Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak vytvořit dokumentaci a výrobní štítek pro částečně rekonstruovaný rozvaděč ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak vytvořit dokumentaci a výrobní štítek pro částečně rekonstruovaný rozvaděč ?  (Přečteno 2477 krát)
Dominik Ludvík
Neverifikovaný uživatel @4

« kdy: 12.08.2025, 23:20 »

V budově školy se rekonstruuje kuchyň, Součástí rekonstrukce je projekt nových rozvodů elektro pro nové spotřebiče, v projektu je uvedeno jak dané vývody jistit, ale projekt samotný neřeší rozvaděč. V objektu je rozvaděč který je určen pouze pro kuchyň a přidružené pomocné místnosti. V těchto místnostech však rekonstrukce neproběhla. Původní rozvaděč je z roku 1996 a všechny vývody jsou v TN-C v mědi. Při rekonstrukci se zrušila část původní instalace v rekonstruovaný ch prostorech a připravila nová a do rozvaděče se osadili Jističo-chrániče a chrániče + jističe pro 3F obvody a také doplněno o central stop a total stop.  Pomocné místnosti však zůstaly beze změny. Jak pro takto částečně zrekonstruovan ý rozvaděč správně zhotovit "výrobní" dokumentaci včetně výrobního štítku ? Majitel objektu nedohledal žádnou dokumentaci ani jedinou revizní zprávu a revizní technik, který měl celou školu na starosti už není mezi námi. Můj RT si také není zcela jistý jak v takovéto situaci postupovat. rozvaděč bude z pohledu norem plně vyhovat všem aktuálně platným normám vyjma asi 12 okruhů jež jsou stále v TN-C.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Culek
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #1 kdy: 14.08.2025, 08:22 »

,
mé zkušenosti v těchto případech mě naučily starý rozvaděč zrušit a osadit nový. Před realizací musí někdo vytvořit realizační projektovou dokumentaci odhaduji, že to v tomto případě budete vy. Doporučuji oslovit zkušeného projektanta a nechat si projekt zhotovit který následně dáte výrobci rozvaděčů který vám jistě rozvaděč s výrobním štítkem a kusovou zkouškou zhotoví (málo kdy vyjde levněji výrobce poslat na místo a stávající rozvaděč nechat upravit tak aby vyhovoval všem náležitostem). Projektant od vás bude jistě potřebovat veškeré nutné podklady které je někdy velký problém získat a často mají velký rozpor v tom co je v zadání a co je nutné provést (obzvlášť pozor na PBŘ a POUVV).
Další mé zkušenosti jsou že většinou realizační firma při získání zakázky ani neví co vše je nutné zohlednit před samotnou realizací. Pod tíhou termínů a financí potom ustupuje od odbornosti. Nenechte se takovýmto tlakem ovlivnit   na zdravi
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #2 kdy: 14.08.2025, 10:55 »

Původní rozvaděč by měl mít štítek, podle kterého by mělo být možné identifikovat výrobce.
Ten by měl mít podklady, ze kterých se dá určit, jestli tam byla rezerva pro doplnění dalších komponentů.
Kdo někdy tuto cestu zkusil asi potvrdí, že to je jen teorie a v praxi je to zpravidla jen zabitý čas.

Takže se přikláním k tomu, co napsal kolega

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan Bocek
*

« Odpověď #3 kdy: 14.08.2025, 15:59 »

V budově školy se rekonstruuje kuchyň, Součástí rekonstrukce je projekt nových rozvodů elektro pro nové spotřebiče, v projektu je uvedeno jak dané vývody jistit, ale projekt samotný neřeší rozvaděč. V objektu je rozvaděč který je určen pouze pro kuchyň a přidružené pomocné místnosti. V těchto místnostech však rekonstrukce neproběhla. Původní rozvaděč je z roku 1996 a všechny vývody jsou v TN-C v mědi.

Špatné zadání pro návrh rekonstrukce.
Slabý předchozí RT
Nedostatečný technický dozor před a při rekonstrukci

Můj RT si také není zcela jistý jak v takovéto situaci postupovat. rozvaděč bude z pohledu norem plně vyhovat všem aktuálně platným normám vyjma asi 12 okruhů jež jsou stále v TN-C.

Tu jistotu jste dostal od RT, anebo je to vaše vlastní zkušenost jako správce objektu, anebo jako statutář? Vyžaduje to "analyzu rizika" pro rekonstruovano u kuchyň napájenou ze starého rozvaděče v TN-C.

