Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 3 4 [5] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: V jakém dokumentu je vyžadováno třídění závad při revizích na C1, C2, C3?  (Přečteno 18065 krát)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #72 kdy: Dnes v 16:38 »

Zkusme přehledně, jak má vypadat .....

Hele,  osobně se asi do této diskuse nezapojím i když nějakou představu mám.

Mě osobně je totiž jedno jestli si někdo nechá na altán (nebo cokoliv jiného) udělat projekt nebo revizi. Je to každého osobní odpovědnost do které nezasahuju. Zapojím se do toho až v ten okamžik kdy o to provozovatel skutečně stojí. Buďto jen provedu revizi (neřeším nyní výsledek) kdy poukážu na případné rozpory a třeba tu chybějící dokumentaci, případně nabídnu i pomoc s řešením případných závad, či s dokumentací.

V době kdy se (bohužel) běžně dělá i reviduje instalace podle DSP, kdy někteří RT bez problému zrevidují cokoliv i bez dokumentace, nebo dokonce provádějí revize či další činnost bez oprávnění, se nebudu úplně handrkovat o tom jestli jsem dostal přesně ten typ dokumentace co mám dostat. Přiznávám se že jsem rád za každý alespoň trochu smysluplný dokument který se ke mě dostane. Jen občas mám k dispozici opravdu kvalitní podklady a domnívám se že podobně je na tom většina zde diskutujících RT, pokud nedělají třeba v tom průmyslu kde je situace o poznání lepší.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jan Bocek
*

« Odpověď #73 kdy: Dnes v 17:32 »

Za mě je jádrem pudla jediné.

Za mne také.....
elektroinstala ce se provádí na základě projektové dokumentace
a revizní technik má mít k provádění výchozí revize a pravidelné revize
dokumentaci elektrického zařízení odpovídající skutečnému provedení.
AMEN

Není dokumentace?
Jako by elektroinstala ce neexistovala, nařizuje Zákon.

Jak tu EI chcete obsluhovat, udržovat a revidovat?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Rudolf Šála
*

« Odpověď #74 kdy: Dnes v 20:26 »

Ze své praxe vidím, že je to tak 50:50, kdy jedni kolegové uvádí chybějící dokumentaci za závadu a druzí to buď ignorují, nebo píšou letité plky, že dokumentace je uložena u provozovatele. Zajímavé jsou i takové, ehm podmíněné závěry revizí kdy zařízení bude schopno bezpečného provozu po odstranění závad.

Přitom jak zde bylo řečeno, chybějící dokumentace byla závadou vždy. Dříve dle norem, pak se vedli polemiky o závaznosti norem. Se změnou legislativy přišel zákon 250 a NV190 kde se zdá být vše jasně dané předpisem vyšší právní síly.

Za mě je důležité jak z toho ven. A ani zde není jasno. Protože existují i radikální výklady, že takovou dokumentaci skutečného stavu může vypracovat jen projektant s autorizací.  tanecek

Milan Hudec
*

« Odpověď #75 kdy: Dnes v 21:27 »

Právě proto jsem uvedl tři jednoduché (každodenní případy s nimiž se RT potkavá) a číhám kdo se ujme relevantní odpovědi.
Rudolf Šála
*

« Odpověď #76 kdy: Dnes v 22:29 »

Právě proto jsem uvedl tři jednoduché (každodenní případy s nimiž se RT potkavá) a číhám kdo se ujme relevantní odpovědi.

Běžnější je poptávka na starý provoz nebo bytový dům, kde kdysi určitě dokumentace byla, ale buď se ztratila, nebo někdo drze provedl rekonstrukci bez projektu a skutečný stav není zadokumentovan ý.

Ty vaše tři příklady se týkají výchozích revizí, tam není o čem polemizovat, montáži má předcházet projekt.

Problém samozřejmě je i ekonomické hledisko, kdy by bylo značně komplikované sehnat autorizovaného projektanta kvůli vytíženosti i ceně na rekonstrukci bytu v paneláku, nebo zmíněný altán na zahrádce domu.

U RD nebo té školky, z logiky věci nejde stavět bez dokumentace.

