Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jak si pamatuješ pravidla při práci na elektrickém zařízení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak si pamatuješ pravidla při práci na elektrickém zařízení?  (Přečteno 2895 krát)
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
*

« kdy: 29.01.2026, 08:02 »

Práce bez napětí se stále řídí pravidlem 5P
    Práce bez napětí se stále řídí pravidlem 5P: vypnout, odpojit, zamezit opětovnému zapnutí, ověřit beznapěťový stav a uzemnit a zkratovat, pokud je to možné. Často se zapomíná na ochranu proti dotyku živých částí v blízkosti, což může být při demontáži nebo revizi rizikové. Důležité je také myslet na ...

Související ...
    ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Jak si pamatuješ pravidla při na elektrickém zařízení?

Zaznamenáno
Jan Bocek
*

« Odpověď #1 kdy: 29.01.2026, 16:11 »

Každá osoba pověřená zajištěním BP musí být osoba znalá.

Pokládám otázku, zda vždy to může být elektrikář s kvalifikaci podle §6.

V NV 194/2022 je pro tuto kvalifikaci stanoveno:

1) Elektrotechnik je osoba s odbornou kvalifikací podle § 2 písm. a),     která po zaškolení složila zkoušku z odborné způsobilosti k výkonu činností v elektrotechnic e ve stanoveném rozsahu. Elektrotechnik vykonává činnosti na elektrických zařízeních a v jejich blízkosti samostatně s výjimkou zvláštních případů vycházejících z hodnocení rizik.

Trochu z praxe:

Poruchová služba elektro na válcovně a ocelárně velkého podniku má na směně cca 30 pracovníků. Elektrikáři měli podle V50/78 kvalifikaci s §6 a 7. Stejně jako podle NV 194/2022.

Všichni elektrikáři mohli vykonávat svou činnost samostatně.
Jenže platilo pravidlo, pokud to bylo možné, že na poruchy důležitých zařízení chodili ve dvojicích s §6+7. Bylo to z důvodu jak provozních, tak bezpečnostních . Obojí důvody byly na stejné úrovni. Prostoj výrobní linky, kde pracuje cca 50 lidí stojí velké peníze. A pracovní úraz je často těžko vyčíslitelný.

Vyslání osoby jen znalé na práci se složitým zajištěním práce bez napětí, bez "predixe" vycházející s vyhodnocení rizik je obrovské riziko. Při pracovních úrazech, kde byli vyslaní pracovníci oba znalí s §6, ale nebylo zcela prokazatelně určení vedoucího práce, tak nastaly pro předáka, nebo mistra "problémy" končící někdy i u soudu.

A jsme u zvláštních případů vycházejících z hodnocení rizik.
Každá firma s EZ má svá specifika a rozdíl mezi normou k práci a elektrické bezpečnosti 343100 a CŠN EN 50110-1 spočívá právě v rozšířeném účelu:

Zajistit bezpečné pracovní prostředí a zavést bezpečné pracovní postupy vzhledem k rizikům vyplývajícím z používání elektrického zařízení.

Co to je při práci na elektrickém zařízení "uplatnění způsobu supervize" ?
Ponechávám na diskusi.

Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: 30.01.2026, 14:19 »

Nám vtloukali do hlavy toto

vypni
zajisti
odzkoušej
uzemni a zkratuj
odděl živé a neživé části

Vzbuď mě ve dvě ráno a odříkám ti nejen tuto užitečnou "pomůcku". Za ta léta to mám "vypálené" v šedé kůže mozkové  angel na zdravi angel na zdravi
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #3 kdy: 31.01.2026, 10:24 »

Pravidla jsou v podvědomí, stačí silnější okamžitý impuls, a jsou pryč a už se ku...je, že nás to koplo.
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #4 kdy: 31.01.2026, 11:46 »

Pravidla jsou v podvědomí, stačí silnější okamžitý impuls, a jsou pryč a už se ku...je, že nás to koplo.

Ono to nejde vždy a všude : 1.Vypnout!

Třeba v nemocnici to je oříšek, zejména u starých instalací kde nejsou obvody rozdělny! zle

A kdyby to chtěl někdo natvrdo vypnout,bude to .....
Asi tak jako to bylo v tom filmu,nadechnout a vydržet až to opravíme! tanecek
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jan Bocek
*

« Odpověď #5 kdy: 31.01.2026, 13:58 »

Nám vtloukali do hlavy toto

1. vypni
2. zajisti
3. odzkoušej
4. uzemni a zkratuj
5. odděl živé a neživé části

Stačilo by řící AMEN, ale jak píše poznámku Milan Hudec " silnější impulz gumuje pravidla"

Práce pod napětím je zvláštní  a mimořádná situace. Proto těch pět bodů....¨
Zaujalo mne "nám vtloukali do hlavy"....kdo nám to vtloukal do hlavy?

