Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jaký máte názor na použití PU 195 Metra Blansko při revizích v současné době?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jaký máte názor na použití PU 195 Metra Blansko při revizích v současné době?  (Přečteno 2118 krát)
Topolňák
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 16.01.2026, 21:27 »

Chápu, že přístroj je už přes 25 let starý a chyby v měřených hodnotách mohou být vyšší, než výrobce uváděl, nicméně za předpokladu, že se tato nepřesnost vejde pořád do norem, tak na domovní elektroinstala ce by měl být použitelný. Je jasné, že s modernějšími přístroji je práce jednodušší, dokonce bývají k nim i programy, které měření přímo vyhodnocují a zadávají do programu revizní zprávy. Uvažuji o koupi PU 195 jako prvního měřícího přístroje, výrobce udává, že splňuje normy třeba 61557-3, nebo  61557 - 6 no ale neuvádí edici, tyto normy mají už ed. 3 a porovnávat rozdíly mezi ed.1 a ed.3 mne přijde zdlouhavé. Proto bych se rád zeptal, vidíte problém v použití PU 195 při revizi vnitřní elektroinstala ce RD problém co do přednastavenýc h možností měření přístrojem a případně zkušenosti nějaké s tímto přístrojem?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jaroslav Jonáš
*

« Odpověď #1 kdy: 22.01.2026, 13:36 »

PU 195 i přes své stáří lze nechat zkalibrovat. Určitý nedostatek vidím v tom, že např. jmenovitý rozsah pro měření impedance smyčky začíná až na 0,40 ohm.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Bocek
*

« Odpověď #2 kdy: 22.01.2026, 15:30 »

1. Prostudujete dobrý článek do předmětu Škola měření od Leoše Koupého " Měření impedanční    smyčky z pozice revizního technika

2. Ptáte se: Proto bych se rád zeptal, vidíte problém v použití PU 195 při revizi vnitřní elektroinstala ce RD problém co do přednastavenýc h možností měření přístrojem a případně zkušenosti nějaké s tímto přístrojem?

3. Pokud u RD s přípojkou s pojístkami v HDS do 40 A se nesetkáte s hodnotou lepší než 0,4 ohmů, tak vám přístroj pro vaší práci vyhoví, jak píše kolega Jaroslav Jonáš.

4. Každý jsme nějak začínali, ale to nejde srovnávat. V roce 1983 jsem na měření Zs měl k disposici dvouplotýnkový vařič 2 kW a dobrý voltmetr s rozprostřenou stupnici. Ještě nebyl k disposici PU 130....ale kalkulačky již byla v brašně.

5. Vzhledem k 43 lete praxi RT jsem vždy přistupoval k investicím jednoduchým způsobem. Pokud se ta investice do MP vrátí během roku ( lépe na akci za dva měsíce) tak je to dobrá investice. Abychom si rozuměli, pokud máte v této násobné částce smlouvu na provedení práce.

6. Z této filozofie jsem postupně vybavoval firmu těmi nejlepšími přístroji na trhu. Byly ale případy, kdy najednou jsme potřebovali 3-4 MP pro měření Zs. Pak přijde vhod i starší přístroj s nenáročným vstupním odporem začínajícím od 0,4 ohmů i se sníženou přesností měření.

7. PU 195 byl ve své době mezi RT velice oblíbený a u zákazníků vzbuzoval "úctu".

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #3 kdy: 22.01.2026, 18:05 »

Osobně jeho nedostatečnost spatřuji především v tom, že podle všeho umí měřit pouze proudové chrániče AC. Dnes je potřeba u bytů i RD měřit i proudové chrániče typu A, občas i B (i když jen vyjímečně)

jinak by na jednoduchou revizi asi dostačoval. Nicméně občas lze narazit na modernější přístroj s lepšími vlastnostmi a za velmi dobrou cenu.
Případně by šel doplnit jiným přístrojem,  který měří pouze proudové chrániče, alespoň typu A. Například Fitest

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #4 kdy: 22.01.2026, 21:11 »

0,4 Ohm je velice omezující stejně tak jen chrániče typu AC.
Z každé druhé zakazky pojedete bez relevantních výsledků a do revi6e buďto budete lhát, nebo na místo pojedete znovu s jiným přístrojem.
Za mne prakticky nepoužitelný.
Radim Strycharski
*

« Odpověď #5 kdy: 22.01.2026, 21:15 »

...výrobce udává, že splňuje normy třeba 61557-3, nebo  61557 - 6...
Kde to udává? Odkud jinud čerpat než z prohlášení o shodě? Tam je uvedena ČSN EN 61010-1 ed. 2. Norma 61557 je nezbytná pro zkoušení chráničů.

