Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Jakou odpovědnost lze přisoudit TIČR?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakou odpovědnost lze přisoudit TIČR?  (Přečteno 18305 krát)
opatovice64
Neverifikovaný uživatel @6

« kdy: 31.01.2022, 22:54 »

Že tento stát nefunguje je zcela evidentní. Když před lety krachovaly banky, zjistilo se, že je nedostatečný bankovní dohled, v současnosti to platí o ERU a samozřejmě i TIČRu. Stát si zřizuje tyto organizace, které vůbec nevykonávají svojí činnost. Jak typické pro státní správu, teplé místo, pohoda, klídek a tabáček...
Pokud je TIČR organizací státního odborného dozoru, pak je zcela mimo moje chápání, že u předávaných zakázek např. neodpovídá značení přístrojů v PD ČSN 81346, v rozvaděči strojního zařízení je kombinovaný ochranný vodič PEN, ve výchozí revizi z roku 2021 popisuje RT obvody za RCCB 300mA jako obvody s doplňkovou ochranou dle ČSN 33 2000-6-61!!
Pokud někteří kolegové budou polemizovat, že toto není předmětem odborného závazného stanoviska, překvapivě s nimi souhlasím a dodám, že by se stanovisko mělo přejmenovat na placené formální odborné stanovisko. Pouze se kontrolují "kusové zkoušky" rozvaděčů a existence prohlášení shody.
A teď otázka: Pokud na základě takovéhoto stanoviska je zařízení uvedeno do provozu a dojde
např. úrazu, padá částečná vina i na TIČR?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #1 kdy: 01.02.2022, 07:42 »

Citace
A teď otázka: Pokud na základě takovéhoto stanoviska je zařízení uvedeno do provozu a dojde
např. úrazu, padá částečná vina i na TIČR?

Na to jsem se ptal už před lety...(Vyhl. 73/2010)
TIČR za nic nezodpovídá, pouze dělá kontrolu (projekt,montáž revizi) a kdopak zodpovídá?
bylo mě řečeno revizní technik co vydal výchozí RZ. (TIČR pouze kontroluje zda existuje?)
TIČR sice udělá namátkové měření, ale platí to co je v VRZ!
Takže česky berou peníze za kontroly, když se něco stane, jsou mimo hry! tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
opatovice64

« Odpověď #2 kdy: 01.02.2022, 16:26 »

Je to spíš otázka pro právníky.
Pouze připomenu, že zařízení může být uvedeno do provozu, až po vydání závazného odborného stanoviska TIČRu. O čem tedy to stanovisko vypovídá - pokud je vydáno, musí být vše jednoznačně bez závad, jinak je to jen kus papíru na h....
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #3 kdy: 01.02.2022, 21:36 »

Je to spíš otázka pro právníky.

Zkusme se zamyslet.
- TIČR je státní organizace
- zřizovatelem a provozovatelem je stát
- stejně jako např. SUIP
- konstrukci, funkce byly vytvořeny právníky státu

Samozřejmě se chyby objevují všude, pokud jde o systémovou chybu, která trvá již několik roků, je neúmyslná? A proč ji už někdo neopravil? A pokud je to úmysl, pak CUI BONO? V čí prospěch?
Nebo je to pouze neznalost všech souvislostí?

Elektrika NENÍ časopis!
Gerhard Tvrdý
Neverifikovaný uživatel @3
**

« Odpověď #4 kdy: 05.07.2025, 21:27 »

Mé zkušenosti z TIČREM a SUIP při kontrolách el. zařízení.
Začlo to tím, že se mi inspektor představil jakou má moc a že je neúplatný (nikdo mu nic nenabízel)
Potom se mě ptal kam jezdím na dovolenou a jestli beru nějaké prášky.
Po kontrole elektrozařízen í mi říkal, že svou důležitost musí doložit tím, že najde aspoň několik závad.
Po 30 dnech přišla zpráva + závady s termínem odstranění, jinak že zaplatím jím určenou pokutu.
Po odstraní závad a sepsání protokolu o odstranění byla kontrola ukončena.
Pokud požádáte TIČR o odborné stanovisko, tak se nedivte částce na faktuře.
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #5 kdy: 05.07.2025, 21:58 »

Mé zkušenosti z TIČREM a SUIP při kontrolách el. zařízení.
Začlo to tím, že se mi inspektor představil jakou má moc a že je neúplatný (nikdo mu nic nenabízel)
Potom se mě ptal kam jezdím na dovolenou a jestli beru nějaké prášky.
Po kontrole elektrozařízen í mi říkal, že svou důležitost musí doložit tím, že najde aspoň několik závad.
Po 30 dnech přišla zpráva + závady s termínem odstranění, jinak že zaplatím jím určenou pokutu.
Po odstraní závad a sepsání protokolu o odstranění byla kontrola ukončena.
Pokud požádáte TIČR o odborné stanovisko, tak se nedivte částce na faktuře.
To zní docela korupčně. Pokud by ty poplatky šly bez dokladu do soukromé kapsy, tak by mi to přišlo možná reálné. Inspektorů TIČR znám osobně několik a dlouhá léta. A že by se někdo obětoval popisovaným způsobem z vlast, za stát, mi tedy moc nesedí. Asi se musí takovy popisovaný zločin přistihnout při činu. Jinak tomu spolužák (vyšetřovatel ...) říká "jedna paní povídala".

