Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak přivést jednou vývodkou přívodní a odvodní kabel současně?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak přivést jednou vývodkou přívodní a odvodní kabel současně?  (Přečteno 2120 krát)
Milan_Vala
*

« kdy: 13.04.2026, 07:19 »

Mám vypínač pro nástěnnou montáž Praktik spínač 1 IP44 a potřebuji do něj přivést kabel světelného okruhu, a z něj již rovnou do svítidla.
Bez krabice.
Vypínač má pouze jednu pryžovou vývodku.
Je instalován vedle nástěnné lišty, z které se půjde do vypínače.
Jedná se jednoduchou instalaci světel v 6-ti pokojích (všude stejné) v rekreační chatě. Je možno do něj ze spodní strany udělat otvor pro vstup a originál vývodkou jít ke svítidlu? Anebo je možné jít dvěma kabely jednou vrchní vývodkou (což se mi moc nezamlouvá z důvodu těsnosti a estetiky)? Či jak to řešit, bez použití krabice?

(vstup a výstup u nástěnného vypínače - jak to udělat?)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #1 kdy: 13.04.2026, 11:10 »

Použít "gatě"? Ale to je buď retro nebo průmyslová ohavnost.  tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: 13.04.2026, 11:21 »

Použít "gatě"? Ale to je buď retro nebo průmyslová ohavnost. 

Kalhotky jsou dobrá věc, ale jejich kontáž místo gumové průchodky je nemožná. Doporučuji zvolit jiné provedení vypínače. Od různých výrobců jsou provedení, která mají průchodky dvě - nahoře a dole.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: 13.04.2026, 11:51 »

Pokud netrváte na krytí, tak proč ho neprovrtáte z boku a nevstupujete přímo z lišty, nebude tak vidět nijaký kabel.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #4 kdy: 13.04.2026, 12:14 »

Praktik má výhodu jisté variability, takže existuje verze se dvěma průchodkami, byť tedy nahoře a dole, nebo se dá při požadavku na průchodky dole, použít spodek z dvojité zásuvky a máte i zásuvku na nabíječku, třeba.
Milan_Vala
*

« Odpověď #5 kdy: 13.04.2026, 13:11 »

Na krytí netrvám. Vypínač nelze nahradit, jelikož už je připevněn na stěně, stejně jako lišta. Bohužel tyto "přípravné práce" jistě nedělal elektrikář, takže lišta nesedí na boku vypínače, ale je mezi mima mezera cca 1cm. Takže "hasím" potenciální problém. Jde tedy o to, že bych to zespodu provrtal a přívod přivedl tudy. Jen jestli to není v rozporu kvůli revizi.
Jiří_Hrubý

« Odpověď #6 kdy: 13.04.2026, 13:34 »

A to je tak zásadní problém, povolit dva šrouby a dát tam ten se dvěma průchodkami? Nebo je to zapatlaný štukem tak, že upadne metr omítky?
Pokud nemáte problém s dírou nahoře i dole a zároveň se obáváte RZ, tak použití dvou vývodového strojku je nejsnazší cesta.
Milan_Vala
*

« Odpověď #7 kdy: 13.04.2026, 13:43 »

Protože jsou to náklady navíc. A ke všemu je to na zeď kotvený natloukačkama, takže riziko poškození vypínače i zdi je dosti velké. Prostě to tam je a já se ptám, zda mohu udělat do vypínače díru navíc, aby to bylo přípustné.
Václav Třetí
*

« Odpověď #8 kdy: 13.04.2026, 14:05 »

Jednoduché - dělalo to prase. I natloukačky jdou vyndat a pokud se zeď vyloženě "nesype"tak i beze škod. Jedna z dobrých zásad, nebrat nedodělané akce, ať jsou z jakéhokoliv důvodu.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Jiří_Hrubý

« Odpověď #9 kdy: 13.04.2026, 14:21 »

V podstatě jak pravil kol. Václav Třetí, zachraňovat prasečinu ano, ovšem musí se mi to vyplatit a invertor musí počítat s tím, že budou vicepráce.
Pragmaticky je snazší koupit za kilo vypínač, než se dvě hodiny p. cat s dírou u zdi a ještě třeba odřít zeď, nebo rozlámat skořábku strojku.
Rozhodnutí je samozřejmě na vás, jen pokud jste tak akurátní, pak díra navíc, do výrobku, je zasáh do výrobku, byť jde jen o vypínač.
Milan Hudec
*

« Odpověď #10 kdy: 13.04.2026, 17:26 »

Když bude vypínač instalován v lištové krabici, tak do této musím taky vyvrtat díru, či odlomit segment.
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #11 kdy: 13.04.2026, 19:14 »

Ano  jde to, spodní díl má předlisovaný výřez pro gumu. Dá se to vylomit a koupit náhradní gumu...
Je to dost pracné, ale jde to a už jsem to dělal...

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Václav Třetí
*

« Odpověď #12 kdy: Včera v 05:19 »

V podstatě jak pravil kol. Václav Třetí, zachraňovat prasečinu ano, ovšem musí se mi to vyplatit a investor musí počítat s tím, že budou vicepráce.

Já jsem se "vyučil" na začátku 90. let. Nechal jsem se ukecat, abych vzal dodělání elektroinstala ce po náhle zemřelém kolegovi (kterého jsem vůbec neznal). Tehdá samozřejmě na RD práce bez náznaku projektu a protože investor pospíchal a měl nasmlouvané zedníky, tak nechal dělat vnitřní omítky, bez toho, abych viděl připravené rozvody. Špatně bylo vše, co mohlo být, nejspíš to byl kutil, který sám sebe prohlásil elektrikářem, zásuvky připravené 1,5 na střídačku s 2,5, chyběly přívody z rozvaděče k několika obvodům, nelogicky a nedostatečně připravené rozvody světel. Od té doby jsem už nevzal dodělávku, ať byla z jakéhokoliv důvodu.

