|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #3 kdy: 25.01.2018, 19:58 » |
|
A co použít "duraline" LSPE jako chráničku a vzhledem k možnosti zatešnění jeho konců je možno použít i nehořlavý kabel.
V čemkoli "dokonale" zatěsněném se vlhkost časem objeví. Šel bych cestou ochrany trasy kabelu při požáru.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.01.2018, 08:24 » |
|
Je plastová chránička v zemi požárně odolná? Který kabel lze použít do země? Musí to být v chráničce? (Jen se ptám?) Pokud položíme kabel,určený do země bude všechno vyřešeno i s požární odolností. Vývody ze země už pořešíme individuálně na místní podmínky.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.01.2018, 08:46 » |
|
Bohužel upravil moderátor. Já v původním dotazu vůbec chráničku neměl. Ptal jsem se obecně na provedení požárně odolné / s funkční inegritou / trasy v zemi. V příloze přikládám vyjádření jednoho z výrobců kabeláže. Dále pak od Prakabu mám odpověď: děkujeme za váš dotaz. Zrovna jsme dokončili vývoj takového kabelu a uvedli na trh. Běžné FRNC kabely mají problémy s nasákavostí, mohu vám tedy nabídnout kabely PRAFlaDur+, kde symbol + znamená právě odolnost vůči vlhkosti a UV záření.
Jedná se však o kabel vyráběný na zakázku a je potřeba vždy uvažovat nějaké minimální výrobní množství, které je vždy v závislosti na dimenzi od 1 do 5 km.
Katalogové listy naleznete v příloze. Tady je ale zatím limitující objednatelné množství 5km a dodací termín cca 3 měsíce.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #10 kdy: 26.01.2018, 16:42 » |
|
Tak to by ses divil.
Už si to žažil Milane? Příčinou požáru možná ne, ale určitě se tou trubkou může šířit. Nedej bože, když by to bylo na nějaké ČS a mohl by do té chráničky vnikat například benzin...
A proč by hořelo?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #12 kdy: 26.01.2018, 16:57 » |
|
Už si to žažil Milane?
A proč by hořelo?
Jo jo byl to fičák, šlo ale o trakční proudy.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #14 kdy: 27.01.2018, 07:01 » |
|
Je plastová chránička v zemi požárně odolná? Který kabel lze použít do země?
Nevidím zde ale důvod , proč nedat do kopoflexy běžný kabel s požární odolností typově požadovaný v PBŘ a vhodně ucpat její konce. Kopoflexa by byla ukončena zároveň s podlahou a protipožární ucpávka např. http://www.eshop.taush.cz/z1124-rehau-rautitan-protipozarni-manzety-pro-trubky-40-pe-xa. Pokud by se nelíbila obyčejná kopoflexa, pak zde máme trubku pro ochranu optických kabelů, kde se ale musí počítat s opravdu pozvolným poloměrem ohybu http://betax.cz/fire-retardant-fibre-optic-cable-casing-pipe-telkomt.html/ a tu opět ucpat protipožární ucpávkou. Jakýkoli samotný kabel s funkční integritou bych do země určitě nedával.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #15 kdy: 29.01.2018, 16:22 » |
|
Jo jo byl to fičák, šlo ale o trakční proudy.
Jenomže si vem Milane, kolik ampér tam teče!! Pokud si dobře pamatuji, když se rozjížděl dvojitej panťák, ten starej, tak šla ručička na panelovém A metru, na měnírně, cca 1,5 kA , napětí 3 kV DC:o Jo a hoření bez kyslíku, není hoření. Při uložení kabelu do cca70 cm v zemi, mě to prostě neštymuje. ??
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|