V bytovém domě zkolaudovaném v roce 2021 nám začaly teď v lednu 2025 odcházet stykače osvětlení hromadné garáže. Chtěl jsem se zeptat, jestli je to "normální", případně co se s tím dá dělat. Dům je užíván od léta 2022, v garáži je cca. 180 parkovacích míst, tedy "značný pohyb" a "časté spínání" světel (čtyři nezávislé zóny).
Řízení je přes PIR senzory pohybu, které přes relé se zpožděným doběhem ovládají několik stykačů Eaton Z-SCH230/1/25-20. Na každém ze stykačů je připojen jeden okruh osvětlení, C/10A, podle projektu je zatížení 600-900W, prakticky máme na každém okruhu 8-13 svítidel typu "Lena Lighting Tytan 2 LED Basic". Jedno jsme otevřeli, uvnitř je spínaný zdroj "Tridonic LC 50/300/170 fixC Ip SNC2".
Prošel jsem katalogové listy, zdroj má při zapnutí po dobu max. 100 μs odběr až 15A. Celkem tedy 13*15A = 195A, ale je to garáž, čili "relativně dlouhé kabely" s nějakou impedancí (některá vedení jsou v 1.5mm², jiné v 2.5mm², jeden okruh podle PD dokonce 4mm²), reálně bych tedy řekl, že špičky budou "spíš míň". Některá světla mají baterku (nouzové svícení), čili potenciálně jiný zdroj s potenciálně větší/menší špičkou. Lepší dokumentaci bohužel nemáme.
Mám za to, že spínaný zdroj má kvůli kondenzátorům na vstupu charakteristik
u zátěže AC-6b. U stykačů Eaton píše, že jsou určeny i pro spínání osvětlení, v katalogu (
https://www.eaton.com/content/dam/eaton/products/electrical-circuit-protection/circuit-breakers/spd-surge-protection/cz/eaton-instalacni-prostroje-2020-SK_BA_2020_CZ-cs-cz.pdf, strana 205-210) jsou popsány parametry pro spoustu různých zátěží, ale nenašel jsem zrovna ten (asi) náš AC-6b. V anglické verzi (
https://www.eaton.com/content/dam/eaton/support/hungarian/document-library/catalogs/xPole_Installation%20Devices_Product%20Catalog_2019_en_hu.pdf, strana 262) se říká, že pro LED zdroje je nejvyšší přípustná špička 233A. Četnost spínání má být nejvýš 300 cyklů za hodinu (ale pro AC-1 a AC-3), to splňujeme, životnost ale 0.1 × 10⁶, no, to není moc

.
Stykače jsou v rozvaděči "relativně těsně" vedle sebe, místa je tam ale dost, naše údržba je teď preventivně "rozšoupla" pro snad lepší chlazení.
Zatím nám po necelých třech letech běžného provozu teď v lednu odešly dva stykače ze dvaceti, čili úmrtnost 10%. Chtěl jsem se zeptat, jestli dává smysl zvolit jiný typ (a co to pak papírově obnáší stran dokumentace rozvaděče), a zda je takovýto projekt řízení v pořádku.