Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Mohou mít epileptici paragrafy 5,6, vyhlášky 50/78Sb.?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Mohou mít epileptici paragrafy 5,6, vyhlášky 50/78Sb.?  (Přečteno 29285 krát)
Tomáš Hradecký
*

od projektu po revizi

« Odpověď #18 kdy: 25.03.2012, 09:47 »

jak při doteku živé části rozeznám epileptika od zdravého člověka ??  zle
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

projekty ,  elektroinstala ce ,  hromosvody ,  revize E2/A ,  slaboproud ,  silnoproud ,  
Liberecký ,  Královehradeck ý ,  Středočeský kraj
www.elektrohra decky.cz ,  tel :739643901
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #19 kdy: 25.03.2012, 10:32 »

jak při doteku živé části rozeznám epileptika od zdravého člověka ?  zle
teď mi uniká souvislost s daným tématem. Nebo je ta věta sestavena nejasně.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Znojmo (JM)

« Odpověď #20 kdy: 25.03.2012, 10:34 »

Znám minimálně jednoho elektrikáře, který má těžkou cukrovku (v podstatě je to velmi podobné jako epilepsie). Pracuje takřka výhradně v dílně, vyrábí rozvaděče.
Na přezkoušení z vyhl. 50 chodí pravidelně, bez problémů.

elektromontážn í firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #21 kdy: 25.03.2012, 11:34 »

Zeptám se jinak ?
Chtějí po vás kolegové při zkoušce 50/78Sb. lékařské osvědčení ??

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #22 kdy: 25.03.2012, 11:53 »

Ale vysvětlete mi, co mu brání v montáži zařízení a v opravách např motorů, praček a nebo jiných spotřebičů.

No, absence §5 a vyššího mu v tom rozhodně nebrání. Není to práce na částech pod napětím ani v jejich blízkosti. Takže mu stačí §3 nebo §4.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Jiří Buben
*

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů

« Odpověď #23 kdy: 25.03.2012, 12:32 »

Zeptám se jinak ?
Chtějí po vás kolegové při zkoušce 50/78Sb. lékařské osvědčení ?

Jsem zvyklý vždy na jakékoliv zkoušky nosit platné vyjádření lékaře o schopnosti vykonávat danou činnost. Ať už jde o přezkušování na TIČR, či školení a zkoušky dle vyhlášky 50/78 Sb.,  nebo úřední zkoušky pro svářeče kovů. A zatím to všude po mě chtěli.

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů.
Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #24 kdy: 25.03.2012, 16:10 »

Zeptám se jinak ?
Chtějí po vás kolegové při zkoušce 50/78Sb. lékařské osvědčení ?
Zatial ho vzdy chceli. A nakolko nosim okuliare, tak aj s potvrdenim od ocneho.

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #25 kdy: 25.03.2012, 16:45 »

Jsem zvyklý vždy na jakékoliv zkoušky nosit platné vyjádření lékaře o schopnosti vykonávat danou činnost. Ať už jde o přezkušování na TIČR, či školení a zkoušky dle vyhlášky 50/78 Sb.,  nebo úřední zkoušky pro svářeče kovů. A zatím to všude po mě chtěli.

Na TIČRu to chtějí bez debaty !!na par.9 !!Tam bez toho neuděláte zkoušky !
Já co jsem mluvil kolegy ,chtějí to tak 50-50% .....?
Osobně to také nosím na zkoušky, ale po druhé to po mě nikdo nechtěl a ani se na to nikdo neptal...? A není  to u jednoho školícího  subjektu !    Nerozhodný

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #26 kdy: 25.03.2012, 18:13 »

Znám minimálně jednoho elektrikáře, který má těžkou cukrovku (v podstatě je to velmi podobné jako epilepsie). Pracuje takřka výhradně v dílně, vyrábí rozvaděče.
Na přezkoušení z vyhl. 50 chodí pravidelně, bez problémů.

