Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Opravy a servis, údržba, rekonstrukce
| | |-+  Čím je způsobeno jemné probíjení koster laptopů / led profilů a pod?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Čím je způsobeno jemné probíjení koster laptopů / led profilů a pod?  (Přečteno 3562 krát)
ElMarťan
« kdy: 20.03.2023, 21:49 »


Čím je přesně způsobeno probíjení hliníkových laptopů při nabíjení nebo ALU profilů s rozsvíceným LED páskem. Je to spíše takové jemné šimrání pokud člověk přejíždí po hliníkové části.

Apple nabíječka má jenom 2 vodiče a nemá PE, ale může mít. Když se dá nabíječka s PE probíjení zmizí. Prý je to normální a není čeho se obávat. Ale vrtá mi hlavou, čím je to způsobeno. Přeci nemají baterku propojenou s kostrou notebooku.

To samé se někdy děje u LED profilů, aniž by se kontakt led pásku dotýkal hliníkového profilu, stejně to někdy "šimrá".

O co jde? Jak to měřit a kdy je to nebezpečené.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 21.03.2023, 05:12 »

Na vině je připojení odrušovacích kondenzátorů mezi pracovní vodiče sítě a kostru zařízení u spotřebičů ve dvojité izolaci. Kondenzátory musí být v bezpečnostním provedení kategorie Y a mají malou kapacitu, takže procházející proud není nebezpečný. V určitých případech může být proud cítit.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #2 kdy: 21.03.2023, 07:01 »

Ten procházející proud by měl být nižší než 0,5mA
Můžete to cítit, ale není to nebezpečné.
Tam je horší, když budete mít trochy "vyviklané" konektory USB, VGA, HDMI, není vyloučeno, že "kostry" se dobře nepropojí a nějaký ten rozdíl potenciálů poškodí datové vstupy na portech.
V minulosti na to byly citlivé např. notebooky Toshiba, kde COM vydržel moc, ale LPT  ne
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 22.03.2023, 04:43 »


... když budete mít trochy "vyviklané" konektory USB, VGA, HDMI, není vyloučeno, že "kostry" se dobře nepropojí a nějaký ten rozdíl potenciálů poškodí datové vstupy na portech...


To je dáno tím, že ony dva odrušovací kondenzátory jsou zapojené v serii na síť a jejich střed na kostru zařízení, která má tím pádem proti skutečné zemi zhruba 120V~ (kapacitní dělič napětí). I malý proud při tomto napětí může způsobit probití některých součástek na vstupu zařízení.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Martin1885
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 27.03.2023, 16:49 »

Děkuji za odpovědi. Trochu jsem to pokazil s prvním příspěvkem, protože jsem nebyl příhlášený.

Na to, že mě občas kousne hliníkový notebook jsem si zvykl, ale teď zažívám kuriozní situaci s led páskem.

Led pásek 5 metrů - 10W/1m ,  24V, nalepený v lakovaném (prostě je černý, surový hliník to není) led profilu, kde jsou po 20cm šroubky a připevněno na nábytek.

Když jsou led pod napětím, tak po přejetí po profilu je cítit jemné brnění.

Odpor mezi +-,  + a profilem - a profilem (kontakt měření profilu je tam, kde je šroub tzn. ve vodivé části) je nenaměřitelný.

Když multimetrem měřím napětí mezi zemí a profilem DC je tam par mV (nějak to tam ne úplně přesvědčivě lítá),  ale AC 90V!

Vzal jsem jiný led pásek nalepil na profil (žádný styk kontaktu a led profilu není),  tam kde nejsou šrouby a opět AC napětí je změřeno na profilu a velikost je úměrná kolik je ho nalepeno.

Zdroj je 100W nemá PE.

Máte na to nějaké vysvětlení?

Moc děkuji.

zle
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Juraj Rojko
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 27.03.2023, 17:12 »

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin1885
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 27.03.2023, 18:35 »


To mi moc nepomohlo :-(
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Juraj Rojko
*
Offline Offline



« Odpověď #7 kdy: 27.03.2023, 19:52 »

Jsou tam kapacitní vazby a nějaký střídavý proud tam poteče i když je mezi páskem a profilem izolant. Kapacitu to má malou, takže impedanci vysokou a cítit byste to neměl, ale asi jste extra citlivý. Odpor multimetr měří stejnosměrným (navíc malým) napětím, proto je “neměřitelný” ale se střídavým napětím je to jinak.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Otakar Dosbaba
*
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 27.03.2023, 20:06 »

Pokud je LED pásek za PWM stmívačem, pak by se do lišty mohl indukovat proces "svítí/nesvítí" z regulace. Buďto jde o frekvence obdélníků s proměnnou střídou v řádech stovek Hz a nebo u lepších stmívačů v řádech několika kHz. To se pak indukuje lépe, než klasická sinus padesátka.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
*
Offline Offline




« Odpověď #9 kdy: 28.03.2023, 07:36 »

..... ale asi jste extra citlivý. ....
Tiež ma to napadlo. Mal som kolegu, ktorému v blízkosti TV vysielača základnej siete (100kW VHF/10kW UHF) brneli končeky prstov na rukách.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest)
But I am :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 28.03.2023, 07:58 »

Jsou tam kapacitní vazby a nějaký střídavý proud tam poteče i když je mezi páskem a profilem izolant. Kapacitu to má malou, takže impedanci vysokou a cítit byste to neměl, ale asi jste extra citlivý.