Zažil jsem to několikrát při PRZ u škol ale i městských kin. Žádná analyza rizika mi nevyšla a prohlasil jsem, že EZ není schopné bezpečného provozu. A pak platilo to, co zde napsal pan Jirka Culek. Vytvořit nový návrh dokumentace pro realizaci a zadat renomované firmě. Pokud se to neudělá " v rámci výchozí revize" neudělá se to nikdy a léta se to vleče jako závada. Je to vždy problém, prootže nikdo nenese zodpovědnost před započetím díla. RT se dostává pod velký tlak a proto je dobré vypracovat analýzu rizika na základě které je možné další kroky.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Jan Bocek
*

« Odpověď #4 kdy: 14.08.2025, 16:45 »

Ještě pár poznámek.

S takovou situaci se RT často setkává.
Pokud je rozvadeč jednoduchý a schází náležitosti, jde to vyřešit reinženyringem .
To jen reaguji na otázku JAK vytvořit dokumentaci a výrobní štítek.

Příklad:
ve velké adm budově 8.p byla vlastní rozvodna a cca 25 podružných rozvaděčů. Scházelo aktuální Blokové schéma rozvodu, žáden rozvaděč neměl označení a scházela základní dokumentace. Předchozí PRZ to neřešily. Firma měla vlastní údržbu i elektrikáře. Před PRZ jsem vypracoval Technickou zprávu, kde jsem uvedl podmínku provedení revize až po předložení Blokového schéma celého rozvodu a ve všech rozvaděčích bude jednopólové schéma s označením jističů a obvodů. A dohodli jsme se....instalac e z roku 1972 a celá v TN-C. Mým úkolem bylo prověřit bezpečnost pro uživatele ale i pro údržbu. V roce 1972 měly jen některé OCEP rozvaděče výrobní štítek. Reinženyring a kresliní skutečnoho stavu ale není předmětem revize. I když může RT dostat na takovou činnost další objednávku, pokud to umí a má časový prostor. 

Pokud se ale jedná o složitější rozvaděče a veřejný prostor s částečnou rekonstrukci, je lepší před vydáním RZ vypracovat Technickou zprávu.

Příklad.
V jedné velké základní škole s několika objekty jsme prováděli revizi spotřebičů. Přišla nová ředitelka a poprosila nás, zda bychom se nepodívali na "elktriku" školy, že jsou časté poruchy a hlavně v dílnách a kuchyních jsou stále nějaké problémy. Školník byl dokonce elektrikář, tak to bylo snazší na informace. Škola z roku 1970.....do PRZ měli ještě rok lhůtu. Hlavní rozvody byly v katastrofálním stavu. Na základě měření jsme vypracovali analyzu rizika a návrh na celkovou rekonstrukci elektriky i hromosvodů. Přišli jsme po roce opět na kontrolu spotřebičů a bylo velké překvapení. Celá škola přes prázdniny měla novou elektriku, včetně hromosvosů. Vznikla nová servrovna, nový rozhlas a nové PC učebny. Školník byl našený a že na této akci pracovaly souběžně 4 firmy a technický dozor byl neustále přítomen. Ta TZ měla jen jednu stránku a 4 stránky měření. V podstatě stručně napsáno, že elektrika je K.O. a je nebezpečná. Obdivoval jsem ředitelku, že to dokázala v krátké době zajistit.

To jsem jen doplnil, že již to slyším, "nový rozvaděč, víte kolik to bude stát?" Neděláme to jen pro štítek a nějakou dokumentaci, děláme to pro bezpečnost, kde jsou mantinele nastavené. A právě analyza rizika má přesvědčit laické úředníky, že "něco je špatně" v prostorech kde je více lidí a elektrika je v jiné bezpečnostní kategorií, než doma v bytě.

Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #5 kdy: 14.08.2025, 19:15 »

Neexistuje nic jako částečně rekonstruovaný rozvaděč. Kdo změnu ve stávajícím výrobku provede, stává se automaticky novým výrobcem rozvaděče, protože zásadně změní jeho vlastnosti. Jak to provede, je pouze na něm. To znamená že k rozvaděči ve finále dodá i veškerou dokumentaci jako k výrobku, včetně výrobního štítku a prohlášení o shodě.

