Užjsem již něco hledal, viz níže.
Věděl by prosím někdo, jak je to s cetifikací elektroniky (CE, prohlášení o shodě, něco dalšího) u výrobku, který obsahuje elektroniku na 5V, max na 9V?
Bude tam Arduino + něco málo navíc. Nejsem schopen zaručit, že to Arduino nebude z číny (i kdyby kupované u nás) a určitě nebude mít žádné papíry. Je to elektronická hra / hračka. Napájeno to je buď USB adaptérem (tedy 5V), přičemž přibalený adaptér by měl věrohodný CE certifikát (něco od "normálního" výrobce z EU), nebo ze 4, nebo 6ti baterek (tedy max 9V). Bylo by to v krabičce z PLA, nebo PET. Není to určeno dětem do 3 let, reálně tak od 5ti let nahoru (až po důchodce
).
Hledal jsem, ale nacházel jsem jen, že CE už dnes musí být v podstatě takřka na vše
. Spadalo by to do několika kategorií, jako elektrické / elektronické zařízení , / elektromagneti
cká kompatibilita (?) , / hračky (?). Z textů co jsem prošel jsem se již smířil s tím, že se to bude muset certifikovat - v tom případě bych se obrátil asi na firmu (neřešil bych to sám), nebo doporučil by někdo jiný postup?? Ale našel jsem také 2 informace, ze kterých možná svítá naděje? - "Elektrické zařízení, určená pro použití v rozsahu jmenovitých napětí pro střídavý proud od 50 do 1 000 V a pro stejnosměrný proud od 75 do 1 500 V, může být uvedeno na trh pouze tehdy jestliže splňuje .... " a druhá "Toto nařízení se vztahuje na elektrická zařízení určená pro použití v rozsahu jmenovitých napětí pro střídavý proud od 50 do 1000 V a pro stejnosměrný proud od 75 do 1500 V (dále jen „elektrická zařízení“)."
Nenašel jsem nic, co se týká výlučně napětí pod 12V, nebo obecněji pro bezpečné malé napětí. A nevím, zda když dle vět výše nespadám do kategorií nad 50/75V, zda to automaticky znamená, že se toho tedy žádné normy a testy netýkají..? Věděl by to prosím někdo? a ideálně i s nějaký důkazem, který by se dal v případě potřeby použít?
Mário