Ano  jde to, spodní díl má předlisovaný výřez pro gumu. Dá se to vylomit a koupit náhradní gumu...
Je to dost pracné, ale jde to a už jsem to dělal...

On to není výřez na vylamování, výrobce má upravenou lisovací formu tak, aby mohl dělat dolní díl krabičky s jedním nebo dvěma vstupními otvory podle potřeby. Materiál není v místě, kde je třeba vylomit dostatečně zeslabený, proto to jde velice špatně a je třeba doladění pilníkem, nedoporučuji.

V případě povrchové instalace s Praktiky nebo obdobnými vypínači s IP 43/44 doporučuji klasickou instalaci s odbočnými krabicemi, podle mého názoru to vypadá lépe, možná i řemeslněji. Jsem stará škola a kabel ohnutý o180° obcházející vypínač se mi nelíbí. U starých typů vypínačů, kde byly průchodky PG, šlo použít "kalhotky" zmíněné kol. Minaříkem, že by to byla vzhledová lahůdka se také nedá říct.

Václav 3

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #13 kdy: Včera v 07:36 »

Protože jsou to náklady navíc. A ke všemu je to na zeď kotvený natloukačkama, takže riziko poškození vypínače i zdi je dosti velké. Prostě to tam je a já se ptám, zda mohu udělat do vypínače díru navíc, aby to bylo přípustné.

Nezlobte se na mě, ale zajímalo by mě, proč si hrajete na Matku Terezu.
Kdyby si zákazník vzal na provedení elektroinstala ce od jejího počátku rovnou elektrikáře, nemusel by pak vícenáklady řešit a není to vůbec váš problém.
Pokud jde o  prostory, kde nemusí být dodrženo krytí IP44 (to najdete v protokolu určení vnějších vlivů...součás t projektové dokumentace...),  pak bude problém jen v tom, že porušíte výrobek, který není výrobcem k takové úpravě určen. Další problém je pak v osobním profesním pocitu. Některým borcům od našeho fochu tak nějak nevadí chování prasete a jsou schopni udělat cokoli. Např. mě by toto dost trápilo a trval bych na tom, aby elektroinstala ce byla provedena bez zoufalých záchranných akcí.

Řešení se zachováním veškeré profesní vážnosti:

Koupit zásuvky Praktik 5518-2969 B a jejich spodky se dvěma vývodkami (spodní a vrchní) použít pro vámi smýšlené účely. A neříkejte, že jsou problém natloukačky. Ty jdou ze zdiva s trochou šikovnosti docela dobře vyndat.

Za mě: vrtání do těla spínače NE. A když si ještě představím, jak to budete vrtat bez demontáže těla spínače...pros tě NE.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #14 kdy: Včera v 07:38 »

Když bude vypínač instalován v lištové krabici, tak do této musím taky vyvrtat díru, či odlomit segment.

A právě o tom to je. "Odlomit/vylomit segment který je k tomu účelu určený. Na rozdíl od krabice není tělo spínač k těmto účelům výrobcem určené.

Revizní technik E2A, E2B
Milan Hudec
*

« Odpověď #15 kdy: Včera v 08:01 »

A právě o tom to je. "Odlomit/vylomit segment který je k tomu účelu určený. Na rozdíl od krabice není tělo spínač k těmto účelům výrobcem určené.
No právě, řekněme, že máme instalaci s požadavky pouze na základní krytí, vytvoříš do krabice nějak velkou díru, můžeš z této odlomit segment třebas i větší.......,  kdo zkontroluje ono IP, resp. kdy můžeš prohlásit, že onen otvor je už velký.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #16 kdy: Včera v 08:21 »

No právě, řekněme, že máme instalaci s požadavky pouze na základní krytí, vytvoříš do krabice nějak velkou díru, můžeš z této odlomit segment třebas i větší.......,   kdo zkontroluje ono IP, resp. kdy můžeš prohlásit, že onen otvor je už velký.

Milane, jak píši, u krabice to předpokládám, nebudu to zkoumat, vylomení segmentu v jeho předlisované velikosti je normální. Zde bych se nebál použít vrták a vyvrtat ve vylamováku otvor přímo na kabel. Ale u těla spínače toto nikdo nepředpokládá a logicky není tělo výrobce k těmto účelům stavěno ani určeno, jinak by tam byli připraveny např. předlisy v místech, kde by se vrtat dalo. Myslím, že zde jen zcela zbytečně hledáš za tazatele jakési alibi, aby se necítil jako trotl. Máš to zapotřebí? Jsi velice dobrý technik a odborník na detaily, tak proč hledáš náhradní, z mého pohledu dost amatérské a nepěkné řešení?

Revizní technik E2A, E2B
Jan Palička
*

« Odpověď #17 kdy: Včera v 09:28 »

Tak se přiznám, že mne trochu překvapuje jistá nekonzistentno st - na jedné straně se rozběhla vášnívá diskuze o tom, zda lze vůbec použít krabice s vyšším krytím, kterým lze víčko (kryt) za jistých obtíží sundat bez nářadí a na druhou stranu se nic nenamítá protí výrobě díry v krabičce vypínače

Třeba takový (mnou oblíbený) Berker W.1 (a možná i někdo další) to řeší systémově - vysunete vstupní membránu a nahradíte ji touhle https://www.berker.com/en/e-catalogue/switch-ranges-and-building-automation/switch-ranges/berker-w.1/w.1-supplementary-products/18033515/370731.htm.

Osobně bych, pokud nechci rozvodnou krabici nad každým vypínačem, touhle cestou šel, jenže ano, cena.......
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (2)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.05 sekund, 19 dotazů.