Velmi nestandardní mi příjde že kuchyň projde rekonstrukcí, ale rozvaděč se v projektu neřeší. To vnímám jako velmi špatné až divné. Něco v tom asi bude. Ale všechno má nějaké řešení.

Stávající okruhy takový problém nebudou a RT by s tím neměl mít problém, pokud bude mít k dispozici kompletní dokumentaci a všechny další potřebné podklady.
A samozřejmě pokud na těch původních okruzích vyjdou všechna měření. Předběžná měření by měl provést co nejdříve, aby se na některém z nich nezjistil problém až bude vše hotovo a vymalováno. To by byl teprve průser.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jan Bocek
*

« Odpověď #6 kdy: 14.08.2025, 22:07 »

Neexistuje nic jako částečně rekonstruovaný rozvaděč. Kdo změnu ve stávajícím výrobku provede, stává se automaticky novým výrobcem rozvaděče, protože zásadně změní jeho vlastnosti. Jak to provede, je pouze na něm. To znamená že k rozvaděči ve finále dodá i veškerou dokumentaci jako k výrobku, včetně výrobního štítku a prohlášení o shodě.

Jen zarámovat a vytesat do kamene.
A navíc to není nic nového, protože to doporučuje již Bible každého elektrotechnik a
a to ČSN 33 1500.  Byli to moudři elektrotechnic i, kteří do této ČSN vložili "desatero".
A my jej porušujeme a ptáme se, jak z toho ven.

Mnozí elektrotechnic i se mne občas ptají, co je to, to prohlášení o shodě? A když k tomu
nepodepsanému papíru vyžaduji ještě dokumentaci skutečného stavu se jménem a adresou tvůrce....obča s jsem to nahrával, když mne posílali do pí.. přesto vyžadují alespoň jednopólové schéma zapojení hlavních obvodů. Vždyť každý elektrikář se učil v předmětu technické kreslení kreslit elektrotechnic ká schémata zapojení.

Dominik Ludvík

« Odpověď #7 kdy: 14.08.2025, 22:52 »

poklona  vám všem za přínosné rady a informace. Bohužel situace je jaká je a mě nezbývá než se z ní nějak vymotat. Mnozí tu situaci asi znají, škola, navíc soukromá, tlačila na finance, někdo vypracoval cenovku někdo jiný ji schválil, já se k tomu dostal jako slepý k houslím a teď přemýšlím jak se z toho vlastně správně vymotat.
Schéma zapojení samozřejmě nakreslím. Původní okruhy měřením vyjdou, co jsem mohl to jsem zkontroloval a změřil (izolační stavy, impedanci...),  jen jsou prostě v TN-C, žádný ale nezasahuje do rekonstruovaný ch prostor.

Vyžaduje to "analyzu rizika" pro rekonstruovano u kuchyň napájenou ze starého rozvaděče v TN-C.

Moc mi není jasné proč by byl problém to, že se jedná o původní TN-C  rozvaděč, neboť to "Původní" se v rekonstruované části týká "pouze" přívodu. rozvaděč je původní oceloplech z roku 96 bez zadního krytování, krycí část přístrojů je plastová.

Přiznávám se bez mučení, že tuto situaci, řeším poprvé. Žádná dokumentace se prostě nenašla (byť mi bylo tvrzeno, že vším disponují),  a já nevím jak to udělat tak aby to prostě bylo správně. Výměna rozvaděče, pokud to není zcela nevyhnutelné, úplně nepřipadá v úvahu, byť souhlasím s tím ,že by to bylo lepší řešení, bohužel by to neřešilo původní okruhy které musí zůstat.

Tu jistotu jste dostal od RT, anebo je to vaše vlastní zkušenost jako správce objektu, anebo jako statutář? Vyžaduje to "analyzu rizika" pro rekonstruovano u kuchyň napájenou ze starého rozvaděče v TN-C.

Já, z pozice elektrikáře, chtěl jsem tím říct, že všechny nové věci budou tak jak mají být jen prostě ve staré bedně.

Byl by případně někdo ochoten se byť za úplatu podělit o vzory toho co  by pro tento případ bylo potřeba vypracovat ? Dokumenty, které mohu vypracovat já coby montér a tedy výrobce rozvaděče a případně RT.

