Petr Tůma
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 06.07.2004, 21:32 » |
|
maturitní otázka - nakresli zapojení pro rozběh hvězda trojúhelník asynchronního motoru včetně reverzace chodu pomocí stykačů .
|
|
|
|
Vladimír Matějka
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 06.07.2004, 21:32 » |
|
Dobrá otázka! Já se domníval, že se to již neučí. Možná bych to po třiceti letech ještě nakreslil i z hlavy. Co potřebuješ vlastně? Tedy zajímalo by mne co je to za stroj, který potřebuje kombinaci dvou kombinací....
|
|
|
|
Vladimír Matějka
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.07.2004, 21:32 » |
|
Samozřejmě čtyři stykače, dva stykače pro rozběh, časový relé patří vřadit mezi tyto dva stykače. První stykač zapojí vinutí do hvězdy. Nastavíte časovou prodlevu potřebnou k rozběhu motoru na časáku, pak přepne druhý stykač vinutí do trojúhelníku. Další dva stykače potřebujete k reverzaci, tedy k zaměně dvou fází, tedy k následnému opačnému smyslu otáčení motoru. Zajímalo by mne, který stroj by tuto kombinaci použil, možná takový existuje, ale spíš mi to připadá jako výmysl.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský?
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 06.07.2004, 21:32 » |
|
Zde: zapojení lze samozřejmě zkombinovat (půjde celkem o 4 stykače, přidá se 1 stykač pro reverzaci KM1.1). Kdyby to nebylo jasné, ozvěte se, poradím.
|
|
|
|
Michael Holaň
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 06.07.2004, 21:33 » |
|
Spojte se s p.Bekrem nebo p.Holubcem od Siemense v Trutnově tel 499 851321 ,určitě vám to zapojení pošle, je to v každém katalogu stykačů . Měli by vám poradit i ve velkoobchodu elektro , je to v každém katalogu renomovaných výrobců, dnes jsou též k dispozici schémata s relé, které hlídá směr otáčení pole a automaticky přepne stykače směru chodu např. u cirkulárek, aby se nemusely přehazovat fáze na vidlicích.Zkus te to např. I-center Brno (545427311) nebo ELVO Brno, JORK 547353962 .Bezvadnou technickou podporu má SCHNEIDER .
|
|
|
|
Jan Křišťan
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 16.03.2006, 17:43 » |
|
potřebuju zaslat schéma zapojení • Schéma rozběhu YD a reverzace... prosím....
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.03.2006, 08:50 » |
|
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.03.2006, 22:05 » |
|
To Michael Holaň :
"dnes jsou též k dispozici schémata s relé, které hlídá směr otáčení pole a automaticky přepne stykače směru chodu"
Prosím vás, zajímalo by mě jak se takové relé správně nazývá (Já jsem si ho pro sebe pojmenoval "dereverzátor", ale to asi není správný termín). Navíc bych se rád zeptal, co se dá sehnat, jaké jsou parametry (kmitočotvý rozsah, odolnost proti rušení, rychlost reakce při změně sledu, rozsahy napětí, nutnost přivedení střed. vodiče apod.), zvláště, když se to dá použít i např. u cirkulárky.
Mnohokrát za odpověď,
Kelbich Jan
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
|
Michael Holaň
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 21.03.2006, 07:50 » |
|
p.Karvánkovi, že odpověděl za mne. To p.Fuksa: To zapojení je obrana právě proti sousedům, co si jdou vypůjčit cirkulu a věčně obrací vodiče ve vidlici. Je to podle mě i praktické zapojení pro pojízdné kompresory, obrácený chod motoru je na stavbě naprosto běžný problém. Dnes jsou k dostání i "měniče fází" k vidlici od fy Mennekes, jenže ty zas někdo nevrátí. Souhlas s tím, že dnes zapojení Y/D není běžné. Bylo naprosto běžné na venkově k hospodářským strojům,v dobách, kdy byly pro motor pojistky 16A a vyrazit Zippo pojistky na sloupu u stavení znamenalo, že se mlátit nebude.Dnes jsou sítě dimenzované, kdo chce, si může pořídit na štěpkovač softstartér a takové problémy nemusí řešit.
|
|
|
|
|
|
|
Michael Holaň
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.03.2006, 06:52 » |
|
To p.Landa: Ovládací logika v pořádku, ještě kdyby se vám podařilo ofotit zapojení na silnoproudé části, tak je to úplně bezvadný. To p.Karvánek a p.Fasulis: samozřejmě, že máte pravdu, já měl na mysli běžnou občanskou výstavbu. Jinak je paradox to, že tato diskuse má první datum 6.7.2004, já jsem tehdy reagoval, když se mi zdálo, že ten kluk potřeboval mít aspoň něco rychle v ruce.Ale třeba z této diskuse budou mít užitek letošní maturanti. Dík za příspěvky.
|
|
|
|