Elektrika NENÍ časopis!
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #6 kdy: Včera v 21:37 »

Tak prý stručně:

Státní odborný dozor a odpovědnost úřadů
Zákon č. 250/2021 Sb. o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem technických zařízení, Nařízení vlády č. 194/2022 Sb. organizace odborného dozoru (např. TIČR),   jejich kompetence a povinnosti.

Výchozí revize a odpovědnost revizního technika
ČSN 33 2000-6 ed.2 stanovuje, že odpovědnost za provedení výchozí revize nese výhradně revizní technik, a to včetně správnosti závěrů a uvedení zařízení do provozu.

Posuzování shody a technické dokumentace
Nařízení vlády č. 118/2016 Sb. (implementace LVD 2014/35/EU) – definuje, kdo je výrobcem, jaké má povinnosti (včetně zajištění bezpečnosti a vydání prohlášení o shodě).

Závazné stanovisko TIČR
Stanovisko má administrativn í charakter, není však odpovědností za konstrukční nebo instalační nedostatky. Nezprošťuje zodpovědnosti výrobce, projektanta nebo RT.

Etika a korektní chování při kontrolách
Otázka etiky chování inspektorů, subjektivní zkušenosti nejsou právně vymahatelné bez důkazů; relevantní pouze pro interní stížnostní nebo kontrolní postupy.

Ale máme si to ověřit sami, máme prý stejný informace.  box

Elektrika NENÍ časopis!
Gerhard Tvrdý
**

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 09:41 »

To zní docela korupčně. Pokud by ty poplatky šly bez dokladu do soukromé kapsy, tak by mi to přišlo možná reálné. Inspektorů TIČR znám osobně několik a dlouhá léta. A že by se někdo obětoval popisovaným způsobem z vlast, za stát, mi tedy moc nesedí. Asi se musí takovy popisovaný zločin přistihnout při činu. Jinak tomu spolužák (vyšetřovatel ...) říká "jedna paní povídala".

Jsou to moje zkušenosti, kterým nemusí nikdo věřit. Stalo se to na průmyslové zóně kde se nahlásila kontrola a 2 jednatele byli mimo území ČR. Jelikož jsem OSVČ v oboru elektro byl jsem požádán jednateli ať se kontroly zůčastním já. Inspektor nechápal proč firmu zastupuji já když nejsem jednatelem. Vysvětlil jsem mu, že jednatelé jsou mimo území ČR a že mě požádali o účast na kontrole. Říkal mi ale mu musí nějaký jadnatel zavolat, že mu vše vysvětlí, jinak prý nám hrozí pokuta. Po návratu ze zahraniční cesty inspektorovi jednatel zavolal a hovor přesně tím jak jsem ho popsal já. Víc se k tomu nechci vyjadřovat - jedna paní povídala.
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 10:08 »

Jsou to moje zkušenosti, kterým nemusí nikdo věřit. Stalo se to na průmyslové zóně kde se nahlásila kontrola a 2 jednatele byli mimo území ČR. Jelikož jsem OSVČ v oboru elektro byl jsem požádán jednateli ať se kontroly zůčastním já. Inspektor nechápal proč firmu zastupuji já když nejsem jednatelem. Vysvětlil jsem mu, že jednatelé jsou mimo území ČR a že mě požádali o účast na kontrole. Říkal mi ale mu musí nějaký jadnatel zavolat, že mu vše vysvětlí, jinak prý nám hrozí pokuta. Po návratu ze zahraniční cesty inspektorovi jednatel zavolal a hovor přesně tím jak jsem ho popsal já. Víc se k tomu nechci vyjadřovat - jedna paní povídala.
Abychom něco rozlouskli a nezůstávali u domněnek, představ nebo falešných nařčení, potřebujeme něco konkrétního. Nikdo osobní zkušenosti nepopírá, jen tomu evidentně chybí kontext. A bez kontextu to tak trochu nedává smysl. To je jak článek z AHA. A když to chceme objasnit, tak amnézie.

Elektrika NENÍ časopis!
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 10:10 »

Citace
Závazné stanovisko TIČR
Stanovisko má administrativn í charakter, není však odpovědností za konstrukční nebo instalační nedostatky. Nezprošťuje zodpovědnosti výrobce, projektanta nebo RT.

