Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Může odborně způsobilá osoba bez oprávnění provádět činosti na VTZ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může odborně způsobilá osoba bez oprávnění provádět činosti na VTZ?  (Přečteno 918 krát)
M. Vokáč
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 20.05.2025, 15:46 »

Tj. může fyzická osoba, která má odpovídající kvalifikaci a je držitelem osvědčení o odborné způsobilosti (zcela legálně a v souladu se zákonem) provádět: "Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení...",  
 - aniž by byla zaměstnancem právnické osoby, která je držitelem osvědčení a vykonávala tyto činnosti pro něj,
- nebo sama byla OSVČ a také držitelem přislušného oprávnění?

Po několikerém prostudování zákona 250/2021 Sb. a NV 194/2022 Sb a přečtení stovek stránek odborné literatury z oblasti elektrických instalací jsem nabyl dojmu že ne a považuji to za absurdní.

Zcela konkrétně se mi jedná o následující situaci:
- absolvoval jsem SOU - mechanik elektronik - ze školy jsem odešel s §5 podle vyhl. 50.
- absolvoval jsem ČVUT FEL - měřicí a řídicí technika
- během studia jsem pracoval několik let jako pomocný projektant pro slaboproud
- následně jsem 4 roky jsem pracoval ve firmě ve vývoji řídicích jednotek pro náhradní zdroje energie - po celou dobu jsem byl držitel §6 podle vyhl. 50.
- přestoupil jsem do firmy kde vývíjíme mikroelektroni ku, u zaměstnavale pouze absolvuji školení na §4

Nyní se soukromě, ve svěm volném čase, připravuji na zkoušku §7 Vedoucí elektrotechnik dle NV 194/2022 Sb. s cílem:
- zajistit si soběstačnost co se týče provádění některých prací na elektrické instalaci ve vlastní nemovitosti
- mít možnost tyto práce provádět pro známé a kamarády - ne jako OSVČ ani prostřednictví m jiného subjektu.

Buď mi něco zásadního uniklo nebo jsem si to vyložil moc po svém, ale následující věta zní celkem jasně. Cituji:
" Zákon 250/2021 Sb.
§7
(1) Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny jsou oprávněny vykonávat pouze odborně způsobilé právnické osoby a podnikající fyzické osoby. "

Tj. žádný elektrotechnik nebo revizní technik, který se vrátí domů ze svého zaměstnání, kde tyto činnosti běžně provádí, nesmí sám u sebe doma ani nikde jinde tyto práce legálně provést. Leda by si na to objednal firmu, ve které pracuje nebo nějakou jinou.

Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #1 kdy: 20.05.2025, 17:01 »

Tj. žádný elektrotechnik nebo revizní technik, který se vrátí domů ze svého zaměstnání, kde tyto činnosti běžně provádí, nesmí sám u sebe doma ani nikde jinde tyto práce legálně provést. Leda by si na to objednal firmu, ve které pracuje nebo nějakou jinou.
Myslím, že se tady o tom zde bavíme dlouho. U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené. Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.

Tedy již žádné: "nebojte paninko, padesátku mám".
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #2 kdy: 20.05.2025, 18:58 »

Nyní se soukromě, ve svěm volném čase, připravuji na zkoušku §7 Vedoucí elektrotechnik dle NV 194/2022 Sb. s cílem:
- zajistit si soběstačnost co se týče provádění některých prací na elektrické instalaci ve vlastní nemovitosti
- mít možnost tyto práce provádět pro známé a kamarády - ne jako OSVČ ani prostřednictví m jiného subjektu.

Asi lepší koupit dvě basy dvandy a pročítat normy. Tyhle všeobecný “padesátky” jsou ve většině případů ztráta času, neb se jedná o ryze komerční záležitost, kde není nic neobvyklého společný test a ústní o tom, jak to roste na zahrádce.
Jako fyzická osoba se s tím papírem můžete maximálně chlubit kamarádům, nebo pověsit vedle červeného diplomu na zeď.
V případě průseru je to krásná přitěžující okolnost.
Tím vás neodrazuji od sebevzdělávání, to je chvályhodné, někdy je na takovém kurzu solidní zdravověda, ale k práci samotné dostanete jen obecné informace.
Proč? Protože nikdo neřeší co a kde budete dělat. On totiž ten papír v původním významu je jakýsi pověřovací dekret, který se vztahuje na místo a druh vykonané práce.
Úplně jednoduše, kamarád mechanik mi udělá na autě kde co, ale jsou věci, které znají jen mechanici proškolení značkou na daný auto a jeho motor. Dtto mám nějaký papír od Siemensu, i když Omron funguje podobně, má svoje specifika a svůj SW, ty neznám, tak se do jejich systému necpu.