Co to je "těžká cukrovka"?
Předpokládám, že myslíte diabetes typu I, kdy je pacient závislý na pravidelném podávání inzulinu.
Tam existuje výraz "dobře kompenzovaný diabetes",  to znamená, že pacient není sebevrah, dodržuje nějaké zásady, předevěím pravidla správné životosprávy, neblbne, neriskuje, když cítí, že by se podle prvních příznaků mohl blížit stav zvaný hypoglykemie, zodpovědně to řeší (pauza, jídlo,...)
Jsem diabetik typu I "X let",  nemám s tím zásadní problém, dělám na elektrickém zařízení,...
Naopak jsou provozy, kde bych dělat nemohl, i když se na první pohled zdají "vhodnější". Přijdu do práce a asi za 2-3 hodiny si dám krátkou pauzu na svačinu. Po dalších asi 3 hodinách si dám oběd. Když se necítím dobře, pauzy na jídlo si upravím podle okamžité potřeby.
Takže je problém být členem "týmu",  kdy makají všichni společně a na výkonu každého člena je závislý výsledek práce celé party.

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Znojmo (JM)

« Odpověď #27 kdy: 25.03.2012, 18:59 »

Co to je "těžká cukrovka"?
Předpokládám, že myslíte diabetes typu I, kdy je pacient závislý na pravidelném podávání inzulinu.
Tam existuje výraz "dobře kompenzovaný diabetes",  to znamená, že pacient není sebevrah, dodržuje nějaké zásady, předevěím pravidla správné životosprávy, neblbne, neriskuje, když cítí, že by se podle prvních příznaků mohl blížit stav zvaný hypoglykemie, zodpovědně to řeší (pauza, jídlo,...)
Jsem diabetik typu I "X let",  nemám s tím zásadní problém, dělám na elektrickém zařízení,...
Naopak jsou provozy, kde bych dělat nemohl, i když se na první pohled zdají "vhodnější". Přijdu do práce a asi za 2-3 hodiny si dám krátkou pauzu na svačinu. Po dalších asi 3 hodinách si dám oběd. Když se necítím dobře, pauzy na jídlo si upravím podle okamžité potřeby.
Takže je problém být členem "týmu",  kdy makají všichni společně a na výkonu každého člena je závislý výsledek práce celé party.

Ano, v tomto případě jde o diabetes typu I. V těchto případech je důležité zejméné pravidelné jídlo, přibližně každé tři hodiny. Používá také přístroj pro sledování hladiny cukru v krvi a také má sadu po podkožní injektáž (s dávkovačem inzulínu),  tzv. "inzulínové pero". 
Bohužel ne každý je dostatečně zodpovědný a zbytečně neriskuje, své udělá i povaha, na okamžitý stav má také vliv spousta dalších faktorů (fyzická námaha, únava, stres ...). Zkrátka nejednou se stalo, že jeho stav vyžadoval lékařské ošetření.
V prvních fázích nějakého problému je postižený takový jakoby zpomalenější, vypadá a chová se podobně, jako by byl lehce přiopilý. Pokud se to hned neřeší, postupně se to zhoršuje až k bezvědomí.
V tomto konkrétním případě si za své stavy dotyčný do jisté míry může sám, což nám několikrát potvrdil i přivolaný lékař.
Nicméně, zcela určitě jde o vážné onemocnění a určité práce by byly minimálně rizikové.

elektromontážn í firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #28 kdy: 25.03.2012, 19:10 »

To není "jen" diabetes.....

Před léty, na montážích jsem měl protahovat nějaké vodiče z velínu do rozvaděče....d ali mě nejmenovaného kolegu, protahování šlo vcelku dobře, jen v meziprostoru bylo hodně prachu,pavučin a  pod....Onen kolega spolupracoval dobře, asi po hodině jsem ho volal, ať tahá z podpatra...a pořád nic... nechal jsem toho, a šel za ním......Když jsem ho uviděl v koutku,třásl se,zelený jak tráva...vzal jsem mobil a už pomalu začal volat RZP.....Pak jsem se ho optal, co mu je jestli je mu špatně......
no vypáčil jsem z něho po slůvkách co se stalo......pře běhl mu přes ruku při tahání kabelů pavouk !
Měl fóbii z pavouků !!

Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů
*

« Odpověď #29 kdy: 25.03.2012, 19:56 »

Potvrzení lékaře vyžaduju vždy a bez něj nevydám osvědčení.
Od loňských zkoušek mají ještě dva výtečníci připravené papíry u mě u PC, protože nedodali potvrzení a bez něj jim ho nevydám.
Asi "papír" nepotřebují a spoléhají se na to, že zkouškou prošli. Jen ta zdravotní způsobilost není doložená   Mrknutí
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #30 kdy: 25.03.2012, 20:58 »

Potvrzení lékaře vyžaduju vždy a bez něj nevydám osvědčení.
...
Jak staré potvrzení jste ochoten akceptovat?

