Je technicky možné vyrobit a nebo navinout motor který bude mít několik fází? Každá fáze bude mít jinou sílu nebo výkon tohoto motoru. 6 a nebo až 12 fází.
Vím že se muže koupit motor 3 fázový a napojit na inventor který mi motor bude vytvářet výkon podle otáček. Ale takto to nechci. Chtěl bych motor jak jsem psal který bude vykonově tzv na přimo bez inventoru.
Jo zapoměl jsem napsat že to zapínaní kterou fází neboli výkon právě potřebuji, tak na to mám zařízení které to zapne. Buď postupně a nebo jaké potřebuji.
Vaše idea je zcestná - viz překlad ze závěru článku Jána Kaňucha:
Pětifázový indukční stroj může pracovat s jednou nebo dvěma fázemi v otevřeném obvodu, což pohonu poskytuje vysokou odolnost proti poruchám. V těchto případech jsou odpojeny pouze poruchové fáze, zatímco ostatní fáze zůstávají v provozu jako za normálních pracovních podmínek.
- Ve všech poruchových případech je nutná správná strategie řízení proudu, aby se omezilo kolísání točivého momentu, což může být povinným požadavkem v několika aplikacích.
Abyste dokázal omezit kolísání točivého momentu v průběhu každé otáčky motoru, musíte umět řídit proud v nevypnutých fázích motoru, což píše autor i v závěru článku:
- K řízení motoru je potřebný pětifázový měnič.
Bez řízení proudu bude moment během jedné otáčky kolísat, to znamená, že výsledek bude už slyšet i ve zvuku motoru jako když táhnete motor po vlnitém plechu. Celý pohonný systém se pak rozkmitá a zničí.