|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 24.09.2019, 19:44 » |
|
...zda se N odpojuje jako poslední a připojuje jako první - možná někdo doplní, toto pravidlo hlavně u zásuvek u PE.
Pozor, PE sem vůbec nepleťte, ať v tom někomu neuděláte zmatek, PE se nejistí, nevypíná, pouze u pohyblivých přívodů se odpojuje, ale jsou pro to jistá pravidla Jističe nebo chrániče mají označený N pól a N by měl spínat první a vypínat poslední. A konkrétně Hager se chlubil 4 pólovým chráničem, kombinovaným s jističem, kde je proudová ochrana ve všech 4 pólech a N se může zapojit vlevo nebo vpravo. Ale nějak mi nevysvětlili jak je zde zajištěn správný postup spínání...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 25.09.2019, 20:30 » |
|
Pozor, PE sem vůbec nepleťte, ať v tom někomu neuděláte zmatek, PE se nejistí, nevypíná, pouze u pohyblivých přívodů se odpojuje, ale jsou pro to jistá pravidla Jističe nebo chrániče mají označený N pól a N by měl spínat první a vypínat poslední. A konkrétně Hager se chlubil 4 pólovým chráničem, kombinovaným s jističem, kde je proudová ochrana ve všech 4 pólech a N se může zapojit vlevo nebo vpravo. Ale nějak mi nevysvětlili jak je zde zajištěn správný postup spínání... Jirko mám pocit, že normativně je uvedeno dřív/později, ale i nebo současně. Pokud tomu tak je, tak u Hagera bych se úplně nebál, mají velkou stabilitu/tuhost mezi moduly, která to "současně dle mého názoru splňuje, otázkou je oblouk mezi kontakty při "neodporové" zátěži....
|
|
|
|
TechnickapodporaHager
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 26.09.2019, 08:16 » |
|
Čtyřpólový jistič má nadproudovou ochranu ve všech pólech. U přístroje 3+N, tato ochrana není v N pólu. V případě obou těchto přístrojů jsou všechny póly spínány i rozpínány současně.
Každý tento přístroj je určen pro jinou aplikaci. Je na výrobcích chráněných zařízení, jaké podmínky k ochraně svých zařízení navrhují. Zda 4P, nebo 3P+N. Může k tomu mít samozřejmě nějaký praktický důvod i projektant, navrhující technologii, nebo jiné el. zařízení. Požadavek na odpínání všech pracovních vodičů je dnes už zcela běžná podmínka v různých návodech mnoha el. zařízení. Že jsou tyto požadavky velmi často elektrikáři ignorovány je věc jiná.
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 26.09.2019, 14:26 » |
|
Vzhledem k vysvětlení, k čemu je potom jistič 3+N? 4 pólový mi přijde lepší. Kromě ceny asi
Ano, bude mírně levnější.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
TechnickapodporaHager
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 27.09.2019, 09:31 » |
|
Mohu se zeptat, co znamená na schématické značce (viz. příloha) ta čárka navíc u N pólu ? Nikde jsem to neviděl, až u vás a představil bych si pod tím právě pozdější odpínání a dřívější připínání...
Tato značka znamená přednostní spínání pólu. Tedy kontakt N, se sepne o chviličku dříve než ostatní póly. Přehled všech těchto značek, naleznete v naší Příručce pro elektrikáře, kterou si můžete volně stáhnout z našich webových stránek. Odpověď je na straně 195. https://www.hager.cz/hager-akademie-ke-stazeni/dokumentace/katalogy-a-brozury/98656.htm
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 27.09.2019, 10:23 » |
|
... Tedy kontakt N, se sepne o chviličku dříve než ostatní póly. ...
Tak by to mělo být, aby při zapínání nebo vypínání nevznikl stav, kdy budou na malý okamžik připojeny fázové vodiče, ale střední vodič N nebude, protože se poruší symetrie a v nejméně zatížené fázi se může objevit vyšší napětí, v extrému až napětí sdružené. Ale máte to ošetřené u 4 pólového jističo chrániče, u kterého se může N vodič zapojit vlevo nebo vpravo?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.09.2019, 12:14 » |
|
... jsou-li všechny póly jištěné, mohou spínat současně.
Jak jištění zabrání poškození spotřebičů zapojených jednofázově?
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 30.09.2019, 13:40 » |
|
Krásné je tam to slůvko v podstatě.
Jak já ty nové normy nemám rád. Co tam to slůvko vlastně znamená?
Mohu nebo nemohu se na předstih spínání N pólu spolehnout, nebo se na to mám vykašlat a až bude mít zákazník zničená zařízení, tak ho odkázat na autory normy, ať vymáhá škodu po nich?
Z elektrotechnik y se stala právničina plná podobných nesmyslných formulací. Nebo je to šum v překladatelově hlavě? Občas by autoři za podobné nesmysly měli dostat nafackováno, aby se probudili ze svého snu o dokonalosti a neomylnosti.
P.S. Já osobně nejsem ve většině případů zastánce potřeby v sítích TN odpínat vodič N. Sítě IT nebo TT jsou samozřejmě jiná otázka. Zato tam, kde to považuji za problém, tam se to nedělá a nemusí dělat.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|