U nás zajišťujeme zkoušky pro zaměstnance společnosti. Jednak při tom přezkušujeme i vyhl. 100/95 a pak je třeba lidem připomenout to, s čím se u nás setkají a jinde spíše ne.
Když někdo nastoupí, musí mít nejprve vstupní lékařskou prohlídku. Takže je zkouška provedena krátce (během několika málo měsíců) po vyšetření.
Podle vyhl. 101/1995 musí tenm kdo pracuje na dráze, absolvovat periodickou prohlídku každé 3 roky.
Takže mu to opět vyjde "před 50-kou".
Proto to bereme automaticky, že prohlídku mít musí, jinak by nemohl dělat.
Jenže jsou situace, kdy to tohle může "mírně rozhodit"... Kdy již řešit?

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Ján Garaj
« Odpověď #31 kdy: 25.03.2012, 21:19 »

Jak staré potvrzení jste ochoten akceptovat?

U nás zajišťujeme zkoušky pro zaměstnance společnosti. Jednak při tom přezkušujeme i vyhl. 100/95 a pak je třeba lidem připomenout to, s čím se u nás setkají a jinde spíše ne.
Když někdo nastoupí, musí mít nejprve vstupní lékařskou prohlídku. Takže je zkouška provedena krátce (během několika málo měsíců) po vyšetření.
Podle vyhl. 101/1995 musí tenm kdo pracuje na dráze, absolvovat periodickou prohlídku každé 3 roky. Kdy již řešit?

Takýto prípad som mal na pracovisku.Age ntúra poslala mladého muža, ktorý naozaj chcel pracovať,aj to dokazoval svojím výkonom.Agentú ra mu zabezpečila aj vstupnú lekársku,podľa ktorej vyhovel pre prácu kopáča na dráhe.Školenie bezpečnostné som zabezpečil ja.Teda všetko bolo vporiadku až do chvíle, keď dostal prvý záchvat.Našťas tie sme mali výluku na koľaji, tak sa mu nič vážne nestalo.To ďaľšie nejdem popisovať.Odvt edy si však nechám pred lekárom podpísať prehlásenie,že menovaný doposiaľ nemal žiadne príznaky a cíti sa celkom zdravý.Ovšem lekár záchranky mi povedal, že o tom, že má niekto začínajúcu alebo aj pokročilejšiu epilepsiu ani nemusí vedieť.Dá sa to zistiť len pri špeciálnych testoch.Tak kedy to vlastne riešiť?

David Hruda
*

« Odpověď #32 kdy: 25.03.2012, 21:38 »

Vyhláška 50/1978Sb. říká:
"                            § 2

Pracovníci uvedení v  § 1 odst. 1 musí  být tělesně a duševně
způsobilí2) a musí splňovat podmínky stanovené touto vyhláškou.
------------------------------------------------------------------
2) Směrnice  ministerstva zdravotnictví  č. 49/1967  Věst. MZd,  o
   posuzování  zdravotní způsobilosti  k práci,  ve znění  směrnic
   ministerstva  zdravotnictví ČSR  č.  17/1970  Věst. MZd  ČSR, o
   změnách  v   posuzování  zdravotní  způsobilosti   k  práci,  a
   metodické  opatření  č.  19/1970  Věst.  MZd  ČSR, o posuzování
   dočasné neschopnosti k práci.

"
Dle mého názoru tělesnou a duševní způsobilost může posoudit jedině lékař=> získání paragrafu je vázáno na lékařské potvrzení způsobilosti.. .