Ano, právě tak, beru peníze (nemalé) za nic! Pokud bude třeba hořet, já nic, to ať si zaplatí projektant, zhotovitel, RTE...! Udělám bezcené lejstro za velké peníze, bez právní zodpovědnosti.

V tom samém postavení je RTE, udělá revizi tak jako TIČR (oni tomu říkají kontrola) a vše se naloží při průseru RTE! Oni nic, jejich lejstro je bez právního podkladu.Ale berou za něj 3-4x více jak RTE!
V česku se tomu říká kontrola kontroly! Afro

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Gerhard Tvrdý
**

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:10 »

Nikoho z ničeho neobviňuji jsou to pouze moje zkušenosti a zážitky o oboru elektro. Mnohokrát jsem slyšel, že dnes je nová doba a že už tomu nerozumím - a opravdu. V oboru elektro mám praxi 50 let, revizním technikem jsem byl 38 let a projektantem v oboru elektro 30 let. Nemám se za co stydět, vždy jsem odváděl práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Velké překvapení pro mě bylo letos na TIČRU Ostrava kde jsem měl obhájit osvědčení revizního technika. 60 otázek od státem pověřené organizace - vysvětlení nebo nějaká obhajoba problematiky žádná. Revizního technika jsem po 38 letech neobhájil - je to opravdu nová doba. je to moje zkušenost - žádná jedná paní povídala.
Jan Palička
*

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 13:09 »

Nejen na TIČR platí Murphyho zákon:
Kdo něco umí, ten to dělá. Kdo to neumí, ten to učí. Kdo to neumí učit, ten to řídí
Mimochodem, už někdo zažil, aby mu státní (kontrolní) orgán s něčím pomohl nebo poradil?
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 16:08 »

bojim

Nejen na TIČR platí Murphyho zákon:
OK, když bonmoty, hurá do nich ...

Říká se:
"ujdi míli v cizích botách ..."

Mám přátele v různých firmách, institucích. Většinou si povídáme o tom, co nás v práci sere, co je opruz a co je na práci "cool". Pak se člověk nepodloženými útržky z novin dočítá, že "jeho tata, nebyl jeho tata". Tady jsou v nesouladu výrazy zkušenost a domněnka. Mojí prací je domněnky ověřovat a být schopen je podložit. Až pak mám odvahu to nazvat zkušeností. On totiž ... každý příběh má i druhou stránku, která se však neprodává tak dobře jako ta první.

Věci se mají většinou, (skoro vždy) jinak, než na první pohled vypadají. Lidé mají pracovní smlouvy, NDA (Non-Disclosure Agreement),   pracovní postupy, příkazy, zákazy ... někteří nesmí psát ani na sociální sítě, diskusí, mluvit s médii a dokonce i jeden můj bývalý kolega.

A je úsměvné, že pak na veletrhu (třeba i u nás na stánku) sedí "člověk se svými zkušenostmi" v družném rozhovoru s člověkem nějaké "nepřátelské instituce". A žádný problém nemají.

... státní (kontrolní) orgán s něčím pomohl nebo poradil?
Řekl bych celkem běžně. SUIP, TIČR, ČAS, i třeba Policie ČR. Ale nevolám tedy hlavní linku ústředen  podivej

Popravdě, mám také neblahé "zkušenosti". Ovšem se zcela jinou sortou, než o které je téma zde. Ale nic nepíšu, protože jde o nepodložená fakta. To se podobá generativnímu jazykovému modelu ai, který dostane základní indicie uživatelem a chybějící si statisticky doplní ... Proto jsme v roce 2012 vytvořili vlastní knihovnu faktů abychom mohli odkazovat na zdroje.elektri ka.cz
Chceš znát jádro pudla? Hledej tam, kde se nemluví nahlas. A pak to ještě obhájit!

Elektrika NENÍ časopis!
Jaromír Táborský

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 16:39 »

Je to můj názor.
To vám nikdo nebere ale už mi z toho jde hlava kolem!  tanecek To jsou spíš nekrology, než k tématu!
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 16:41 »

mám-li pochybnosti o nějaké normě nebo předpisu, prostě napíšu na MPSV a dostanu oficiální odpověď, dle které se zařídím. Ano, soud to může tuto reakci případně změnit, nebo upravit, nicméně krom toho soudu beru MPSV jako nejvyšší instanci. Krom toho se nechá na některé otázky najít odpověď i zde https://www.ticr.eu/inpage/dotazy-a-odpovedi-tmp/

