Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Chytrá zásuvka je stále pod napětím, lze to nějak odstranit?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Chytrá zásuvka je stále pod napětím, lze to nějak odstranit?  (Přečteno 1355 krát)
David1188
« kdy: 15.01.2026, 20:25 »

Chci napojit bojler na chytrou domácnost, bohužel chytré zásuvky (od výrobce chytré domácnosti, kterou mám) nejsou dimenzované na to, abych do nich mohl zapojit bojler napřímo. Napadlo mě tedy, že k chytré zásuvce připojím stykač, který bude zapínat bojler.

Když jsem to celé zapojil, tak jsem zjistil, že chytrá zásuvka není schopná stykač vypnout, neboť tam je stále nějaké napětí, ikdyž je zásuvka vypnutá. Zkoušel jsem to vadaskou a ta svítí pořád, zapojené zařízení to ale vypíná a zapíná bez problému.

Jde nějak tenhle problém vyřešit?  poklona
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Michael S. Dobrý
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: 16.01.2026, 11:08 »

Pokud vám zásuvka spíná a vypíná jinou zátěž bez problémů tak je funkčně v pořádku. Pravděpodobná příčina toho že nevypne stykač bude nějaký kapacitní vliv. Cívka stykače je citlivá a stačí to na to aby se udržela přitažená kotvička stykače. Vliv na to může mít i délka vedení pro tuto zásuvku atd. Nevím jaký máte stykač a jak jste řešil celou koncepci, nicméně většina výrobců dodává k stykačům různé RC členy a umí toto eliminovat. Ale je to jen můj odhad když nevíme jaký typ stykače a výrobce máte atd. Případně použít malé trafo a stykač na 24 V a pod.Trafo má větší odběr a mohlo by to pomoci.  Ale nevím jaké máte možnosti v rozvaděči a nevím do jaké míry se v celé problematice orientujete. Přirozeně se mohu mýlit a zkušenější kolegové mně opraví případně doplní.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Michael S. Dobrý

« Odpověď #2 kdy: 16.01.2026, 11:12 »

Ještě doplním: možná by stálo za úvahu prospínání stykače použít instalační relé. Pokud možno na bázi relé a ne triaku jelikož by situace mohla být obdobná jako u cívky stykače.
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #3 kdy: 16.01.2026, 12:02 »

No mně se to jeví tak, že ta spínaná zásuvka spíná/rozpíná pravý kolík, kdežto tazatel má v zásuvce fázi vlevo a tudíž ji tam zkoušečkou trvale vidí.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #4 kdy: 16.01.2026, 12:30 »

Je možné že jen potřebuje k ovládání nějakou zátěž a cívka stykače není dostatečnou zátěží. NIcméně jen hádáme a jiné to nebude, dokud nepřiznáte jakým konkrétním prvkem od jakého výrobce se to snažíte spínat.

Navíc používat k měření jen doutnavku je blbost, která se může ošklivě vymstít. To není zkoušečka, ale nějaký indikátor, který podle mého nepatří do ruky laikům. Ti ho nedokáží správně používat a příliš mu důvěřují

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Zdenek Skotnica
*

« Odpověď #5 kdy: 16.01.2026, 13:33 »

Zkuste připojit do zásuvky rozdvojku a připojit na  ní krom stykače ještě jiný spotřebič.
Martin Procházka, Slaný

« Odpověď #6 kdy: 16.01.2026, 13:50 »

Jsem zvědavý na toho výrobce (nepočítám levnou "Čínu"),  který má chytré zásuvky, ale už nedělá spínací moduly do rozvaděče.  Smutek
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Opravdu je bojler ovládá HDO jinými povely než kotel?
 Proc mi pri sepnuti HDO pro elektrokotel vypadne chranic?
 Mohu svévolně změnit zapojení ovládání HDO kotle?
 Existuje stykač na bojler pro nízkou sazbu, který nebzučí?
 Jak propojit vidlici 5krát se strojem, který nemá zapojen N?
 Nakreslíte mi zapojení stykače boileru spínaného pomocí HDO?
 Jak vyměnit stykač v boileru?
 Kde seženu spínací hodiny s nákupní cenou 400-500 Kč?
 Je normální, že sepnutý stykač dost bručí?
 Čím sepnout relé (na 1 sec) při odběru proudu na vedení / zásuvce ?
 Jaký pořídit stykač místo původního V16D?
 Jaký typ stykače zvolit pro dva motory štípačky dřeva?
 Kde sehnat spínací hodiny 1 až 15 minut?
 Jaký spínač ke sklokeramické desce 230 V?
 Je možné spínat topení tímto pohybovým čidlem?
 Je pro spínání akumulačního topení vhodnější stykač nebo tyristor?
 Ako vyriešim nechcené vypínanie diaľkového spínača (vysoký rozbehový prúd)?
 Existuje spínací zásuvka s jednoduchým manuálním režimem?
 Dá se HDO na kotli Protherm Ray ovládat dálkově spínanou zásuvkou?
 Je možné pro spínání zásuvek použít běžné instalační relé s proudem 20A?
 Jak vyřešit pomocí multifunkčního relé časovou blokaci spotřebiče?
 Je možná záměna nového 30A relé za původní 20A relé?
 Lze nahradit hlučný stykač podlahového vytápění tišší alternativou?
 Proč stykač nesignalizuje sepnutý stav?

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.028 sekund, 21 dotazů.