Snažil jsem se na tohle téma najít více informací zde na fóru i na internetu ale nepochodil jsem, myslím, že by to mohlo zajímat více lidí a o to více, si vážím Vašeho času. Také bych se rád dozvěděl a naučil další věci. Existují třeba kurzy, kde se řeší všechna tahle úředničina, nebo kde  vlastně se tyhle věci dozvědět a naučit správně ?

* 6d19d6ff-b784-4313-aa94-35e8561e82e5.jpg (297.17 KB, 1536x2048 - prohlédnuto 101 krát.)
Milan Hudec
*

« Odpověď #8 kdy: Včera v 07:44 »

Osobně jsem nepochopil v jakém ohledu bude nová bouda bezpečnější.
Ona bude spíše bezpečná méně, stejně tak ztratí na kvalitě (prachy za možné kvalitní komponenty se rozprostřou do lejster a zednických prací, bouda bude určitě menší, tj.hůře chladitelná atd.....
Legislativně ovšem jinou možnost nemáte, nežli ji vyměnit.
V praxi pak často slyším od elektrikářů jakousi omluvu zákazniku ve smyslu "je mě líto, nějakej čur..k to takhle vymyslel, takže musime boudu vyměnit".
Jirka Culek
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #9 kdy: Včera v 08:59 »

Problém bude obsáhlejší nejde pouze o rozvaděč. Z toho co píšete usuzuji že byl vypracován projekt pouze na rekonstrukci kuchyně (Projektant se bude bránit že dostal zadání naprojektovat pouze tento prostor).  Vzhledem k tomu že rozvaděč není v prostoru rekonstrukce nikdo neřešil prostor kde vy provádíte novou instalaci rozvaděč, kabelové trasy. Podle čeho v těchto místech realizujete? Kdo určil že ta kabeláž a ten rozvaděč tam tak jak montujete může být? Jak bude RT provádět revizi bez PD na prostory kde je instalována nová instalace. Bez nového protokolu o určení vnějších vlivů to také nepůjde. Co když tam mají být použity kabely nešířící plamen a musí vykazovat omezený vývin kouře? Píšete že byl doplněn Central a Total stop, to znamená že přibyli nějaká PBZ? Jak jsou napájeny a odkud? Nový rozvaděč v požárním krytu?
Vychází mi z toho dvě možnosti:
1) Byl jste objednán na realizaci instalace. V tomto případě vám objednatel neposkytl potřebné dokumenty k provádění a je třeba na to upozornit. (Samozřejmě upozorňovat již po zahájení/před dokončením je těžké a člověk tak uznává že udělal chybu)
2) Byl jste objednán na realizaci včetně vytvoření prováděcí dokumentace. V tomto případě jste nejen chyboval ale je na vás aby jste začal vše řešit tak jak je třeba.
Jan Bocek
*

« Odpověď #10 kdy: Včera v 15:10 »

Problém bude obsáhlejší nejde pouze o rozvaděč.

2) Byl jste objednán na realizaci včetně vytvoření prováděcí dokumentace. V tomto případě jste nejen chyboval ale je na vás aby jste začal vše řešit tak jak je třeba.

Schéma zapojení samozřejmě nakreslím. Původní okruhy měřením vyjdou, co jsem mohl to jsem zkontroloval a změřil (izolační stavy, impedanci...),   jen jsou prostě v TN-C, žádný ale nezasahuje do rekonstruovaný ch prostor.

Já, z pozice elektrikáře, chtěl jsem tím říct, že všechny nové věci budou tak jak mají být jen prostě ve staré bedně.

Tak předně vy jste dodávající firma a musíte odběrateli předložit
Certifikát bezpečností elektrického zařízení
v souladu s ustanovením §4 odst.1 NV 378/2001 Sb

Zatím jsem to pracovně nazval "analýzou rizika",  jenže "ten problém  je obsáhlejší",  protože je nutno doložit:

1. průvodní dokumentaci skutečného stavu
2. záznamy o kontrole bezpečnosti EZ
3. návod k použití a k údržbě
4. prohlášení o shodě
5. výchozí revizní zprávu elektro

První čtyři body předkládá zhotovitel a RT je kontroluje, zdá tomu tak je. V protokolu o měření hledám měření napájecího zdroje a skutečně naměřené napětí v L1,2,3. Dále hledám naměřené zkratové proudy v označených místech a zkratovou impedanci a vypínací odolnost prvků. Dále to jsou unikající zemní proudy vodiči PE včetně naměřených hodnot do 10 mA. A dále ochranné obvody v bodech pospojování, neboli přechodové obvdy ve vyznačených místech a naměřené hodnoty. A naposledy ochranné zařízení Zs smyčky v bodech měření a doba odpojení.