Tyhle potíže s padesátkou vznikly jako důsledek zavedení živnostníků a neodtažením legislativy a pouze naroubováním a již existující. Je potřeba, aby živnostník nějak prokázal odbornost.
Dobrý živnostník to má v podstatě jako ztrátu času, protože věnuje čas do samostudia a navštěvuje semináře, které jsou zaměřené na oblast, které se věnuje.
Kdo dělá pohony, půjde na motorářský, kdo instalace na něco od výrobce modulů či rozvaděčů.
Ale protože systém u živnostníků neumí posoudit kvalifikaci jinak, stačí papír.
Obdobně moderní kádrováci posuzují lidi podle počtu papíru o vzdělání, protože jinak to neumí.
Bylo by zajímavé, avšak nereálné, zavedení přezkoušení podle oboru vykonávané činnosti.
Takhle totiž fungovala a dosud leckde funguje padesátka. Člověk musí dokázat, že se orientuje v tom co dělá a kde dělá, jinak taky může druhý den zůstat doma a na překážkách ze strany zaměstnance sedět doma do dalšího přezkoušení.
Ekvivalentem by mohlo být pozastavení živnosti. Krásně by to oddělilo plevy od zrna.
A to neříkám nijak jízlivě, uznávám solidní řemeslníky, které živnost dobře živí, ale je mi k zblití z lehkoživek, co díky snadno získanému papíru žulí nic netušící zákazníky.
Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: 20.05.2025, 20:32 »

Myslím, že se tady o tom zde bavíme dlouho. U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené. Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.

Tedy již žádné: "nebojte paninko, padesátku mám".

Ta 50tka byla a je o samotné bezpečnosti při výkonu činnosti či o bezpečnosti vzniknuvší instalace, která bude sloužit pracovněprávní m vztahům.
O kvalitě odvedené práce není.
Takže směle do paniček ať již s nebo bez.
Pokud se něco nepovede, rozhodne o vině soud.
Zaznamenáno
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #4 kdy: 20.05.2025, 21:14 »

Ta 50tka byla a je o samotné bezpečnosti při výkonu činnosti či o bezpečnosti vzniknuvší instalace, která bude sloužit pracovněprávní m vztahům.
O kvalitě odvedené práce není.
Takže směle do paniček ať již s nebo bez.
Pokud se něco nepovede, rozhodne o vině soud.

Což o to, já o tom asi něco vím, že? Když to, co píšeš omílám čtvrt století. Kolorit minulé doby byl např.:
- přijmeme elektrikáře s padesátkou
- namontuje vám to elektrikář s padesátkou
- já mám padesátku po kolegovi co šel do důchodu

A podobných perel mám na tlustou knihu. A když jsme točili po 40. létech seriál V50
https://elektrika.tv/by-event/v50-historicky-exkurs-vyhlaskou-50-1978-sb
tak jsem zjistil, že samotnou podstatu toho předpisu za tu dobu nepochopily 3/4 národa.

Jeden elektrikář se na mě utrhl, že padesátka vůbec neměla §1 ani §2, jiný zase výšku § měl jako hodnost v armádě, jiný za vyšší § vyžadoval vyšší mzdu :-)

Malá nostalgie, no.

Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
M. Vokáč

« Odpověď #5 kdy: 21.05.2025, 00:37 »

U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené.

Domnívám se, že toto jednoduše není pravda. To, že danou činnost provedu u sebe doma a nikdo mě u toho neuvidí neznamená, že ji smím provést.
Ublížit u toho sobě ani nikomu jinému nemám v úmyslu. Doufal jsem, že z mého příspěvku bude zřejmé, že moje odborná kvalifikace je pro provádění mnou zamýšlených prací více než dostatečná.

Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.

Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro",  a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.

Co se týče odpovědnosti, domnívám se, že na fyzickou osobu padá v tomto případě dokonce vyšší odpovědnost, než na tu samou osobu v roli zaměstnance.
Pokud kvůli mě někdo vyhoří, přijdu o svůj vlastní majetek a/nebo svobodu. Pokud se mi to samé stane z pozice zaměstnance, ručím max. do výše několika násobků mzdy.

