Jindřich Hříbal
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 25.05.2009, 17:42 » |
|
Jakou musí mít revizní technik živnost na vykonávání školení, zkoušky a přezkoušení z vyhlašky 50? Dlé mého stačí mít oprávnění od ITI a živnostenské oprávnění na : Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení a samozřejmě příslušný paragraf. Nebo je k tomu potřeba ještě jiné např. vázané živnostenské oprávnění Poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci?
#uft#
|
|
|
|
Novas
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 25.05.2009, 23:06 » |
|
Kolega ma na porádaní školení tuto ohlašovací volnou živnost.
Pořádání odborných kurzů, školení a jiných vzdělávacích akcí včetně lektorské činnosti
|
|
|
|
Miloslav Dunda
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 25.05.2009, 23:22 » |
|
Vyhláška ČÚBP č.50/78Sb., §8.
|
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 26.05.2009, 01:30 » |
|
Kolega ma na porádaní školení tuto ohlašovací volnou živnost. Pořádání odborných kurzů, školení a jiných vzdělávacích akcí včetně lektorské činnosti
To je už bohužel minulost. Právě před týdnem jsem měl návštěvu z Živnostenského úřadu....  Pro provádění školení a přezkoušení je třeba mít opravdu vázanou živnost Poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Podmínky pro její získání jsou např. ZDE. Osvědčení ani Oprávnění ITI nemá s uvedenými činnostmi nic společného. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 26.05.2009, 15:54 » |
|
Na školení jsem se dozvěděl že pozměňovací vypracování na vyhl.50 nebylo přijato a minimálně do roku 2011 bude tato platit v dosavadním znění.... I kdyby bylo dnes schváleno nové znění vyhl.50/78 Sb...do toho roku 2011 s tím nikdo nehne...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.05.2009, 06:05 » |
|
Neprocházel jsem databáze ale co jsem byl na zkouškách tak to může dnes dělat asi každý.../mám takový dojem/...protože firmy "zkoušky všeho" neví o elektrice skoro nic....jen mají firmu za různé zkoušky a zavolají si třeba jako lektora RT nebo pracovníka ITI nebo IP a ti jim vše garantují..... Je to ze zkušenností...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jindřich Hříbal
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.05.2009, 08:31 » |
|
Neprocházel jsem databáze ale co jsem byl na zkouškách tak to může dnes dělat asi každý.../mám takový dojem/...protože firmy "zkoušky všeho" neví o elektrice skoro nic....jen mají firmu za různé zkoušky a zavolají si třeba jako lektora RT nebo pracovníka ITI nebo IP a ti jim vše garantují..... Je to ze zkušenností...
Ano to máte pravdu. Organizace, která provádí např. montáž tepelných čerpadel potřebuje mít osoby znalé s vysšší kvalifikací a protože nemá svého vlastního RT tak si pozve externí RT do komise. Poznamka - RT musi vyfakturovat např. přezkoušení z vyhlášky 50 a k tomu musí mít živnostenské oprávnění - je tedy jedno ze firmy o elektrice nic nevi, ale kdyz zavolaji RT ten fakturuje a na to musi mit zivnost. Problem tedy timto neni vyresen - Stale je v tom namoceny jen RT. Kdyz prijde kontrola jemu od musi prokazat ze na cinnost kterou vykonavá (fakturuje) má živnostenské oprávnění.
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.05.2009, 10:57 » |
|
Ano to máte pravdu. Organizace, která provádí např. montáž tepelných čerpadel potřebuje mít osoby znalé s vysšší kvalifikací a protože nemá svého vlastního RT tak si pozve externí RT do komise. Poznamka - RT musi vyfakturovat např. přezkoušení z vyhlášky 50 a k tomu musí mít živnostenské oprávnění - je tedy jedno ze firmy o elektrice nic nevi, ale kdyz zavolaji RT ten fakturuje a na to musi mit zivnost. Problem tedy timto neni vyresen - Stale je v tom namoceny jen RT. Kdyz prijde kontrola jemu od musi prokazat ze na cinnost kterou vykonavá (fakturuje) má živnostenské oprávnění.
Naprosto přesně a správně napsáno !  A právě problém tzv. "neoprávněného podnikání" je jedním z hlavních důvodů pro kontroly ze strany ŽÚ, které právě letos probíhají.  TO Dudek : Když se podíváte do aktuálního seznamu živností volných, např ZDE, tak tam nic takového není. Nebo snad ano ? Pozn.: živnost č.112 z tohoto seznamu opravňuje pouze k pořádání, nikoli k vlastní výuce ! Je tedy pro pořadatele, nikoli pro přednášející.Jak mi bylo asi před 2 týdny, právě při kontrole u mne vysvětleno. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
Aleš Dudek
OSVČ

ALE, váš rodinný elektrikář
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 28.05.2009, 19:17 » |
|
Na druhou stranu, my tu diskutujem o složení komisí a žákonnosti takového podnikání, když dneska na živnostenském úřadě po žadateli nechtejí prakticky nic, než výuční list.
Mám osobní zkušenost, kdy jsem se setkal s člověkem docela nedávno vyučeným, dělá na živnost, a to že mám mít nějaké zkoušky dle vyhl. 50 par. 8 ani neví, natož potřebnou praxi 6 let. Na úřadě mu řekli to to už nepotřebuje. (Bohužel tomu odpovídají i jeho znalosti základních povinností s ohledem na dodavatelskou činnost.)
|
Vlachovice, okr. Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina
vzduchotechnik a elektromontáže všeobecně
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 28.05.2009, 20:01 » |
|
mnou nalezené volné živnosti :
Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti Organizační zajištění přednáškové činnosti Organizování školící činnosti (kurzů, seminářů, přednášek)
Ano, to souhlasí. Ty všechny živnosti opravňují k organizování, zajišťování a pořádání. 
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.05.2009, 20:07 » |
|
Mám osobní zkušenost, kdy jsem se setkal s člověkem docela nedávno vyučeným, dělá na živnost, a to že mám mít nějaké zkoušky dle vyhl. 50 par. 8 ani neví, natož potřebnou praxi 6 let. Na úřadě mu řekli to to už nepotřebuje. (Bohužel tomu odpovídají i jeho znalosti základních povinností s ohledem na dodavatelskou činnost.)
Zvýrazněná věta měly správně být : "Na úřadě mu řekli že to už pro ně nepotřebuje." A tak to prostě je. Ale nedával bych vinu ani onomu živnostníkovi a ani úřednictvu na ŽÚ. Tento paskvil mají na svědomí naši odborníci-zákonodárci a jejich týmy poradců, náměstků, mluvčích, podržtašek a jiných rodinných příslušníků (většina také jistě mimořádné kapacity). 
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 29.05.2009, 07:10 » |
|
Už jsem se setkal, že ten kdo pořádá školení Vyhl.50... jen vybírá peníze a ani neví jak správně vyplnit doklad o absolvování..!....je to na zasmání ale je to tak !
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 29.05.2009, 08:40 » |
|
A skutečně musí každý přednášející lektor (jedno v jakém oboru) být držitelem ŽL? Já myslím, že né. Používají se myslím i jiné formy vztahu mezi organizátorem školení a lektorem.
Ohledně jiných forem (dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti, přednáška za oběd a lahvičku....) nevím, ale jestliže by měl přednášející vystavit daňový doklad, na kterém bude tato činnost uvedena, tak musí.  Alespoň podle poučení od pracovnic kontroly ŽÚ v Trutnově.
|
|
|
|