A v závěru tohoto protoku o měření a kontrole bezpečnosti provozu před uvedením do provozu potvrdíte svým podpisem jako statutář firmy s oprávněním, že je EZ bezpečné. A také v závěru navrhnete následnou kontrolu.

Většina dodavatelů si myslí, že to je práce revizního technika.
Opak je pravdou, protože dodavatel musí tyto náležitosti předložit reviznímu technikovi.
A je možné, že se na závěrečném Certifikátu oba podepíši.

P.S. Rozvaděč je jen zrcadlem celé elektro instalace. A musí být srozumitelný i pro uživatele a také pro servis. Kéž by tomu tak bylo. Přejí GL

Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #11 kdy: Včera v 21:46 »

(Moc mi není jasné proč by byl problém to, že se jedná o původní TN-C  rozvaděč, neboť to "Původní" se v rekonstruované části týká "pouze" přívodu. rozvaděč je původní oceloplech z roku 96 bez zadního krytování, krycí část přístrojů je plastová.

Zkuste se podívat třeba sem. Tady jsem tento "problém" trochu popisoval někdy v loňském roce. Nyní mám k dispozici i stanovisko MPSV, které jasně deklarovalo že "oprava" rozvaděče tímto způsobem je špatná z pohledu platné legislativy. Tedy je nutné postupovat jak jsme zde s kolegy už popisovali.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3292648894371093&set=a.1412036272432374

JInak mnoho výrobců provádí pravidelná školení, kde vás naučí jak postupovat při výrobě rozvaděčů a vybaví vás i potřebnými podklady či sw. Teď jsou prázdniny, ale "za pár dní" se kolotoč školení opět roztočí. Hledejte na stránkách výrobců a školících agentur

Jinak můžete začít studovat ČSN EN  61 439-1 (všeobecná ustanovení) a ČSN EN 61 439-3  (rozvaděče pro laickou obsluhu DBO) v platných edicích

https://www..../elektroinstalace/postup-pri-vyrobe-rozvadecu-provozovanych-laiky-dle-platne-legislativy

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Dominik Ludvík

« Odpověď #12 kdy: Včera v 22:44 »

Chápu uváděné důvody, co ale nechápu je to, jak situaci vyřešit. Vyměním rozvaděč zůstanou mi původní okruhy v TN-C - tedy tohle není řešení rptoože podle dnešních předpisů TN-C okruhy udělat přeci nemohu. Postavím solo rozvaděč pro rekonstruovano u část.  Tím vyřešíš novém okruhy ale tento další rpzvádě musím někde připojit a jediná mžnost je tento starý rozvaděč do kterého tím pádem musím přidat další vývod a tím se dostávám do naprosto stejné situace.
Paradoxně prostě menší instalovaný příkon, lepší bezpečnost a stejně je toto problém. Jak tedy lze správně vyřešit ČÁSTEČNOU rekonstrukci elektroinstala ce když ne ČÁSTEČNOU rekonstrukcí rozvaděče ?
Osobně jsem nepochopil v jakém ohledu bude nová bouda bezpečnější.
Ona bude spíše bezpečná méně, stejně tak ztratí na kvalitě (prachy za možné kvalitní komponenty se rozprostřou do lejster a zednických prací, bouda bude určitě menší, tj.hůře chladitelná atd.....

V praxi pak často slyším od elektrikářů jakousi omluvu zákazniku ve smyslu "je mě líto, nějakej čur..k to takhle vymyslel, takže musime boudu vyměnit".

S tímhle se zcela ztotožňuji Smutek a ta hláška je dobrá tu si budu pamatovat Úsměv

Central a Total stop, to znamená že přibyli nějaká PBZ? Jak jsou napájeny a odkud? Nový rozvaděč v požárním krytu?