Neudělal jste zkoušku (psal jste o dvou bodech, tak předpokládám že písemnou část) a hned je z toho mnoho příspěvků o zlé organizaci. Taky jsem ji jednou neudělal a no a co? V opravném termínu to už nebyl problém. Proč to prostě také nezkusíte znovu, namísto psaní do každého diskusního vlákna kde se jen malinko TIČR nechá ztrhat? Mám takový pocit že to tak úplně o TIČRu nebude. Jen o naštvání na tuto organizaci, bez ohledu na to co si o ní myslíme.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #15 kdy: Dnes v 16:52 »

Otázky jsou k dispozici, odpovědi typu a/b/c se dají v pohodě naučit.
Taktéž mě zkoušky čekají a mimo pár otázek u kterých pochybuji nad správností "správné" odpovědi nevidím nijaký problém.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Hledám testové otázky, ale mé pokusy jsou marné....
 Jaké jsou oblasti testů na ITI?
 Nové testy ITI
 Víte, že ITI převzalo činnosti „orgánu dozoru“?
 Budu dělat na ITI písemné testy i z materiálu, které se netýkají prostor s nebezpečím výbuchu?
 Jak by měla v ČR vypadat certifikace v elektrotechnice?
 Kde bych sehnal vzor smlouvy z RT pro ITI?
 Budou zde na portále nové testy pro zkoušky RT v roce 2010?
 Jak probíhá testová zkouška na ITI? Konktrétně Brno?
 Už jste vzali na vědomí změnu prověření odborné způsobilosti na ITI?
 V jakém zákoně/vyhlášce je ITI určeno SOD?
 Proč vlastně existuje TIČR?
 Reakce ředitele TIČR na vystoupení Jaroslava Miklíka
 Taky jste obdrželi sdělení/oznámení od TI-ČR?
 Existuje seznam norem ČSN ke zkouškám na vyhl50/§9 Revizní technik E2A ?
 Lyrická skladba řediteli TIČR zkraje roku 2011
 Jaroslav Bek z PRE by TIČR zrušil!
 zkoušky na ITI co všechno budu pořebovat?
 Máte v revizní zprávě opravdu platné a originální razítko?
 Jak se staví TIČR k problematice aktivních hromosvodů?
 Oceňujete vydání učebních testů pro revizní techniky TIČR 2012?
 Jak vyplnit žádost o vydání oprávnění od TIČR?
 Proč vlastně existuje TIČR?
 Chcete interaktivní odpovědi na otázky zkoušek na TIČRu?
 Jak se připravit ke zkouškám RT?
 Už jste se seznámili s novými stránkami TIČR?
 Co je treba k opravneni od TICR?
 Změny u TIČR od 1. ledna 2014.
 Jakou činnost vykonává TIČR jako organizace státního odborného dozoru?
 Jaké činností provádí organizace státního odborného dozoru (TIČR)?
 Vztahuje se působnost organizací státního odborného dozoru na činnost, pracovišt
 Na koho se vztahuje působnost organizace státního odborného dozoru?
 Jakou činnost vykonává TIČR jako organizace státního odborného dozoru?
 Nemáte někdo prosím otázky pro RT ex ?
 Lze u zkoušek RT na TIČRu používat csnonline?
 O Jiřím Slukovi jinak
 Cítíte se v nemocnici bezpečně?
 Jak jako montér mám doložit TIČRu seznam požadovaných norem a pomůcek?
 Nemá někdo prosím testové otázky z TIČRU?
 TIČR: Formulář Žádosti o prověření odborné způsobilosti a vydání oprávnění ke stažení zde ...
 Je třeba oprávnění TIČR pro živnost Výroba, instalace, opravy el. strojů?
 Na TIČRu od 1.4.2018 jen s jejich formuláři!
 Jak probíhá šetření pro vydání oprávnění na TIčR?
 Může TIČR vystavit dvě oprávnění na jednoho revizního technika?
 Je možné získat certfikát TiČR i když je výchozí revize se závadami?
 Zpochybnění práce TIČR
 Je tomu 20 let, co je brněnský TIČR v Medlánkách!
 U TIČR změna u přijímání žádostí
 O TIČR v listopadu 2024
 Jak digitalizace ovlivnila úspěšnost testů na TIČRu?
 Musím mít oprávnění od TIČR i přes to, že na to ještě nemám vzdělání?
 Vzory vydávaných dokumentů TIČR jsou od 1.7. 2019 nové!
 Kde vyhledat otázky pro zkoušky revizních techniků?
 Ako sa pripraviť na osvedčenie SKSI I4?
 Jaké jsou vaše reálné zkušenosti ze zkoušek RT na TIČR?
 Víte, že se s TIČRem domluvíte už pouze přes datovou schránku?
 Co vše je potřeba splňovat pro evidenci na TIČR?
 Musí se oznamovat na TIČR zahájení práce na VEZ kat. I?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (2)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.053 sekund, 23 dotazů.