* prohlaseni-o-shode-pu195.pdf (166.26 KB - staženo 17 krát.)
Radim Strycharski
*

« Odpověď #6 kdy: 23.01.2026, 07:19 »

Faktem je, že normu 61557 nemají uvedenou na prohlášení o shodě pro žádný přístroj, takže to asi nebude ten správný dokument k čerpání informace.
Jan Franěk
*

« Odpověď #7 kdy: 23.01.2026, 12:00 »

0,4 Ohm je velice omezující .......
Z každé druhé zakazky pojedete bez relevantních výsledků a do revi6e buďto budete lhát, nebo na místo pojedete znovu s jiným přístrojem.

V principu hodnoty které se vejdou pod tuto hodnotu, mě u rodinných domů potkávají spíš zřídka a pokud se tam pohybují, neřešil bych nepřesnost. Jsme hluboko pod "limitem". Nebo máš na to jiný názor Milane?

....
Za mne prakticky nepoužitelný.

Pokud by byl skoro zadara, tak doplněný dalšími přístroji by se dal využít. Ale pokud někdo chce  pouze jediný sdružený přístroj, nemůže s tímto v žádném případě vystačit.

Osobně bych ale určitě koukal po něčem jiném, v tom jsem s tebou Milane asi za jedno

Milan Hudec
*

« Odpověď #8 kdy: 23.01.2026, 12:39 »

Spíše nepřesný poznatek z praxe, ale o trendu vypovídá:
Tam kde jsem před 20 lety měřil 0,6 je dnes 0,4, soustava prostě posiluje.

Jmenovitý rozsah přístroje je dogma, a každý revizák by měl parametry svého měřáku znát.
Ano, mohlo by se říct,"16tka jistič v béčku, a je jedno jestli má smyčka 0,4 nebo 0,6......to je pravda, ale od RT očekávám solidnost a nadhled současně.

Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #9 kdy: 23.01.2026, 17:24 »

Optám se, kde se vzalo tvrzení, že měří od 0,4? Že by byl horší, než 190? Znám ty měřáky oba, ale tohle je pro mně nová informace.
Jan Franěk
*

« Odpověď #10 kdy: 23.01.2026, 17:50 »

Optám se, kde se vzalo tvrzení, že měří od 0,4? Že by byl horší, než 190? Znám ty měřáky oba, ale tohle je pro mně nová informace.

Že by v návodu výrobce?  angel Afro

* Snímek obrazovky 2026-01-23 174909.png (28.48 KB, 707x201 - prohlédnuto 65 krát.)

Radim Strycharski
*

« Odpověď #11 kdy: 23.01.2026, 17:55 »

V návodu je uvedeno, že hodnota pod 0,4 ohmu je pouze informativní. Jinak dále je tam napsáno, že přístroj odpovídá normě 61557-6, což je základní podmínka pro splnění požadavku čl. 6.4.3.8 ČSN 33 2000-6 ed.2. Přístroj tedy vyhovuje pro chrániče v režimu doplňkové ochrany, i kdyby neuměl měřit typ A. Navíc v návodu čtu, že A umí.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #12 kdy: 23.01.2026, 18:25 »

Nerozporuji nepoužitelnost pro současné RCD, jen tu smyčku počítal dobře i ve spodním rozsahu a přesnost byla “nějaká” ve všech, což při rozptylu opakovaných měření ani moc nevadí.

* IMG_0005.jpeg (781.35 KB, 1526x2071 - prohlédnuto 61 krát.)
Jan Franěk
*

« Odpověď #13 kdy: 23.01.2026, 20:54 »

V dohledaném návodu jsem našel pouze měření chráničů AC. Pokud zveřejněná tabulka opravdu patří k dotazovanému přístroji, potom to vypadá jako OK. 

František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #14 kdy: 24.01.2026, 09:35 »

Citace
Spíše nepřesný poznatek z praxe, ale o trendu vypovídá:
Tam kde jsem před 20 lety měřil 0,6 je dnes 0,4, soustava prostě posiluje.