Zde se dostáváme k tolik oblíbenému slovíčkaření. Ne, žádné PBZ nepřibylo, použíl jsem tato označení pro ovládače nouzového vypnutí - Částečného - Spotřebičů v kuchyni umístěného u vstupu tedy CENTRAL STOP ... a ÚPLNÉHO umístěného na rozvaděči tedy TOTALSTOP...
Nejsem si jistý zda pro používání těchto pojmů  (přinejmenším TOTAL STOP) je nutné aby v instalaci nějaká PBZ vůbec byla, byť norma tato PBZ zmiňuje

Jak už víme, celé tohle řešení je špatně. Přesto k ostatním dotazům. Kabelová trasa je použita původní, původní kabeláž se odstranila a na její místo umístila nová. Veškeré rozvody jsou provedeny pod omítkou. rozvaděč je přesně 3m daleko od rekontruovanéh o prostoru. a to ve vstupní chodbě. Tato chodba však není chráněnou únikovou cestou
Jan Bocek
*

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 08:17 »

Chápu uváděné důvody, co ale nechápu je to, jak situaci vyřešit.

Problémy je nutno řešit a ne je vytvářet.
Dostal jste se do časové pastě, prázdniny za chvíli končí a kuchyň musí být v provozu.

Pro strojní zařízení používám následiující formulaci pro závěrečný protokol:

Tak předně vy jste dodávající firma a musíte odběrateli předložit
Certifikát bezpečností elektrického zařízení
v souladu s ustanovením §4 odst.1 NV 378/2001 Sb

Pro školu budete muset použit formulaci v souladu se Z250/21 a NV 190/22
ale ty body záznamu o kontrole bezpečnosti budou podobné.

Prostě dokážte, že to zařízení po opravě ( po částečné rekonstrukci kuchyně)
je naprosto bezpečné.

A to, co nevyhovuje součastné legislativě, na to upozorněte pro další generálné opravu EZ.

Problém, který trochu vidím jako RT

1. přesto, že dokumentace, to je jednopólová schemata zapojení budou perfektní
2. nemohu se vyznat ve výzbroji rozvaděče
    - hledám bod rozdělení PEN-N--PE pro kuchyň
    - označení všech prvků podle dokumentace
    - označení všech vodičů
    - další N1 v případě sdruženého proudového chrániče
    - popisky na krytech rozvaděčů a příslušnost jističe k obvodům
3. Prostě rozvaděč pochopitelný pro obsluhu a hlavně i pro údržbu Z foto tomu zatím tak není.

4. Pokud jsou bezpečnostní pravidla v naprostém pořádku a deklarovaná legislativní pravidla na vodě, budu považovat EZ před uvedením do provozu za provizorní s pravidelnými kontrolami v termínech každého kvartálu. Zatáhl bych do toho statutaře, když již takto nekvalifikovan ě zadáli rekonstrukci elektriky. Právě analyza rizika by měla odpovědět na závažnost porušení legislativy.
Možná, že se vám podaří dokázat, že porušení legislativy je zanedbatelné, viz dobrá "hlaška" kolegy Milana Hudce.

Problém šlo řešit novým rozvaděčem pro kuchyń a ne osazovat prvky do starého rozvaděče. Ten problém na řešení v této situaci je spíše pro právníky, než na elektrotechnik y. Ale má řešení.  

Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 09:49 »

Já bych tu situaci rozdělil minimálně na 2 části.
1) rozvaděč
V objektu je rozvaděč který je určen pouze pro kuchyň a přidružené pomocné místnosti. V těchto místnostech však rekonstrukce neproběhla. Původní rozvaděč je z roku 1996 a všechny vývody jsou v TN-C v mědi. Při rekonstrukci se zrušila část původní instalace v rekonstruovaný ch prostorech a připravila nová a do rozvaděče se osadili Jističo-chrániče a chrániče + jističe pro 3F obvody a také doplněno o central stop a total stop.  

Samozřejmě by bylo bývalo nejlepší osadit rozvaděč nový, ale za současného stavu bych použil aplikaci www.navrh-rozvadece.cz   Tím získáte potřebnou dokumentaci.  podivej

2) staré vývody :
... rozvaděč bude z pohledu norem plně vyhovat všem aktuálně platným normám vyjma asi 12 okruhů jež jsou stále v TN-C.
Předpokládám, že zůstal i původní hlavní přívod rozvaděče a že je také TN-C.
Pak nevidím problém v tom, aby i část stávajících (nerekonstruova ných) vývodů byla TN-C. Ty bych doporučoval prostorově oddělit od nových vývodů a třeba i opatřit nějakým upozorněním.
Tak, jak se např. v rozvaděčích ve zdravotnictví separují vývody MDO, DO a VDO.
Jedná se o různé soustavy (TN a IT) a není s tím problém.