V době učení jen v laboratořích učitele předmětu Elektrická měření.
A na pracovišti předák a mistr. Ve čtvrtek byla vždy desetiminutovk a na téma Bezpečnost práce. A postupně se probíraly články ČSN 343100. Bylo to Slovo nejvyšší autority.

ad.1 Vypni.....již v podvědomí, ale kolik každý z nás dostal "kopanců"  a klel jak pohan. Obvykle došlo k chybě, vypnuto něco jiného, anebo v chybě v komunikaci  ( elektrikář obsluha).

ad.2  Naši předkové nás vybavili osobními tabulkami formátu A5 složenými na půl, kde bylo naše jméno a telefon a na černém pole se křídou doplnil datum a čas i podpis. Na záhlaví byly červené blesky s nápisem NEZAPÍNEJ, NA ZAŘÍZENÍ SE PRACUJE. Vedlo to k praxi, aby osobně každý zajistil pracoviště, vytáhl pojistky, odpojil dráty

ad.3  Každý měl zkoušečku, dostli jsme Vadasky ( rok 1958),  ale naši mistři nás učili, abychom i přesto že to změříme se jen lehce prstem dotekli, jestli to nekope. Byli borci, kteří si takto šáhali na 500 V ( dobré boty, suchá pokožka a psychický sta....)

Stalo se mi po vyučení, kdy jsem dostal  první"pořádnou mordu" od obou fázi 500 V AC. Bylo to při opakovaném zapnutí a vypnutí a připojování nového motoru. Vypínač pohonu byl asi 50 m vzdálený. Potřeboval jsem přehodit směr motorů. Rukama s rozpaženými paži jsem dával pokyn kolegovi u rozvaděče k opětnému vypnutí. Ten pokynem roztažených rukou vypnutí potvrdil. Byly to staré motory, které neměly svorkovnice ale trčeny z těla tři kabely 35 mm kvadrat s kabelovými oky. Uchopil jsem ve víře vypnutého stavu oba kabely....zkro utilo mne to a odletěl jsem asi 5 m a skončil na zábradlí před 10 m dírou. Měl jsem 19 roků ale vzpomínka na celý život.

ad.4  Zde je problém. Ne vždy je to fyzický i praktický možné. Dlouho mi trvalo, než jsem elektrikáře naučil používat zkratovací soupravy. A to jak malé do 100 a tak velké do 1000A.
Mnozí ale měli v brašně zkratovací můstky nejrůznějšího provedení. A velké zkratovačky byly v dílnš pro případ použití. Zavedl jsem pravidlo, tam kde je větší zkratový proud než 10 kA, tak vždy zkratujme i kdyby to mělo trvat hodiny.

Zaznamenáno

Jan Bocek
*

« Odpověď #6 kdy: 31.01.2026, 13:59 »

dodatek:¨

ad.5 oddělování měli elektrikáři na válcovně v krvi. v brašně nosil každý "prešpanové " tabulky formátu A4 ale A3, které se hodily k malému oddělení živých a neživých části.

Těch pět bodů bylo pro některé elektrikáře "noční můrou". To ale bylo alfou a omegou poruchových elektrikářů. Někteří proto raději přešli do montážní dílny, kde zásadně pracovali bez napětí. Anebo do navíjárny a jiné činnosti, kde nic nemuseli vypínat a zajištovat.

Někdy zajišťování pracoviště tak, aby bylo bezpečné, trvá déle než pracovní úkony.
Ale Bezpečnost práce je vždy na prvním místě.
Zaznamenáno

Jiří Schwarz
*

« Odpověď #7 kdy: 31.01.2026, 19:03 »

Stačí dělat pod tlakem, ve stresu, a i zkušený člověk dokáže nějaké zásady přeskočit, porušit...

