Petr Šapovalov
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« kdy: 07.11.2017, 18:23 » |
|
Budu měnit staré panelákové zásuvky viz foto. Budu dávat dvojzásuvky ABB Tango s natočenou dutinou. Jen nevím, co použít místo spodního krytu pod současnou zásuvkou kde vedou kabely, aby to nějak vypadalo. Má ABB nějakou krytku, kterou lze pro toto řešení použít? Nebo mám použít klasickou širokou lištu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #4 kdy: 08.11.2017, 06:59 » |
|
Tak nějak tuším, že je to kutilská záležitost. Pokud jsem se třefil, tak se dá s vysokou pravděpodobnos tí předpokládat neúspěch.
Do bezšroubových zásuvek není hliníkový vodič vhodný (viz kol. Schwarz), původní vodiče jsou různě vytvarované, budou nejspíš krátké a do bezšroubových svorek by se měl použít čerstvě oholený od šroubků neomačkaný vodič, takže ho bude třeba ještě zkrátit. U dvouvodičového rozvodu je problém provést propojku PE-N tak, aby byl rozvod spolehlivý a bezpečný.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #5 kdy: 08.11.2017, 07:46 » |
|
Pokud jde o vodiče s hliníkovým jádrem, určitě se těmto zásuvkám vyhněte a použijte zásuvky se šroubovým spojením.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #7 kdy: 08.11.2017, 13:00 » |
|
Musíme ale stále myslet na to, že vyrobením každého dalšího spoje vlastně vyrobíme další potenciální poruchové místo a dobře víme, jak je to s pravidelnými revizemi v bytové vástavbě. Porucha se pak řeší až když jde o život. Jde také o to, jak je člověk zručný a jak se dokáže poprat s nedostatkem místa. Vlastně....... pan Šapovalov neuvedl, jaké má v krabicích vodiče a my už tu řešíme tu horší variantu Odkazuje na foto, které nevložil. Opět můžeme pouze hádat, ale kde vzít tu zatracenou křišťálovou kouli?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Petr Šapovalov
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #8 kdy: 08.11.2017, 17:33 » |
|
Omlouvám se, že jsem neuvedl jaké mám vodiče. Zásuvky jsou sice staré, ale všude mám Cu vodiče foto se mi nakonec nějak nepodařilo vložit. Ale jedná se o klasické staré dvojzásuvky cca 10cm nad podlahou, které mají pod sebou krabičky na vodiče, které vedou od podlahy. Předpokládám tedy, že se zásuvkami ABB problém nebude.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #13 kdy: 09.11.2017, 11:10 » |
|
Je to sice trochu mimo téma, protože zde zůstavají původní kabely, ale když už to zde kolegové nakousli, tak osobně na podobné rozvody používám systém Tehalit. Na netu se nechá "pohrát" si i dobrým konfigurátorem, který mi už několikrát pomohl s výběrem barvy u zákazníka. http://download.hager.com/Hager.cz/sl-asistent/bin/index.htmlK původnímu dotazu: Běžně lze u Koposu sehnat lištové krabice pro zásuvky ABB, Klasik, Tango a Swing. Od toho bych se asi odrazil. Ale například tango má krabice naspodu trochu oblé a bude se k tomu špatně řešit ta spodní napojovací krabice. K tomuto asi bude vhodnější Swing. Kopos k těm čtvercovým krabicím dělá i podobná víčka s kulatými hranami. Ale to by měl zkušený elektrikář sám nabídnout, podle toho s čím je naučený pracovat. Ale jak psali kolegové, jen se vymění jedna hrůza za druhou. Sice menší, ale pořád to není esteticky úplně ke koukání. Tím že tam máte Cu vodiče, je to o mnoho snažší a spoje budou trvanlivější, proto si budete moci dovolit třeba vynechat tu spodní krabici a zásuvky posadit níže, aby to vypadalo trochu lépe. Pak nebude problémem ani to tango. Stále ale trvám an tom, že celé to provedení by měl nabízet a řešit přímo váš elektrikář, podle toho s čím pravidelně dělá a aby mohl i vyhodnotit nevhodnější řešení přesně na míru vám a podmínkám u vás. V různých velkoobchodech se nabízí i různý materiál a může se stát, že bude mít v nabídce i něco lepšího, než zde nabízíme.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Miloslav Stehno
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #15 kdy: 09.11.2017, 20:40 » |
|
|
|