Jaromirjaja
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 06.09.2023, 12:52 » |
|
Pro svůj záměr pátrám po technologií dálkového ovládání. Záměr je mít jeden dálkový ovladač, kterým budu moci ovládat zařízení do vzdálenosti cca 5 metrů tak, že na to zařízení budu muset tím ovladačem směrově zamířit. Samozřejmě s určitým rozptylem, třeba půl metru či metr. Dále aby bylo možno pomocí stejného ovladače a stejného tlačítka na ovladači ovládat i jiné zařízení poblíž toho předchozího, aniž bych musel měnit kanál. A nakonec aby můj ovladač a ovládaná zařízení měli svůj jedinečný kód a při spojení ovladače a ovládaného zařízení došlo k záznamu o tomto spojení. Takovým možným příkladem pro lepší představu by byl pracovník ve skladu, který pomocí dálkového ovladače počítá jednotlivé kusy v regálech a každá pozice v regálu má svůj přijímač s jedinečným kódem a při každém zamíření ovladače na ten přijímač dojde k záznamu, že regálové pole je obsazeno (berte to jako možný příklad). Ještě bych dodal, že ovládaná zařízení by mohla co do množství postupem času přibývat, aniž by muselo dochazet k neustálému programování ovladače. Existuje již principiálně něco podobného mému popisu ?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #1 kdy: 07.09.2023, 02:01 » |
|
Jediné co mne napadá, je infračervené, nebo jiné optické ovládání. Tam se směrový efekt dokáže projevit. Nicméně určité plochy a materiály fungují jako zrcadlo a signál odráží. Tedy se na to nelze spoléhat. Moderní "rádiové" ovladače jsou z principu všesměrové a tedy pro vás nevyužitelné.
Pokud se týká třeba toho skladu, tak to už je plně vymyšlené a čtečky čárových a QR kódů slouží jak pro prodej zboží, tak i během inventur a podobně. tedy mi ten příklad připadá jako pokus o vlámání se do odemčených dveří. Asi by jste měl být konkrétnější s vaší představou využití.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|