Je to tak...Co měřím nové rozvody pro RD (elektroměr) tak i daleko od trafa je 0,30 Ohm celkem často...Někdy i menší hodnoty v ulicích kde jsou trafa blízko.
Dříve to začínalo 0,50 a výšše i u traf.Nemluvím tu o podnicích.
Tady asi starší a "hrubší" MP moc slávy neudělají?
Je poznat posílení. Afro

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Mohu s PU 180, 430, 184 a REVEXem 51 provádět revize instalací a sítí ?
 Je univerzálny merak UNIMER 09 rovnocennou náhradou napr.Eurotestu 61557?
 Jaký pořídit měřák - Metrel nebo Ryoritsu?
 Jaký měřák by jste volili pro měření přesné Zs?
 Jak se vám líbí nový multitester C.A 6116?
 Kde zakoupit měřící elektrodu na měření elektrostaticky vodivých podlah?
 Je PU 184 delta vhodný k revizím spotřebičů s pulzními zdroji?
 Má niekto skúsenost s mer.prístrojom Multiservicer xa 3321?
 Jaké měřící přístroje musím doložit abych dostal oprávnění od ITI?
 Už jste někdo rozebíral kleště od Eurotestu?
 Umí instaltest 61557 měřit zemní odpory?
 Aké revízne merania pokryje dobrý multimeter?
 Pomôzete pri rozhodnutí ohladom kúpy revízneho prístroja?
 Poradíte, kde prodat nový, nepoužitý revizní přístroj?
 Který přístroj vyvbrat pro revizi spotřebičů, PU 184 delta nebo tester KEW 6202?
 Nemáte někdo návod (i v angličtině) ke starému přístroji METREL Easytest MA 2085?
 Jak odhalit kradený/podezřelý revizní přístroj?
 Pořídili by jste si pro provádění revizí přístroj UNIMER 09 nebo jíný?
 Jaký přístroj byste vybrali začínajícímu reviznímu technikovi?
 Jaký přístroj použít pro revize fotovoltaických celků?
 Lze měřit oficiálně odpor uzemnění instaltestem 61557? ?
 Co zvolit jiného pro 33 1600, než REVEX Plus?
 Jaký potřebuji přístroj pro oprávnění pro montáže, opravy a zkoušky VTZ?
 Jak se vám pracuje s přístrojem značky Sonel?
 Kde pořídit nejvýhodněji přístroje METREL a REVEX?
 Aktuální český katalog CHAUVIN ARNOUX 2014
 CHAUVIN ARNOUX: Marine Forafo ve studiu Elektrika.tv
 Aky revizny pristroj vybrat Megger 1835 alebo Metrel EUROTEST AT MI3101?
 Víte už o novém katalogu CHAUVIN ARNOUX: Katalog Metrix 2014?
 Na jakém principu funguje třífázový adaptér?
 SOLID: Katalog měřicích přístrojů FLUKE
 Umíte nastavit bluetooth s Megger MFT1835?
 Je možné k aktuální revizi použít přístroje Qu 130, DigiOHM 20L či Fitest 45?
 Co je to metrologický řád?
 Doporučíte měřící přístroj HYELEC MS5910 k měření impedanci poruchové smyčky?
 Má přístroj Mini 02 za ty peníze nevýhody proti Zerotest 46?
 Stačí pro TIČR vypůjčené měřicí přístroje nebo musím mít vlastní?
 Jaký měřící přístroj pro revizní technika??
 Poradíte levnější alternativu měřícího přístroje něco jako PU184 DELTA?
 Ktorý združený revízny prístroj by ste si kúpili ?
 Vyměnili byste stávající měřák za nový Fluke 1664FC který zrychlí měření?
 Nevíte kde si půjčit měřák na revize?
 Je lepsi Eurotest MI3102 BT alebo Benning IT 120 B?
 Máte zkušenosti s měřícím přístrojem UT513A?
 Jaký revizní přístroj byste doporučili pro měření v síti TN 690/400 V?
 Lze ještě používat k revizím Revex 51?
 Doporučíte mi datalogger pro 400/230V a 24V?
 Katalog rozvaděčových měřicích přístrojů METRA
 GSC60 multifunkční přístroj pro revize instalací
 Je možné zakoupit náhradní adaptér ke zkoušečce BA 2100-Delta?
 Čím byste nahradili měřicí přístroj Megger MFT 1845+?
 Jakou máte zkušenost s revizním přístrojem DeltaGT Metrel MI3309 BT?
 Který revizní přístroj zvolit Metrel MI 3102 BT nebo Fluke 1663?
 Nač z produktů FLUKE ze své praxe ne/dáte dopustit?
 Poraďte multifunkční revizní přístroj s SW?
 Je Beha-Amprobe součástí tvé výbavy?
 Jakou přidanou hodnotu vnímáte u dnešní Metry Blansko?
 Zvolit Metrell MI 3108 ST nebo Megger MFT X1?
 Kdo máte zkušenosti s RP EUROTEST EASI MI 3100 SE?
 Na co se dá všechno využít v praxi vysokonapetovy zdroj?
 Kdo má osobní zkušenosti s výdrží napájení přístrojů Eurotest XC a XD?
 Dáte svou referenci měřicím přístrojům SONEL?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.036 sekund, 22 dotazů.