|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 05.05.2025, 10:17 » |
|
Při jakékoliv opravě musí být použit před elektroměrem jistič charakteristik y B.
P.S. Jističe MEZ JD pamatuji, jsou staré přes 70 let. Jaké byly charakteristik y nevím a nemám kde dohledat.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 05.05.2025, 11:24 » |
|
Podle Připojovacích podmínek distribuce.Nem ůžete tam dát co se vám namane! Musíte tam dát, co právě je napsáno v aktuálních PP. Většinou v proudových hodnotách uvedených v PP. Bývá to jistič v char. B , v C jen s písemným povolením od distribuce.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Ladislav Kovařčík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.05.2025, 11:53 » |
|
Nikde jsem k tomuto jističi "MEZ JD" nenašel žádné informace (vyp. charakteristik y, atd.). Nejde mi teď o výměnu za jiný jistič, ale o informace (dokumentaci) k tomuto starému.
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.05.2025, 14:26 » |
|
Jističe jsou, jak jsem již napsal, hodně staré. Ve staré literatuře (např. C. Macháček) jsou občas zmiňovány, ale nikde jsem nenašel nějaký ucelený popis s přesnými technickými údaji. Ono to bude také otázka, co všechno tehdá bylo sledováno a uváděno v technické dokumentaci. V době po II. WW se nevedly papírové války, ke všemu nemusel být průvodní dokument. Výrobky se už testovaly, ale výrobcům bylo možno věřit, protože nebyly různé dovozy. Zajímavostí je, že k těmto jističům byly dodávány náhradní díly, např. pružiny, kontakty, zhášecí komůrka.
P.S. Jak vidím, někdo má obsáhlejší kihovnu než já. Jen to sem p. kolego dejte, rád se také podívám.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.05.2025, 15:57 » |
|
Jak a čím byste nahradili starý jistič MEZ JD 15A? Jde o jistič před elektroměrem a nikde jsem o něm nenašel žádné bližší informace. Tyhle jističe měli v SAPu zavedenou charakteristik u D/M. Občas se lze setkat u starých instalací na místě jističů s vypínači, u nich se platí za jaký I?
U domácností zpravidla 3x25A, podnikatel dostane rovnou 3x63A.  Ale pamatuji i 1x6A otočné, který to měli takto zavedené v evidenci. Nedalo mi to a hledal jsem ve své knihovně a našel nějaké informace v knize Pojistky a jističe. mohu to zkusit ofotit a poslat, jen nevím, zda se to sem může vkládat...
Určitě se o ně podělte. Mě se nedaří dopátrat věrohodné doložení zkratové odolnosti pro bakelitové jističe MEZ.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
Michael S. Dobrý
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.05.2025, 19:58 » |
|
Tyhle jističe měli v SAPu zavedenou charakteristik u D/M. U domácností zpravidla 3x25A, podnikatel dostane rovnou 3x63A.  Ale pamatuji i 1x6A otočné, který to měli takto zavedené v evidenci. Určitě se o ně podělte. Mě se nedaří dopátrat věrohodné doložení zkratové odolnosti pro bakelitové jističe MEZ. Jaké MEZ jističe máte přesně na mysli pane kolego? Nemohu nic slibovat, ale mohu zkusit něco dohledat.
|
|
|
|
|
Ladislav Kovařčík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.05.2025, 18:52 » |
|
Ovšem tu charakteristik u jsem z toho nevyčetl. 
|
|
|
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 12.05.2025, 17:16 » |
|
Jaké MEZ jističe máte přesně na mysli pane kolego? Nemohu nic slibovat, ale mohu zkusit něco dohledat.
Modernější typ od MEZ, jističe IJV a ITV/ITM.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|