PettyPolygraph
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: 23.05.2025, 23:32 » |
|
V RD mám malou místnost s IT technikou, ve které jsou zakončeny chráničky (25, 30, 50) vedoucí datové kabely z ostatních místností a z (nevytápěné, ale odvětrávané) půdy.
Z místnosti je v případě potřeby aktivně odvětráváno odpadní teplo do garáže (ventilátor sepne při překročení teploty). "Čerstvý" vzduch je nasáván z technické místnosti skrze ventilační mřížku ve dveřích.
Na občasné odvětrání to je OK, ale problém nastává v případě dlouhodobějšíh o/intenzivního odvětrávání. Ventilátor prakticky "požere" co může i ze sousední technické místnosti, která je docela utěsněná (Hliníkové dveře na zahradu, protipožární do garáže a dveře s padacím prahem do obytné části, což je defakto jediná malá netěsnost). Další zdroj přisávání je právě skrze chráničky z ostatních místností, půdy či garáže.
Jakým způsobem nejlépe utěsnit chráničky, ve kterých již jde kabel(y) a zabránit tak nechtěnému přisávání?
Nechci to ucpat vše, ať si to klidně bere z kanclu (kde přes den větrám), chodby, zádveří, případně z (suché) půdy, ale rád bych zamezil přístup z ložnice, dětských pokojů, kde to akorát krade kyslík a způsobuje profuk kolem zásuvek, a garáže (riziko nasátí zplodin a podobně).
Nechci do toho patlat silikon nebo foukat montážní pěnu, protože bych to pak z toho nemusel dostat, kdybych jednou potřeboval něco přitáhnout. U chrániček, co jdou ze stropu bych defakto mohl kabel/svazek omotat el.páskou a vzít to i s koncem chráničky (ale zní to jako čuňárna). Chráničky zespod jsou zakončené v podlahové krabici a seříznuté s hranou, takže tam není co "chytit", takže jedině něco "dovnitř".
Někde jsem četl "medvědí hovno", ale to mi přijde strašné ulepený. Pak jsem se dočetl o protipožárním tmelu (který by snad měl jít jednodušeji "vytáhnout" než silikon/pěna"?), ale opět v případně moc velké dávky to skončí někde v útrobách odkud to už nedostanu.
Dále mě napadlo si vzít zbytky chrániček a nařezat je třeba na 5cm kousky. Přichytit to na kousek dřeva "na stojáka", doprostřed dát příslušný počet kabelů a fouknout do toho trochu montážní pěny a nechat to vyzrát. Klasicky část pěny vyleze ven a tím mi vznikne jakýsi "špunt", který pak mohu z onoho kousku chráničky vyloupnout, vytáhnout provizorní kabel, zboku naříznout, nasadit na existující kabely a jakoby zatlačit pár cm do chráničky. Nebude to úplně perfektně utěsněné, ale mělo by to stačit na to, aby si to "přisávalo odjinud".
Pozn: Nemám jak tam dostat vzduch zvenku, aniž bych musel složitě tahat viditelnou vzduchotechnik u. Okolo místnosti je ona tech místnost, garáž, obývák. Nad místností je pokoj a koupelna.
|