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #15 kdy: Dnes v 10:00 »

Píšete že byl doplněn Central a Total stop, to znamená že přibyli nějaká PBZ?

Ta Stop tlačítka ve varnách kuchyní zpravidla nesouvisí s PBŘ.
V těch varnách bývají (až na vyjímky) vlivy typu AB, u podlah někdy AD. A proto se požaduje instalace nějakých "hlavních vypínačů" pro pevně připojené technologie.
Většina (?) projektantů to řeší klasicky osazením vypínače do přívodu k jednotlivým spotřebičům a umístěným do nebo na povrch stěn varny.

A pak jsou "estéti",  kterým se to nelíbí a vývody pro celou technologii kuchyně, v lepším případě rozdělenou do nějakých skupin, jsou v rozvaděči napojeny přes stykač/stykače nebo dálkově ovládané jističe, ovládané právě Stop tlačítky ve varně.
Což bude asi i tento případ...

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Požadujete bezpodmnínečně technickou dokumentaci ke všemu, na co děláte revize?
 Má být příkon montážní zásuvky v rozvaděči uveden v dokumentaci?
 Jaký máte názor na práci bez projektové dokumentace?
 Bude mít po několika letech rozvaděč vliv na kvalitu CD s dokumentací?
 Jak se díváte na požadavek předávání dokumentace v editovatelné podobě?
 Jsem povinnen jako provozovatel mít návody ke všem el. spotřebičům a zařízením?
 Co znamená evidenční číslo xxx/E2-C0,C1,C6/TR-xxxx/03?
 Je nutná technicka dokumentace po rekonstrukci, když instalace zůstává stejná?
 Uvádíte do PD přesný typ výrobku?
 Dájí se někde sehnat příklady projektové dokumentace?
 Kdo má být správně zpracovatelem dokumentace skutečného provedení?
 Jaké doklady by měl dodat dodavatel (oprávněná firma) po nové instalaci?
 Jakým způsobem uvádět v PD požadovaný typ výrobku?
 Čo s projektovou dokumentáciou z roku 1998 ?
 V jakém jazyce má být projektová dokumentace?
 Také podpoříte podnět k šetření SÚ podaný ombudsmanovi?
 Zopakujme si časté chyby v projektové dokumentaci bytové a občanské výstavbě
 Je pe elektrotechnika špecialistu na projektovanie potrebné okrúhle razítko?
 Existuje vzor, jak má vypadat kulaté razítko revizního technika?
 Revidovat zařízení bez důležité dokumentace?
 Pořizujete si při revizích kompletní fotodokumentaci?
 Musí se uchovávat revize vyřazených spotřebičů?
 Může být evidence a doklad o provedené revizi spotřebiče v elektronické podobě?
 Je opravdu nutná dokumentace skutečného provedení k revizní zprávě?
 Kdy zahodíš své razítko a budeš se podepisovat elektronicky?
 KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl)
 Jak se jednoduše nechá předělat projektová dokumentace?
 Děláte kabelové listiny u stavebních instalací?
 Co by měla obsahovat projektová dokumentace skutečného provedení?
 Čo s rozdielnymi udajmi o napajani zariadenia zo skutočnostou?
 Ako má vyzerať dokument o metrologickom poriadku revizneho technika?
 Jaké jsou požadavky na obsah a formu projektové dokumentace silnoproudu?
 Znáte jednotlivé stupně projektové dokumentace?
 Výkony zhotovitele dokumentace pro celé stavby a objekty
 Jaký volíte způsob zabezpečení revizních zpráv?
 Existuje SW pre pre technickú dokumentáciu?
 Je možné u jednoduché instalace v bytě projekt nahradit schématem?
 Máte představu co všechno má obsahovat technická zpráva přiložená k elektroinstalaci?
 Je nutné viesť zoznam vyrobených rozvádzačov v tlačenej podobe?
 Nemá někdo dokumentaci stavebního vrátku EVL300?
 Co musí vždy obsahovat dokumentace a označení obvodů zařízení umístěných v prost
 Přidejte hrůzostrašnou PD kterou jste objevili v terénu!
 Řídíte se při montáži přesně podle projektu?
 Úvod do legislativních požadavků na obsah projektových dokumentací
