Vede je k tomu asi to, že se kabel vhodných barev vodičů nevyrábí. Navíc je v návodu jasně napsáno že připojit tento výrobek smí jen osoba znalá. Dále jsou tyto vodiče vždy velmi dobře značeny (šedý je pevně spojen s modrým a přelepeny jsou značením N ) a schéma zapojení je nejen v návodu, ale většinou i nalepené vedle svorkovnice.
Pokud to někdo zapojí špatně, bývá to zpravidla laik který chce ušetřit. Pak mu ty škody docela patří a jsou celkem slušnou "odměnou" za další cennou životní zkušenost

kolega nedávno zapojoval indukční desku, která měla již vyvedený kabel. Vzal návod od výrobce a dle něj to zapojil (černá na L1, hnědá na L2, modrá a šedá na N a ZŽ na ZŽ. no když nahodil jistič prda jak prase a vyhozenej hlavní. Tak si to čel několikrát překontrolovat a vše měl správně. Tak to zkusil znovu a opět prda.
Tak mi volal zda bych neporadil, první co mě napadlo, je to že deska je špatně popsaná, nebo poškozená. Tak jsem mu doporučil ať změří odpor mezi L a N a mezi L a ZŽ. Oboje v pořádku.
Pak mě napadlo zda náhodou blbečci ve výrobě nedali klemu mezi černý a hnědý vodič tak ať změří mezi černým a hnědým, samozřejmě, že zkrat.
Tak musel otevřít kryt přívodní svorkovnice a fakt že tam byla mrcha. Nikde v návodu nebyla jediná zmínka, že pro napájení na 2 fáze je potřeba otevřít kryt a odpojit klemu.
Koho z vás by napadlo se dívat pod kryt přístroje ze kterého vede již přívodní kabel (mimochodem popsán) zda tam není klema když o tom v návodu není zmínka?