Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 20.05.2023, 08:51 » |
|
I k normám je potřeba se stavět s rozumem, který by měl být vždy přítomen při jejich studiu a při samotné fyzické aplikaci jejich doporučení a požadavků. Dnes je především hodně náročné se v normách orientovat. V důsledku neustálého rozšiřování počtu edicí se v nich ztratí kde kdo a jejich výklad pak mnohdy pokulhává za zdravým selským rozumem. Důsledkem je pak rozhádanost všech našich odborníků. To je smutné. Když si pak ještě vezmeme, že tu máme pár rozsáhlých norem, které jsou vyloženě a velice okatě jasným lobingem velkých nadnárodních firem, co si pak máme o normotvůrství a jeho výsledku myslet? A jedna z těchto firem to dotáhla tak daleko, že jede na vlně vyvolávky panické hrůzy v doprovodu zlobované normy. Chování posluchačů na několika posledních školení mě v tom jen utvrdilo.
Takže za mě bývala technická norma přínosem a jakýmsi svatým grálem, podle kterého všichni prováděli svá díla. Vše bylo jasné, stručné. V těch dobách byl revizní technik pánem situace s cejchem velice vzdělaného odborníka. Dnes na mě normalizace působí spíš jako dobrá podpora dobrého kšeftu vybraných skupin lidí, obsahově pod bývalým průměrem. Ona sama kvalita norem, jakoby korespondovala s kvalitou dnešních revizních techniků.
Tak nějak mi je z toho všeho smutno.
|