Zároveň nevidím jako validní argument s dohledatelnost í odpovědnosti, viz
př. a)  Kamarád elektrikář, OSVČ s oprávněním, mi přijde domů připojit varnou desku. Já nedostanu žádnou fakturu a on ode mě žádné peníze. Dáme si pivo, pokecáme. Ve městě v komunitě řemeslníků kde žiji je to často zcela běžný postup. Bohužel tu ve skutečnosti nemáme žádného elektrikáře.

př. b) Já jako držitel příslušného osvědčení, přijedu někomu odborně připojit varnou desku. Vystavím mu fakturu a nechám si za práci zaplatit i jako fyzická osoba nepodnikatel. Zcela v souladu se zákonem si totiž každý může příležitostně přividělat celkem až 50tis Kč/rok a tento příjem nemusí přiznávat.

V případě problémů v situaci a) nedohledáte mnoho. Postup je to ale zcela legální.
V situaci b) to má zákazník černé na bílem a najdete mě hned. Provést danou činnost ale nesmím ani s příslušným vzděláním a osvědčením.

Jednoduše tedy nerozumím tomu, proč by jedna a ta samá osoba, která se v daném oboru živí, ať už jako zaměstnanec nebo podnikatel, nemohla ty samé práce provádět i mimo pracovní poměr/podnikání.
Této skutečnosti si přece musí být vědom každý kvalifikovaný elektrotechnik, plynař a další VTZ profese, a nemůže jim to být lhostejné.
V práci je ten člověk třeba špička s desítkami let praxe, ale přijdete domů a na výměnu svítidla si musíte podle litery zákona objednat Frantu nýmanda, co vám nesahá po kotníky. Ale má IČO. To je dost smutné.
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #6 kdy: 21.05.2025, 07:55 »

Citace
Úplně jednoduše, kamarád mechanik mi udělá na autě kde co, ale jsou věci, které znají jen mechanici proškolení značkou na daný auto a jeho motor.

Dnes je doba, kdy i už "autoelektrikář" (....tronic a podobně) co se vrtá v elektroautech musí mít "50" (194)....
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Milan Hudec
*

« Odpověď #7 kdy: 21.05.2025, 08:02 »

Domnívám se, že toto jednoduše není pravda. To, že danou činnost provedu u sebe doma a nikdo mě u toho neuvidí neznamená, že ji smím provést.
Ublížit u toho sobě ani nikomu jinému nemám v úmyslu. Doufal jsem, že z mého příspěvku bude zřejmé, že moje odborná kvalifikace je pro provádění mnou zamýšlených prací více než dostatečná.

Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro",   a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.

Co se týče odpovědnosti, domnívám se, že na fyzickou osobu padá v tomto případě dokonce vyšší odpovědnost, než na tu samou osobu v roli zaměstnance.
Pokud kvůli mě někdo vyhoří, přijdu o svůj vlastní majetek a/nebo svobodu. Pokud se mi to samé stane z pozice zaměstnance, ručím max. do výše několika násobků mzdy.

Zároveň nevidím jako validní argument s dohledatelnost í odpovědnosti, viz
př. a)  Kamarád elektrikář, OSVČ s oprávněním, mi přijde domů připojit varnou desku. Já nedostanu žádnou fakturu a on ode mě žádné peníze. Dáme si pivo, pokecáme. Ve městě v komunitě řemeslníků kde žiji je to často zcela běžný postup. Bohužel tu ve skutečnosti nemáme žádného elektrikáře.

př. b) Já jako držitel příslušného osvědčení, přijedu někomu odborně připojit varnou desku. Vystavím mu fakturu a nechám si za práci zaplatit i jako fyzická osoba nepodnikatel. Zcela v souladu se zákonem si totiž každý může příležitostně přividělat celkem až 50tis Kč/rok a tento příjem nemusí přiznávat.

V případě problémů v situaci a) nedohledáte mnoho. Postup je to ale zcela legální.
V situaci b) to má zákazník černé na bílem a najdete mě hned. Provést danou činnost ale nesmím ani s příslušným vzděláním a osvědčením.

