbářů.
Mají to podle směrnice v USA to je OSHA 29 CFR1910.269, což je něco jako naše 73/2010 Sb.
V malých firmách, pokud se na to netlačí při výchozí revizi, tak je to v kategorií iluzí.
Přijdete na nesoulad rozvodu elektrického zařízení při kontrole pro následnou revizi
a uvedete to jako závady. ( anebo jako formální nedostatky dle §13 NV 118/2016 Sb., když již se bráníme závadám)
Myslím, že vše záleží na osobnosti ( formátu) jak odpovědné osoby za elektrické zařízení, tak na osobnosti revizního technika.