Jediné správné a možné řešení je měřit unikající proud proti zemi.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Martin1885
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 28.03.2023, 08:53 »

Jediné správné a možné řešení je měřit unikající proud proti zemi.

Tak tam až moje znalosti jak to změřit nesahají. Poradíte?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin1885
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 28.03.2023, 08:59 »

Jinak PWM tam není.

Když změřím AC mezi + a zemí tak je to 110V.

Stejně pořád nechápu jak se tam může brát nějaký AC proud na AC > DC zdroji :-(
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Otakar Dosbaba
*
Offline Offline




« Odpověď #13 kdy: 28.03.2023, 15:06 »

I to má vysvětlení: Při pohledu na tradiční schémata spínaných zdrojů je zřejmé, že "čisté" DC napětí je mezi svorkami + a -. Ale na těchto svorkách může být souhlasné střídavé napětí, které produkuje mf obvod střídače vf transformátoru zdroje. Jde o kapacitní vazbu mezi primárem a sekundárem a přenos této frekvence na DC výstup, který je vzhledem k zemi (PE) plovoucí. Tento (nesinusový) průběh je stejný na obou výstupních svorkách zdroje a vodící plochy LED pásků jsou pak vysílacími anténami, indukujícími do hliníkové lišty napětí. Jde o velmi měkké napětí v řádu jednotek až desítek kHz, takže klasický voltmetr vyhodí i mnohdy nesmyslné hodnoty. I když na výstupu by nějaké ošetření v podobě RC členu proti kostře mělo být, v případě zdroje ve třídě II pak toto samozřejmě odpadá. Kapacitní vazba nesmí však přesáhnout limity ustáleného bezpečného dotykového proudu a napětí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 30.03.2023, 13:05 »


Když změřím AC mezi + a zemí tak je to 110V.
Stejně pořád nechápu jak se tam může brát nějaký AC proud na AC > DC zdroji


Zde jsem již vysvětloval, namalujte si jednoduché schéma a pochopíte:

To je dáno tím, že ony dva odrušovací kondenzátory jsou zapojené v serii na síť (mezi L a N)a jejich střed na kostru zařízení, která má tím pádem proti skutečné zemi zhruba 120V~ (kapacitní dělič napětí). I malý proud při tomto napětí může způsobit probití některých součástek na vstupu zařízení.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #15 kdy: 30.03.2023, 15:46 »

Jediné správné a možné řešení je měřit unikající proud proti zemi.
Tady bych si dovolil upřesnit kolegovo tvrzení
 
Přesnější je hovořit o měření dotykového proudu

Je tak nazvaná i metoda měření v normě ČSN 33 1600, ed.2


* dotykový proud.jpg (59.37 KB, 1177x395 - prohlédnuto 102 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Martin1885
Neverifikovaný uživatel @2
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 30.03.2023, 16:48 »

Děkuji moc všem.

S tímto měřením nemám zkušenost ale hádám, že stačí 2kOhm odpor dle obrázku (takový standardní člověk),  multimeter a změřit proud mezi profilem a PE v zásuvce a chci být pod 0,5mA. Je to tak? Kdybych toto měření provedl bez odporu?

Každopádně na základě diskuze mi přijde, že je to asi vlastně normální a asi to moc řeším, ale prostě bych tuto vlastnost nečekal.

Dneska zkusím jiný zdroj ve třídě 2, jak se to bude chovat. Popřípadě 1 s PE, jeden ale na 12V mám a tento "problém" tam není.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #17 kdy: 30.03.2023, 18:30 »

Ten odpor jedna nějak simuluje odpor těla, i když nepočítá s přechodovými odporu kůže, které se mění např. podle vlhkosti kůže, ale můžeme to brát i jako nějakou ochranu kdyby se na měřený bod dostalo plné napětí, aby se nám nezakouřilo z ampérmetru...

Když už si s tím budete hrát, zkuste (u zdrojů ve třídě II) zapojit je do zásuvky obráceně, jestli se něco změní.

Jednou jsem dost složitě vysvětloval proč Set Top Box "brní" ve vypnutém stavu, v zapnutém ne.
Když tam výrobce udělá jen jednopólové "funkční" vypínání, chová se to zajímavě pokud vypnete N
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.042 sekund, 22 dotazů.