Jednoduše tedy nerozumím tomu, proč by jedna a ta samá osoba, která se v daném oboru živí, ať už jako zaměstnanec nebo podnikatel, nemohla ty samé práce provádět i mimo pracovní poměr/podnikání.
Této skutečnosti si přece musí být vědom každý kvalifikovaný elektrotechnik, plynař a další VTZ profese, a nemůže jim to být lhostejné.
V práci je ten člověk třeba špička s desítkami let praxe, ale přijdete domů a na výměnu svítidla si musíte podle litery zákona objednat Frantu nýmanda, co vám nesahá po kotníky. Ale má IČO. To je dost smutné.
Vaše domáci zásuvka, či varná deska kamaráda nejsou VTZ, v tom je celé to kouzlo.
Zaznamenáno
Radim Strycharski
*

« Odpověď #8 kdy: 21.05.2025, 08:55 »

To M.Vokáč:

váš dotaz má velmi široký záběr a bez předchozího samostudia legislativy se tu odpověď nedozvíte, protože i kdyby se v tomto vlákně správná odpověď objevila, tak ji pravděpodobně nepochopíte. Pokud chcete mít vědomost o tom, jak legálně něco udělat na elektroinstala ci sousedova soukromého domku, tak musíte nejdřív získat vědomost o tom, jak to legálně vypadá v nesoukromých oblastech a nastudovat definice klíčových pojmů, jako např. odborná způsobilost, podnikající osoba, vyhrazené technické zařízení, působnost zákona, působnost státního dozoru apod. Bohužel se to nedá zjistit způsobem, že někde narazíte na heslo, ke kterému bude cosi napsáno. Všechny pojmy platí ve vzájemných souvislostech, je to mozaika s danými pravidly a když není člověk dostatečně pozorný, snadno se dopustí chyby. Proto o tom zde na fóru najdete mnoho diskusí, které nejsou krátké. Začal bych jejich přečtením.
Zaznamenáno
M. Vokáč

« Odpověď #9 kdy: 21.05.2025, 09:17 »

Vaše domáci zásuvka, či varná deska kamaráda nejsou VTZ, v tom je celé to kouzlo.

Toho, že varná deska jako taková není VTZ jsem si vědom. Nicměně její připojení smí podle návodu výrobce provést pouze odborně způsobilá osoba. Stejně tak montáž toho svítidla. Tvrdíte, že na tyto práce tedy není potřeba mít oprávnění a zcela legálně je smí provést libovolná osoba znalá?

Zásuvka je dle mého názoru součást elektrické instalace budovy, což jVTZ je. A pokud se rozhodnu vyměnit takovou vyhořelou zásuvku, provádím na tomto VTZ opravu. K čemuž je zjevně nutné mít oprávnění.

V předchozím jsem použil zjednodušující příklady. Výměny přístrojů, připojování nebo opravu spotřebiču apod. pro vlastní potřebu běžně provádím a nelámu si s tím přiliš hlavu.
Nicméně moje cíle jsou o něco dál. Např. přesun elektroměru z fasády do sloupku a provedení kompletní rekonstrukce elektrické instalace bytu včetně vypracování průvodní dokumentace. Proto také řeším ten §7. Při těchto činnostech už to není jen o pracech za zavřenými dveřmi, ale je potřeba spolupracovat s třetí stranou.

Studium norem, konzultaci se zkušenějšími odborníky a především RT, který bude následně provádět revizi, považuji za samozřejmost.
Zaznamenáno
Peter Munka

« Odpověď #10 kdy: 21.05.2025, 09:35 »

Nepoznam ani nepotrebujem poznat detaily tejto problematiky v CZ, ale vidim silny paradox, ked napriklad na zvaranie plynovych potrubi staci mat absolvovany kurz so skuskou, cim zvarac ziska papier. Ten mu univerzalne plati kdekolvek. To iste preukaz na vysozdvizny vozik alebo vodicak na bager. Lekar ma tiez urobenu atestaciu z vseobecneho lekarstva a moze si otvorit ambulaciu ako sukromnik kdekolvek bez dalsich (velkych) papierovaciek.
Preco je to v pripade elektrotechnik ov viazane na nejakeho zamestnavatela, to nechapem.
Zaznamenáno
M. Vokáč

« Odpověď #11 kdy: 21.05.2025, 10:05 »

To M.Vokáč:

váš dotaz má velmi široký záběr a bez předchozího samostudia legislativy se tu odpověď nedozvíte, protože i kdyby se v tomto vlákně správná odpověď objevila, tak ji pravděpodobně nepochopíte. Pokud chcete mít vědomost o tom, jak legálně něco udělat na elektroinstala ci sousedova soukromého domku, tak musíte nejdřív získat vědomost o tom, jak to legálně vypadá v nesoukromých oblastech a nastudovat definice klíčových pojmů, jako např. odborná způsobilost, podnikající osoba, vyhrazené technické zařízení, působnost zákona, působnost státního dozoru apod. Bohužel se to nedá zjistit způsobem, že někde narazíte na heslo, ke kterému bude cosi napsáno. Všechny pojmy platí ve vzájemných souvislostech, je to mozaika s danými pravidly a když není člověk dostatečně pozorný, snadno se dopustí chyby. Proto o tom zde na fóru najdete mnoho diskusí, které nejsou krátké. Začal bych jejich přečtením.

