|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 19.09.2023, 20:44 » |
|
Vypadá to na jednu z britských variat jednofázové zásuvky. BS546
tzv. old british, dnes používaná hlavně v JAR
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.09.2023, 08:29 » |
|
To svítí i u nás ... V Izolované síťi třeba zdravotnictví. .. Není v zásuvce izolované sítě N ,ale /laicky/ dvě půlené fáze ........  A nemusí se jednat o poruchu-přerušení....
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 20.09.2023, 10:43 » |
|
Pokud je chránič "zatížen" jiným okruhem tak při štípnutí kabelu ve vypnutém okruhu zkratujete N a PE . A proud potom teče i do PE a chránič vybaví.
Nebo také: Pokud je v místě "štípnutí" rozdíl potenciálů mezi PE a N takový, že vyvolá proud dostatečný k vybavení chrániče. Může za určitých okolností vybavit i chránič na samostatném okruhu?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 20.09.2023, 14:29 » |
|
Zkuste si v jakékoli instalaci obsahující zapnutý výkonnější spotřebič změřit napětí mezi N a PE.
Pokud se jedná o síť TN-C-S tak proud procházející N na něm zvedne napětí proti PE o několik V (záleží na průřezu a délce - tedy ohmickém odporu). To nebude stačit na rozsvícení doutnavky, která mívá zapalovací napětí od 50-60V. Pro aktivaci chrániče bude tento rozdíl dostatečný, pokud dojde ke zkratu mezi N a PE. V takových případech padají chrániče zdánlivě nesmyslně i na okruzích, ve kterých tento zkrat není.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Petr Chalupa_
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 20.09.2023, 16:56 » |
|
Myslel jsem, že už je hádanka vyřešena, když jsem vám napověděl tím obrázkem, kde to testuji Tak tedy ještě vysvětlení: Rukou se dotýkám společně obou konců doutnavek, čímž vytvářím jejích sériové spojení. Současně ze zvědavosti, stejnou rukou ještě svírám měřící hrot multimetru, kterým měřím svůj potenciál vůči PE. Ten je téměř na polovině síťového napětí, což na svit obou doutnavek bohatě stačí (doutnavce je jedno, jestli má fázi na hrotu, nebo na hmatníku). Zobrazená hodnota 110V byla při stavu, kdy sedím na dřevěné židli a mám zvednuté nohy. Když jsem ze zvědavosti zkusil položit nohy na zem, spadl potenciál středu (tedy můj) na 85V a intenzity svitů doutnavek se viditelně přelily ve prospěch zkoušečky, zapíchnuté ve fázové zdířce (dle očekávání). Doma mám obyčejné rozvody v síti TNC-S. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|