Ona i rutina a opakování podobných činností může přinést jakousi "úlevu" v dodržování bezpečnostních pravidel
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan Franěk
*

« Odpověď #8 kdy: Včera v 15:30 »

Pravidla ohledně bezpečnosti mají své logické opodstatnění. Je jasné že když nějaké z těchto pravidel opomineme a je jedno za jakého důvodu, tak dojde k průseru. Právě proto ta pravidla jsou, aby se podobným rizikům předcházelo. Neustálým opakováním se to stává rutinou a hluboko se to do nás zapisuje. Věřím tomu že čím pevněji to v té hlavě je, tím méně hrozí že se na něco zapomene. NIcméně jsme lidé chybující a tak se to čas od času stane každému z nás. Po přežitém průseru se stane zajímavá věc. Porušené pravidlo se zapíše ještě pevněji a mnohem hůře se následně "zapomíná". Proč asi?  angel

Učili jsme se mnoho pravidel nazpaměť  že je opravdu máme vypálené do palice. Od učení po první kroky v praxi. Vzpomínám si na to že jsme byli a do určité míry dodnes jsme královstvím různých cedulek s výstrahami, upozorněními, varováním a tak dál. Občas mi to připadá jako křižovatka v které nevíte kdo má přednost, protože se ztrácíte v množství dopravních značek které jsou před ní. Tím tento způsob nijak neshazuji. Jen se domnívám že méně je někdy trochu více a že se máme víc spoléhat sami na sebe, než na "plakátovou plochu" plnou samolepek a cedulek.

* Snímek obrazovky 2026-02-02 152858.png (845.05 KB, 900x596 - prohlédnuto 13 krát.)

* Snímek obrazovky 2026-02-02 152624.png (155.98 KB, 211x392 - prohlédnuto 26 krát.)
Zaznamenáno

Jan Bocek
*

« Odpověď #9 kdy: Včera v 18:38 »

V článku je na obrázku "cedulka" Nezapínat, pracuje se bez napětí.
Je tam také zámek,   systém zajištění LOTO

Ty osobní cedulky jsem popisoval ze 60. let, kdy ještě nebyla na světě ČSN 34 3510 z prosince.
1966. Přesto jsme ty osobní " prešpanové cedulky" s osobním jménem používali do 80. let.

ad.2 ZAJISTI
Součást zajištění je informace, že je to vypnuto a že se na zařízení pracuje. Na "cedulce" má být uvedeno, kdo to vypnul a datum a čas a kontakt na tu osobu. Ve větší firmě to bylo nutnosti.
Bavíme se o malé firmě, která zaměstnává min. 300 pracovníků v režimu 24/7 a na směně jsou minimálně dva elektrikáři. O to vážnější je situace, kde na směně pracuje 30 elektrikářů, 3 předáci a mistr.

Systém LOTO to umožňuje, pokud jsou jisticí prvky a vypínače vhodné pro zamknutí ve vyp. stavu

Na obrázku mi vadí oblečení elektrikáře a hodinky na ruce. Ale to je profesní deformace po 40 létech praxe. Ale souvisí to s naší profesí.....ji nak s přetabulkování m a někdy i s přehnaným používáním Z/ž vodičů plně souhlasím.

Mezi pravidla pro práci na EZ patří i oblečení a boty, přilba a řádný vercajk. A plnost zdraví.
Zaznamenáno

Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #10 kdy: Včera v 20:16 »

Citace
Práce bez napětí se stále řídí pravidlem 5P: vypnout, odpojit, zamezit opětovnému zapnutí, ověřit beznapěťový stav a uzemnit a zkratovat, pokud je to možné.
No a pokud to možné není, jedná se o práci na vypnutém nezajištěném, se všemi náležitostmi.
Průmysl je problematický v tom, že ne vždy se dá vypnout dostatečný rozsah pro osazení zkratovací soupravy. Kde jsou pojistky, deion, nebo aspoň pasovina, je to v pohodě, ale něco se dá špatně i jenom zamknout.
ale naši mistři nás učili, abychom i přesto že to změříme se jen lehce prstem dotekli, jestli to nekope. Byli borci, kteří si takto šáhali na 500 V ( dobré boty, suchá pokožka a psychický sta....)
Zásadně vnější stranou s nehtem. Až když jsem zjistil na vlastní kůži proč, musel jsem dát mistrům zapravdu  tanecek
Jinak dotek na zajištěnou živou je i součástí protokolu předání pracoviště.

Nadbytek cedulek je důsledkem právní ochrany idiotů před přirozenou selekcí.
Idiot jim ale stejně nerozumí a normální člověk pak pro stromy nevidí les.