Souhlasím, že se jedná o široké téma a nelze na něj jednoduše odpovědět bez znalosti dalších podrobností.
Existuje nespočet ruzných  životních situací a podmínek, které rozhodnou o tom, zda se na dané situace určitý zákon/nařízení/norma vztahují nebo ne.

Pokusil jsem se proto co nejlépe nastínit konkrétní situace.
Jedná se mi o provádění prací na elektrických VTZ zcela mimo pracovně právní vztahy. A to jak v případě pro vlastní potřebu tak případně pro někoho jiného. A to jak s možností takovou práci provést zdarma, tak za úplatu. V každém případě ale nejde o živnost.

Jak jsem uvedl hned na začátku, odpovídající legislativu jsem studoval několikrát a troufnu si tvrdit, že mnohem svědomitěji něž většina praktikujících elektrikářů živnostníků. A je dost dobře možné a pravděpodobné, že mi něco podstatného uniklo, protože mi mnohá omezení, která především ze zákona 250/2021 plynou, nedávají smysl. Stejně tak je možné, že se můj světonázor zcela liší od názoru normotvůrců, legislativců, živnostníků a podnikatelů. Zatímco já se snažím o maximální soběstačnost a nezávislost na dalších subjektech a profesích, ostatní se zjevně snaží o opak - aby se bez nich nikdo neobešel, doknce ani ten, kdo má stejnou profesi.

Každopádně  poklona  za váš komentář i za všechny ostatní. Jsem si moc dobře vědom toho, že pročtení diskuze, snaha o pochopení dotazu a sestavení rozumné odpovědi je velký žrout času.
Zaznamenáno
Petr Pavlíček 1
*

Opravy a údržba strojů, RT E2A

« Odpověď #12 kdy: 21.05.2025, 12:05 »

Můj názor je, že každá osoba, nebo firma, která vykonává montáž, opravy, revize a zkoušky na vyhrazených elektrických zařízeních musí mít oprávnění od TIČR.

Teda můj názor to vlastně není, ale takto chápu §5 NV190/2022Sb.

Navíc je to jeden z podkladů pro provedení revize dle přílohy č.2  k tomuto NV....

Takže jedině, že by ten RT který na to dílo bude psát revizi vzal veškerou zodpovědnost na sebe a podpsal se pod všechny dokumenty a jako zhotovitele napsal sám sebe. Ale to by bylo asi dost odvážné gesto od RT.
Zaznamenáno
Jiří Kantner

« Odpověď #13 kdy: 21.05.2025, 14:14 »

Odpovím citací zákona 250/2021Sb, konkreétně paragraf 7:
(1) Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny jsou oprávněny vykonávat pouze odborně způsobilé právnické osoby a podnikající fyzické osoby. Právnická osoba může vykonávat činnost podle věty první, zabezpečí-li její výkon odborně způsobilou fyzickou osobou pro danou činnost. To platí i pro podnikající fyzickou osobu, která sama nesplňuje požadavky na odbornou způsobilost.

(2) Činnosti na vyhrazených technických zařízeních podle odstavce 1 mohou vykonávat právnické osoby a podnikající fyzické osoby, které jsou držiteli oprávnění podle § 8 a 9.

Takže buď osoba právnická nebo fyzická podnikající a pokaždé musí být držitelem oprávnění.
O fyzické osobě, která je držitelem oprávnění není v celém zákoně nikde zmínka.
Možná, že autor textu nepředpokládal, že by si někdo obstarával oprávnění jen tak z "legrace" když nemá v úmyslu podnikat. A nebo tam byla cílená vůle fyzickým osobám takovou činnost nedovolit.
Komentovat zákon z pohledu, jaký vedlejší cíl jeho autor sledoval, nemá cenu.
Z praktického pohledu normální je nejezdit do křižovatky na červenou, nicméně 138km/h na dálnici vám určitě projde, pokud nebudete provokovat ještě něčím dalším. Zákony je dobré znát přinejmenším proto, aby člověk věděl,  kdy už se pohybuje na tenkém ledě.
Zaznamenáno
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #14 kdy: 21.05.2025, 15:04 »

Souhlasiím v tom, že se každý z nás může domnívat.

Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro",   a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.
Nemyslím, že bych cítil nějakou podrážděnost.

Ověřte si domněnku svého právníka.

Příliš dlouho osciluji mezi praxí a teorií, tedy mezi elektrotechnik y, výrobci nebo přáteli z TIČR a SUIP. Každý rok na školeních, konferencích snad všech vzdělávacích událostech (SOLIDteam, UNIT, PŠIS, ... ...) se vše vysvětluje. Založil jste téma s mnohými otázkami, přičemž se v jednom vlákně dá reálně řešit pouze jedna. Zde se mají opravdu upřesňovat pouze dílčí části nepochopení. Nelze zde suplovat celé školení.
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jaké potřebuji oprávnění k provádění oprav hromosvodu?
 Jaký je rozdíl mezi oprávněním a osvědčením? (rok 2004)
 Mohu provádět elektroinstalační práce ve firmě bez oprávnění k provádění elektroinstalace?
 Lze na živnost "Instalace a opravy elektrických strojů a přístrojů" provádět elektroinstalace v bytě?
 Co se naučit na zkoušky pro ITI?
 Mohu udělat revizi pouze s osvědčením RT?
 jak lze získat oprávnění k montáži hromosvodů?
 Za jakých podmínek lze provádět revizní činnost při vydaném oprávnění XXXX/7.20?
 Jak zjistit identitu RT dle evidenčního čísla?
 Proč musí mít RT zkoušky z vyhl. 50/78 Sb. §6 nebo §7 ?
 Jaké požadavky musí splňovat RT slaboproudých zařízení?
 Jakou musí mít revizní technik živnost na školení a přezkušování z vyhlášky 50?
 Který předpis, norma, zákon definuje rozsah oprávnění revizních techniků?
 Musím mít k podnikání na ŽL ještě oprávnění k elektromontážím vydané ITI?
 Znáte osobně případy kdy byl někdo potrestán ?
 Jaký zákon stanovuje odbornou způsobilost správce serverovny?
 Co obnáší získat oprávnění pro UTZ Českých drah?
 Musí mít revizní technik také osvědčení z § 8 ?
 Dá se nějak podat podnět k odejmutí revizního oprávnění?
 Co očekávat při získávání OPRÁVNĚNÍ k provádění revizí?
 Je nutné oprávnění k provádění revizí?
 Chtěl bych začít vyrábět el. spotřebiče, co musím splňovat?
 Zůstává evidenční číslo revizního stále stejné i po následném přezkoušení?
 Co hrozí firmě, která provedla elektrorevize technikem s propadlým osvědčením?
 Může provozní elektrikář sám provádět výrobu nových elektrických strojů?
 Myslíte že lze propadlému osvědčení konkurovat?
 Má oprávnění revizního technika neomezenou platnost?
 Jak se připravit pro získání oprávnění na provádění revizí e. zařízení?
 Musím mít oprávnění od TIČR i přes to, že na to ještě nemám vzdělání?
 Kde sehnat elektrikáře pro opravu jedné zásuvky?
 Jak má vypadat smlouva s projektantem,kterou vyžaduje TIČR pro vydání oprávnění?
 Potřebuji nějaký doklad pro zapojení vypínače elektromotoru?
 Mohu zasahovat do svorkovnice svítidel bez elektrotechnického vzdělaní?
 Kdo, a za jakých podmínek smí vstoupit do průmyslového rozvaděče?
 Mohu s §7 vyhl.50/78sb. opravovat zdvihací a plynové zařízení?
 Co je potřeba pro OSVČ ve slaboproudu?
 Může TIČR vystavit dvě oprávnění na jednoho revizního technika?
 Musí mít právnická či fyzická osoba oprávnění od TIČR?
 Jaké rozdíly vidíte mezi oprávněním a osvědčením vy?
 Za jakých okolností může obec požadovat upravit nějaký rozvaděč někde ...?
 U TIČR změna u přijímání žádostí
 Jaké jsou požadavky TIČR pro získání TIČR oprávnění/ osvědčení?
 Musí mít organizace zaměsnávající jednoho údržbáře (elektrikáře) oprávnění?
 K čemu nás opravňuje Osvědčení revizního technika?
 Mohu jako neelektrikář instalovat hromosvodní soustavy?
 Kdo potřebuje oprávnění v rozsahu zkoušky na VTZ-E?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 2.233 sekund, 22 dotazů.