Radim Stárek
|
 |
« kdy: 01.03.2013, 08:38 » |
|
Jaké doporučujete,aby měl běžný,ne-li každý elektrikář doma normy? Aby vlastně měl pokaždé k dispozici případné změny, které normy obsahují. Jedná se o to,že norem elektro je hodně a jsou dost drahé, ale občas člověk do nich potřebuje nahlédnout.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.03.2013, 13:49 » |
|
Jaké doporučujete,aby měl běžný,ne-li každý elektrikář doma normy? Aby vlastně měl pokaždé k dispozici případné změny, které normy obsahují. Jedná se o to,že norem elektro je hodně a jsou dost drahé, ale občas člověk do nich potřebuje nahlédnout.
Doma nic nemusíte mít....  Předplaťte si UNMZ normy on line a máte je stále k dispozici a novinky ihned!! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Josef Martinec

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.03.2013, 14:23 » |
|
Mám předplaceny normy online s neomezeným tiskem , to co nejvíc používám si vytisknu, a další 2 roky si zaplatím jen prohlížení. Takže momentálně mám v posledních edicích TNI a ČSN 33 2130 ČSN 33 1600 ČSN 33 2000-4-41 ČSN 33 2000-5-51 , 52 , 54 ČSN 33 2000-7-701,702,704,705,713 Což na to aby se člověk zorientoval podle mne stačí Radši čtu na papíře než na monitoru  Ostatní řeším online, je tam jediná nevýhoda že je to limitováno na počet PC.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.03.2013, 15:21 » |
|
... Což na to aby se člověk zorientoval podle mne stačí ...
33 2000-1 (aktuální verze ed.2) je tak trochu odrazovým můstek pro celou řadu "2000" Kolego, co hromosvody? Ochrana se dnes řeší komplexně i vnitřní rozvod by měl být podle nějakých pravidel pro ochranu před přepětím... Když vyjdeme z toho, jak to má fungovat, že by instalaci kromě běžných oprav měl navrhnout projektant a zkontrolovat revizák, běžný elektrikář by snad víc než rozsáhlou sbírku norem využil dobrou knihu se zapojeními, nějaké ty katalogové listy používaných komponentů, a také se hodí "zápisník plný zkušeností" (byly doby, kdy jsem ho nepotřeboval, ale "časy se mění"...)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.03.2013, 17:45 » |
|
Mě by stačilo, kdyby plugin fileopen fungoval i na jiných OS než Windows a jiném prohlížeči než IE. Pak by to byl luxus.
 souhlas. Nechápu proč musím být tak úzce limitován. Osobně bych ještě uvítal možnost označovat si důležité pasáže, nebo si k nim moci dělat poznámky.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
raj
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.03.2013, 19:26 » |
|
Buďme rádi aspoň za to, co je.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.03.2013, 19:47 » |
|
Třeba se mýlím, ale odhaduji, že rozdíl vybraných financí za přístup a náklady se zabezpečením spojené není velký, tak proč nejsou volně plně?
Protože zákon.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.03.2013, 09:30 » |
|
Pro běžné elelektrikáře jsou podle mého soudu nejdůležitější normy z řady ČSN 33 2000.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 02.03.2013, 09:36 » |
|
Zákon lze měnit jak když ocasem se mrská
Zákon, který by znamenal nižší inkaso státem? Bavíme se o ČR?  Jak psal kol. Rajmont - buďme rádi za to, jak to je. Už si nepamatujeme jaký boj za současný stav to byl?
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.03.2013, 10:17 » |
|
Třeba se mýlím, ale odhaduji, že rozdíl vybraných financí za přístup a náklady se zabezpečením spojené není velký, tak proč nejsou volně plně?
Už mám asi 4 rokem ON LINE normy.....podí vejte se kolegové, jaké pořadové číslo máte od začátku prvého přihlášení k odběru norem.... Já jsem to počítal +- je to pěkný balík pro ÚNMZ !! Dříve se všechny normy kopírovali-majitel si koupil 1 výtisk a 50 elektrikářů jej pak mělo také.... Jaké to měli úniky....dnes se jim prachy jen hrnou ..... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.03.2013, 10:35 » |
|
Stejně je v tom bor*el! V jistou dobu (nehledal jsem, jestli ještě je) byla dohoda mezi UNMZ a Ministerstvem pro místní rozvoj a byly ke stažení některé normy, které byly potřebné pro stavební řízení, vyplývalo to ze zákonů týkajích se výstavby... Byla to např. ČSN 73 6110 (silnice a místní komunikace) Jestliže nějaký zákon vyžaduje vyhodnocení rizika přo plánování ochrany před bleskem, nemělo by být podle stejného principu "free" to, podle čeho se vyhodnocení rizik dělá...?
Ale jak napsal p. Rajmont, buďme rádi, že je to tak, jak to je...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 02.03.2013, 11:43 » |
|
Ale vraťme se zpět k původní otázce. Také doporučuji předplacní ČSN Online. Nahlížení bez tisku stojí 1000,-Kč a to je vlastně zadarmo.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 02.03.2013, 13:25 » |
|
Už mám asi 4 rokem ON LINE normy.....podí vejte se kolegové, jaké pořadové číslo máte od začátku prvého přihlášení k odběru norem.... Já jsem to počítal +- je to pěkný balík pro ÚNMZ !
To takhle spočítat nejde.  Já začínal s číslem (objednávky!) 64, rok nato 13201, další rok 26878, pak 42067 a další 55943. A jedná se pořád o jednoho předplatitele. Přesná (?) data lze nalézt ve Výroční zprávě ZDETO admin: omlouvám se za odkaz, ale velikost v odkazu převyšuje možnosti pro přímé vložení
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|