Zaznělo tu rutina. Sice chápu kontext, ale zrovna tak je právě v rutině skryta spousta potenciálních rizik. Pár let zpátky úraz na míchačce (pro mixy),  kde byly rozvaděče pro obě násypky vedle sebe. Jeden motor čas od času vypadl, tak elektrikář naučil míchače to zapínat. Za půl roku to byla rutina a když došlo přes poledne na odstávku a měření, míchač, co přišel z oběda už poslepu mazácky sáhnul do rozvaděče. Odnesl to jen měřák.
Další rutinní byla o zkratech na přípojnici, ale s poprvé po deseti letech se sepnutým propojem, protože jedno trafo bouchlo. To už tak vesele nekončilo ale ve Vinohradech jsou naštěstí fachmani.
A v konci rutina může vzniknout i tak, že deset let bude někdo šroubovat soupravu na šíny a ono se nic nestane, tak je tam rutinně hodí, aby tam visely.
Tak si spíš myslím, že je to o tom, otrocky si zažít ty postupy a ten čas tomu prostě dát, protože potom,  už je vždycky času dost…
Zaznamenáno
Jan Franěk
*

« Odpověď #11 kdy: Včera v 20:44 »

Na obrázku mi vadí oblečení elektrikáře a hodinky na ruce. Ale to je profesní deformace po 40 létech praxe. Ale souvisí to s naší profesí.....ji nak s přetabulkování m a někdy i s přehnaným používáním Z/ž vodičů plně souhlasím.

Hodinky na ruce jsou riziko. Práce mě odnaučila nosit snubák, řetízek na krku a do práce i hodinky s kovovým páskem. Jednal hrozil dotyk s živou částí, ale šlo i o riziko že se "šperky" někde zachytnou a ublížíte si jinak. Když mi prstýnek poprvé málem utrhnul prst poté co se zaseknul o díl jeřábem přenášené HOLTABky, přestal jsem jej nosit natrvalo. Přiznávám že do té doby jsme těm rizikům zas tolik nevěřil. Dnes už možná rizika vnímám jinak.
Zaznamenáno

Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #12 kdy: Včera v 21:26 »

Hodinky, prstýnky atd umí způsobit problémy i při malém napětí - zkratování autobaterie  rozsvítí kovový pásek do ruda ale dalo se to přežít se spáleninou, ústřednová baterie 60V by byla ovšem nekompromisní. ..
Zaznamenáno
Zdeněk Mazač
*

« Odpověď #13 kdy: Včera v 21:56 »

VF pole také dokáže s prstýnky, řetízky, hodinkami, kovovými knoflíky apod. také udělat divy.
Osobně nosím kovové hodinky s kovovým páskem, ale jak sáhnu na kufřík s nářadím jdou do tašky s doklady. Zvyk už od dob učení.
Zaznamenáno
Jan Bocek
*

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 09:30 »

VF pole také dokáže s prstýnky, řetízky, hodinkami, kovovými knoflíky apod. také udělat divy.

Prstýnek, řetízek okolo krku a kovový náramek na hodinky,
to vše tvoří závit nakrátko do kterého se indukuje elmg pole a protékají proudy.
S frekvenci se to vše násobí....

Nedávno jsem opravoval vysílač na kmitočtu do 30 MHz s výkonem 3 kW. Při ostrých testech do antény jsem přeprogramoval všechny regulátory topení v místnostech. Silné VF pole způsobilo své.....je to sice nebezpečí jiného charakteru, ale všechny dráty v domu jsou také antény.

Obvykle pracovníci při nástupu do elektroúdržby na profesi elektrikář, byli velice překvapení, že mi vadí PIERCING  v uších, nose ale i na rtu. A potom i kouření.....př itom měli slušnou kvalifikační praxi.

Zažil jsem při rekonstrukci kobky 22 kV, kde byly těžké zkratovačky na přívodu, že najednou "zahřmělo" a z ochranného síta spadl prach. To se opakovalo 3 x.....pak byla již tma. Následně se zjistilo, že z nadřazené rozvodny omylem zapínali zajištěné pracoviště. Vypadla i rozvodna 100 kV. Škoda z prostoje byla značná.....a při prošetřování ( pojišťovnou a soudními znalci) se zjistilo spoustu nedostatku jak v kvalifikaci, tak v organizaci . Výsledkem bylo plnění nula.

Proto, pohozené zkratovačky na šínách je velká profesní deformace. Zkratovačky jsme používali i na nn, na příklad u napájení ze dvou stran
Zaznamenáno

Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.06 sekund, 21 dotazů.