Jiná věc je, že často i zde dochází k obcházení, udělají se jen "papíry" pro povolení, instalaci někdo nějak udělá jak si uváží a pak by chtěl revizi, když nemá dokumentaci el.instalace, protokol o určení vnějších vlivů, analýzu rizik, výrobní dokumentaci rozvaděčů a ideálně ani oprávnění TIČR  tanecek Pak se hledá trouba co to napíše a nebrblá.
Jan Bocek
*

« Odpověď #77 kdy: Dnes v 22:39 »

Zkusme přehledně, jak má vypadat (co má obsahovat a kdo je opravněn ji zpracovat) dokumentace pro provedení revize v násl.případech ( jen zákonné minimum, bez vlastní invence).
1.altán bez potřeby stav.povolení
2.RD novostavba se stav.povolenim
3.školka novostavba se stav.povolenim, navíc VTZ

Nikdo se nechce zesměšnit, ale Nehemiáš mne vytahal za uši, že mám být stručný, proto

1a. Předpokládám, že žádné schéma nedostanu a proto nakreslim na A5 jednopolové zapojení od jističe a chrániče až po lampy a zásuvky. Oprávnění mám a mohu doložit

1b  Bude u toho tvůrce elektrikář a tak tu malůvku chci od něj s podpisem. Každý elektrikář se učil technickému kreslení. Takže má oprávnění

2.  Zde budu požadovat od dodavatele elektroinstala ce PD a výrobní dokumentaci a  hlavně přesné jednopolové schéma skutečného zapojení a schéma zapojení rozvaděčů a k tomu ještě protokoly o měření a k tomu  podepsaný protokol o shodě.

3.  Zde totéž co za 2) ale zde budu chtít oprávnění a výrobní dokumentaci, případně PD se zeleným přebalem a schválením TIČRem, pokud bude školka v kat.1 A zde přibude jak PD tak výrobní dokumentace, tak ještě provozní dokumentace s Návodem pro obsluhu a údržbu, prohlášení o shodě a protokol o měření.  A ta provozní dokumentace bude úplná s technickou zprávou a se schématy a dalšími náležitostmi.

Určitě jsem na něco zapomněl, protože všechny tři kategorie jsou pro mne  jen příležitostné revize a jsem více v tom průmyslu. Ale i tam jsem na dodavatele protivný i když si mnozí zvykli, hlavně u VRZ, kdy bojují za provozovatele a ne za dodavatele. Provozovatel má v ruce mocnou zbraň a to je zaplacení faktury dodavateli.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Stran: 1 2 3 4 [5] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak nejrychleji detekovat závadu na osvětlení?
 Netušíte, proč ty jističe padají?
 Mám se jako revizák pustit do odstraňování závad?
 Jak zjistit příčinu vybavování proudové ochrany?
 Smí revizní technik psát závadu do revizní zprávy?
 Musí provozovatel el.zařízení odstraňovat závady z revizní zprávy?
 Ako oficiálne nazvať kontrola odstránených závad?
 Nesprávně provedená instalace před výbuchem
 Neoznačená zásuvka na rozvaděči stroje, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači
 Požár způsobila pravděpodobně závada na elektrospotřebiči.
 Znáte sborník závad pro revizní techniky?
 Proč má spotřebič 50% výkonu při plném napětí a správné impedanci vedení?
 Je rozvaděč bez štítku výrobce hrubá závada v el. instalaci?
 Môže elektroinštalácia ovplyvniť životnosť tlakovej expanzky kúrenia?
 Jakou napsat do RZ závadu při jištění 3f zásuvky 32A deonem 40A?
 Jak najit misto zkratu mezi jednou fazi a N na kabelu CYKY 5x2,5?
 Dle jaké normy se posuzuje závada zásuvky 230V?
 Jak řešíte standardní nedostatky elektroinstalace?
 Jak se zachovat když se setkáte se starým, již nevyhovujícím spotřebičem?
 Přidáte také svůj letní úlovek elektrotechnické prasárničky?
 Mohu poprosit o vyjadreni k zavadam na elektroinstalaci?
 Jak se vám zamlouvá takovéto odstranění revizní závady?
 Existuje nějaká databáze závad pro pravidelné revize?
 Je třeba informovat distributora při závadě v HDS zjištěné při revizi?
 Může vyhovět při revizi poškozená lišta na přívodu do bytového rozvaděče?
 Je demontáž FI ve stávajícím zařízení, je hrubá závada?
 Podělí se někdo o závadovník?
 Nač pamatovat i při jednoduchých opravách elektrického zařízení?
 Jaký systematický a pečlivý postup je potřebný při diagnostice obvodů?
 Jaký systematický a pečlivý postup je potřebný při diagnostice obvodů?
 Jaké znalosti a dovednosti má mít dobrý elektroúdržbář?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.031 sekund, 22 dotazů.