 Který legislativní předpis udává požadavky na stupně projektových dokumentací?
 DEHN: Chybná projektová dokumentace - co s ní a jak se nenechat oklamat
 Jaké požadovat dokumenty na revize, kontroly, zkoušky podávky budovy na klíč?
 Víte, co vše má obsahovat projektová dokumentace?
 Jak mají vypadat schemata v dokumentaci strojů?
 Jaké doklady mají být součástí předání elektrického zařízení do provozu?
 Jakou dokumentaci požadovat k nábytku (stolu) s vestavěnou zásuvkou 230V a UTP?
 Kdo je povinen dodat dokumentaci ke stroji?
 Ako vypracovat dokumentaci k pracovnímu postupu výměny rozváděčů ?
 Je ve vašem regionu také normální, že stavební úřad nevyžaduje PD elektro?
 L.P.ELEKTRO zve do Kutné Hory na školení Projektová dokumentace
 Kto je zodpovedný za projekt skutočného vyhotovenia?
 Od 1.3.2017 bude projektová dokumentace jako povinná příloha k RZ?
 Kdo může zpracovat projektovou dokumentaci?
 Jak dostat projekt od nespolehlivého projektanta?
 Co robit, autorizacia projektovej dokumentacie, ktoru som nevypracoval?
 Jak postupovat v případě, kdy potřebuji revizi RD, ale nemám žádnou dokumentaci?
 Existuje stavební deník v provedení čeština+angličtina?
 Který předpis popisuje uchovávání revizních zpráv?
 Co vše je zapotřebí k výrobě a prodeji osvětlení?
 Přišli jste profesně do kontaktu s BIM (Building Information Modelling)?
 Stačí nám v USA pouze CE nebo potřebujeme UL?
 Jak by měl vypadat Záznam o kontrole po provedení opravy?
 Poskytne někdo vzorový výkres realizace skutečného provedení?
 Už jste se seznámili s NV 118/2016 Sb.?
 Kam jdou autorské poplatky za plotr?
 S jakými dokumenty se při dodávkách rozvaděčů setkáváte vy?
 Je dnes vůbec možné, že by někdo uvedl rozvaděč do provozu bez dokumentace?
 Jaké doklady by měl dodavatel vodař/topenář předat po ukončení montáže TČ?
 Je kabelová kniha běžnou součástí dokumentace?
 eDEHN#23: Návrh vnější ochrany z pohledu projektanta REPRÍZA
 Musí skutečný stav kreslit ČKAIT nebo projektant dle par. 10?
 Která norma upravuje informace uvedené v popisovém poli projektu?
 Jak jednoduše "namalovat" skutečný stav hromosvodu?
 Musí být dokumentace skutečného provedení vždy "malůvka"?
 Je nutný stupeň DPS dokumentace, když bude zpracován RDS?
 Co vše je předmětem dokumentace odpovídající skutečnému provedení?
 Které dokumenty potřebné k revizi chybí nejčastěji?
 Jaké normy musí splnit mnou dodávaný řídící systém?
 Jak postupovat u revize bez průvodní dokumentace?
 Co vše je předmětem dokumentace rozvaděče strojního zařízení?
 Jak seznamujete své odběratele s předávanou instalací vy?
 Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...
 Může dle zákona 250/2022 vytvořit projektovou dokumentaci LPS i revizní technik?
 Jak udělat revizi rodinného domu, když chybí jakákoliv dokumentace?
 Musí mít prováděcí dokumentace DPS kulaté razítko ?
 Jak lze nejlépe doplnit vývody z uzemnění pro dopojení nových svodů LPS?
 Kdo může vydávat doklady o montáži, kontrole a provozuschopnosti?
 Jaký používáte elektronický podpis?
 Jaké jsou povinné dokumenty k elektroinstalaci při předání novostavby?
 Jak asi vypadá vzorová projektová dokumentace hromosvodu a uzemnění?
 Jaká vyhláška nahrazuje zrušenou 499/2006 Sb. (vyhláška o dokumentaci staveb)?
 Může být vystavena revize na rozvaděč s přepínačem sítí i bez dokumentace?
 Kdo dnes může tvořit dokumentaci skutečného provedení a pro stavební povolení?
 Jaký máte tip na plotr projektanta živnostníka?
 Jak udělat správně výkres elektroinstalace?
 Máte přehled podle čeho projektovat v roce 2025?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.062 sekund, 22 dotazů.