Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  Může být fáze v jističi u nuláku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může být fáze v jističi u nuláku?  (Přečteno 801 krát)
RichardRiben
« kdy: 31.07.2025, 21:19 »

Párkrát se nám v bytě stalo, že se přestala rozsvěcet světla (zapojení schodišťák) šel jsem k jističi a zjistil, že je “vykloktaný” i když je elektroinstala ce 3 roky stará. Následně jsem však ještě zjistil, že je fáze připojená k nulákům. Viz foto. Po odpojení této fáze světla svítila jen někde a nešla vůbec vypnout. Jsem laik, ale může být takto fázový vodič u nuláku? Obávám se, že ne.

* IMG_5323.jpeg (1129.75 KB, 1636x3024 - prohlédnuto 126 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #1 kdy: Včera v 08:35 »

Onen černý/hnědý a zeleno/žlutý vodič budou z jednoho kabelu, správně měl být hnědý/modry a zeleno/žlutý.
Podezřelé je spíše, že fáze odcházejí předpokládam z kombichránice dvě a nulové vodiče tři.....
Navíc svorky nejsou povětšinou atestovány na tolik vodičů v jedné kleci přístroje.
Asi bych nechal instalaci prohlédnout celou dle zásady:
Bůhví co tam bude ještě oje..no.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #2 kdy: Včera v 09:24 »

... je “vykloktaný” ...

Tady by mě docela zajímal přesnější popis problému. To je poněkud zvláštní technický výraz...

Zatímco jeden "známý člověk" říkal učit, se, učit se, učit se...
Tak já jako RT říkám měřit, měřit a měřit...

A jak naznačil kolega, bylo by to na nějaké odbornější prověření, aby tam nebyl ještě něco horšího

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*

« Odpověď #3 kdy: Včera v 17:46 »

Zatímco jeden "známý člověk" říkal učit, se, učit se, učit se...

Toho pána bych raději necitoval, nebyl ani vzorem moudrosti ani cnosti. A učil se hlavně pěkné hovadiny, které pak dále šířil k neštěstí těch, kteří mu podlehli.

K věci: Jenom z malého náhledu na foto si dovolím poznamenat, že rozvaděč bude velice nepěkně  a asi i nebezpečně provedený. To co je na foto navíc není jistič, ale část chrániče. Tazatel nechť dodá foto celého "rozvaděče". Také by měl prozradit, zda se jedná o nový nebo rekonstruovaný objekt.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Zdeněk Dančák
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #4 kdy: Včera v 20:31 »

...Po odpojení této fáze světla svítila jen někde a nešla vůbec vypnout. Jsem laik, ale může být takto fázový vodič u nuláku? Obávám se, že ne.....
A je to fáze? Je to výstup? Přívod? .... Upozorňuji, že na odpojeném vodiči jakékoliv barvy, se může objevit napětí. Dokonce nesprávným odpojením vodiče můžete zavléct nebezpečné napětí klidně na lednici, pračku, vanu, lustr...krom toho, tam může být další závada. Jestli nevíte, jak a proč je to zapojené, tak rozhodně nedělejte pokusy a zavolejte odborníka. A tím, že nejste elektrikář tak ani nesmíte do toho zasahovat, fakt to není sranda.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.026 sekund, 21 dotazů.