Moje otázka zní: jak ochránit mé polovodičové miláčky (PC, HiFi, TV) před nenadálým přepětím v síti (způsobeném čímkoli, třeba bouřkou), potažmo samotné PC, ve kterém je integrovaná síťová karta, která by mohla odejít (vč. MB) při "nějakém přepětí" v rozvodu KTV, po které mi běží internet? ...
Jestli mohu pomoci trochu z vlastního.
Taktéž mám doma hifi nemalé hodnoty. Vyřešil jsem to tak, že jsem do bytového rozvaděče osadil C-čkový stupeň přepěťové ochrany od Dehnu a zásuvku přes kterou je hifi napojeno mám osazenou D-čkovým stupňěm od ABB (integrováno přímo v zásuvce). Ideálně toto dát i do zásuvky kde je TV/PC, atd. Hifi je navíc napojeno přes síťový filtr PS Audio, ve kterém je (prý) další ochrana před přepětím. Internet mám ošetřený tak, že jedu doma přes wifi, takže i kdyby prásklo do antény na střeše, tak to schytá wifi router, ale zařízení v bytě se to nedotkne.
Nicméně i když to mám takto ošetřeno (+ kolem vedení ve zdech mi nevede ani žádný svod z hromosvodu domu), stejně to celé při bouřce vypínám (vypínané zásuvky dvojpólovým vypínačem ABB Swing). Jednou jsem totiž zažil, jak asi 50m vedle nás udeřil blesk do kolemjdoucí trati ČD. Panečku to byla pecka, že se i podlaha v našem domě rozhoupala. Když si vezmu jaká to byla rána a jaká tím asi musela projít energie, nedělám si iluze, že by při přímém úderu blesku do našeho domu byly ty moje osazené přepěťové ochrany co k čemu. Spíš je beru jen tak pro klid duše a pro případy "nebleskových" přepětí.
Vypínání (odpojení od sítě) při bouřce je podle mě nejjistější.