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy...
Smluvní partner společnosti EG.D
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
Jih ČR
www.elektro-hruda.cz
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #33 kdy: 25.03.2012, 23:13 »

To David Hruda:
S tímto souhlasím, ale: co nahlásí pracovník u lékaře a jaký má rozsah práce?
1/ Může klidně říci dělám na dílně a opravuji stroje a přístroje.  Úsměv
2/ Opravuji jeřáby a práce ve výškách tvoří převážnou část mé práce.  zle
3/ Dělám elektroinstala ce, občas práce pod napětím... Jsem v rozpacích
Může to být pravda a nemusí. Vše je to v lidech a lékař v dobré víře potvrdí....  dabel
Každý si musí sám zodpovědně stanovit hranici ze kterou nepůjde.  vegeeet

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
David Hruda
*

« Odpověď #34 kdy: 25.03.2012, 23:58 »

to Zdenek Hejčl:
původní otázka zněla, zda může mít elileptik §§5, 6. Moje odpověď je že může, pokud doloží potvrzení od lékaře, že je zdravotně způsobilý. Na zatím všech přezkoušeních (a že jich bylo) jsem musel doložit takové potvrzení, a předem jsem byl upozorněn na správnou formulaci toho potvrzení: schopen práce na zařízeních pod napětím včetně práce ve výškách.

Jak se to vyřeší mezi žadatelem a lékařem je jiná věc, ale viděl bych to obdobně jako při provádění revizí: někdo je přísný, někdo méně a někdo vydává revizní zprávy od stolu v hospodě, ale měl by za své rozhodnutí také nést odpovědnost.

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy...
Smluvní partner společnosti EG.D
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
Jih ČR
www.elektro-hruda.cz
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #35 kdy: 26.03.2012, 00:34 »

Asi jsme si nerozumněli.
Já v tom taky nevidím problém, ano mohou mít, pokud má dotyčný přesně vymezen rozsah pracovních činností.
Pokud je CNC technik, nepotřebuje potvrzení na práce ve výškách. Jsou jistá pracovní a provozní specifika.
Všichni nepotřebují: schopen práce na zařízeních pod napětím včetně práce ve výškách.
Takže to z mého pohledu je to takhle dle předchozícho sdělení:
1/ ano lze
2/ v žádném případě
3/ jsem na rozpacích, zde opravdu záleží na posouzení co ano a co nikoliv

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Stran: 1 [2] 3 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Kdy si mohu udělat §6 ?
 Co je potřeba pro §10 ?
 Na co je §7 z vyhlášky 50/1978 Sb.
 Jak rychle si mohu zvýšit odbornou způsobilost z §5 na vyšší?
 Mohou ještě elektrikáři-zaměstnanci měnit šňůrové vidlice a zásuvky ?
 Jaká je potřebná délka praxe pro získání §10?
 Lze získat paragraf §6 s maturitní zkouškou?
 Mohu s paragrafem 6 a 8 nn pracovat v rozvodně s přívodem vn?
 Na jaký paragraf vyhl. 50 mám nárok?
 Co všechno musím umět na §8 vyhlášky 50/1978 Sb.?
 Jak dalece odborně zaškolit zaměstnance na §3 a 4 z vyhl.50/78Sb.?
 Jaké je označení paragrafů na Slovensku?
 Mohu získat §6 nebo §7 vyhl.50/78Sb. pokud nemám potvrzenou praxi?
 Je možné z §6 jit na §10 ?
 Jakou vytvořit osnovu školení pro §3 a §4 vyhl. 50/78 Sb.?
 Kdo může dělat revize cnc strojů jaký musí mít paragraf?
 Kolik je otázek a je nějaká tolerance špatných odpovědí u zkoušky k §6?
 Jaká je přesná doba platnosti paragrafu 6?
 Musím dělat zkoušku na paragraf 5 po vyučení?
 Jaké minimální oprávnění potřebuje zaměstnanec pro obsluhu centrály?
 Jaký § vyhl. č. 50/1978 Sb. musí mít elektrokonstruktér?
 jakou kvalifikaci dle vyhl. 50/78 Sb. musí mít správce počítačové sítě?
 Co vse se mam naucit pro §5 vyhlasky 50/78 Sb.?
 Pracovníci pro provádění revizí elektrických zařízení („revizní technici“) jsou pracovníci znalí s v
 Jak deklarovat praxi a postupovat pro §8 při komplikacích všech možných druhů?
 Jedná se o obsluhu nebo práci na zařízení dle §4 vyhl. č. 50/1978 Sb.?
 Jak to vypadá s projektantským §10 ve vyhlášce 50/78Sb.?
 Může osoba s §6 sloužit na směně údržby závodu jako osamocený pracovník?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.042 sekund, 21 dotazů.